Разлика помеѓу преработките на „Нуклеон“

Додадени 2.457 бајти ,  пред 2 години
 
===Својства===
{{multiple image
| align = right
| direction = vertical
| header = Кварков состав н нуклеонот
| width1 = 183
| image1 = Quark structure proton.svg
| alt1 = Proton
| caption1 = Протон ({{SubatomicParticle|proton}}): {{SubatomicParticle|Up quark}}{{SubatomicParticle|Up quark}}{{SubatomicParticle|Down quark}}
| width2 = 183
| image2 = Quark structure neutron.svg
| alt2 = Neutron
| caption2 = Неутрон ({{SubatomicParticle|neutron}}): {{SubatomicParticle|Up quark}}{{SubatomicParticle|Down quark}}{{SubatomicParticle|Down quark}}
| width3 = 183
| image3 = Quark structure antiproton.svg
| alt3 = Antiproton
| caption3 = Антипротон ({{SubatomicParticle|antiproton}}): {{SubatomicParticle|Up antiquark}}{{SubatomicParticle|Up antiquark}}{{SubatomicParticle|Down antiquark}}
| width4 = 183
| image4 = Quark structure antineutron.svg
| alt4 = Антинеутрон
| caption4 = Антинеутрон ({{SubatomicParticle|antineutron}}): {{SubatomicParticle|Up antiquark}}{{SubatomicParticle|Down antiquark}}{{SubatomicParticle|Down antiquark}}
| footer = Протонот (p) се состои од два горни кварка (u) и еден долен кварк (d): uud. Неутронот (n) има еден горен кварк (u) и два долни кварка (d): udd. [[Антипротон]]от ({{SubatomicParticle|antiproton}}) има два горни [[антикварк]]а ({{SubatomicParticle|Up antiquark}}) aи еден долен антикварк ({{SubatomicParticle|Down antiquark}}): {{SubatomicParticle|Up antiquark}}{{SubatomicParticle|Up antiquark}}{{SubatomicParticle|Down antiquark}}. [[Антинеутрон]]от ({{SubatomicParticle|antineutron}}) има еден горен антикварк ({{SubatomicParticle|Up antiquark}}) и два долни антикварка ({{SubatomicParticle|Down antiquark}}): {{SubatomicParticle|Up antiquark}}{{SubatomicParticle|Down antiquark}}{{SubatomicParticle|Down antiquark}}. [[промена на боја|Промената на бојата]] ([[промена на боја|доделувањето на боите]]) на поединечните кваркови е по личен избор, но мора да се присутни сите три (црвена, зелена, сина) бои.
}}
Протоните и неутроните се најдобро познати во нивната улога како нуклони, односно како компоненти на атомските јадра, исто така тие постојат како слободни честички. Слободните неутрони се нестабилни, со полуживот од околу 13 минути,тие се вообичаени по природа и имаат важни апликации (види неутронско зрачење и неутронско расејување ). Единечни протони, кои не се врзани за други нуклони, обично се сметаат за јадра на водородни атоми или јони, но во некои екстремни случаи (космички зраци, протонски одсјаи), тие може да се сметаат за слободни протони.
 
Спинот на протони и неутрони е 1/2 што значи дека се [[Фермион|таканаречени фермиони]] и, како електроните (за разлика од [[Бозон|бозони]]<nowiki/>те ), се предмет на принципот за исклучување на Паули, многу важен феномен во [[нуклеарна физика]] : протоните и неутроните во атомското јадро не можат да бидат во иста квантна состојба ; наместо тоа, се шират во [[Јадрен слоест модел|нуклеарни школки]] аналогни на [[Електронска обвивка|електронските школки]] во хемијата. Исто така важно, овој спин (на протон и неутрон) е извор на [[Спин (физика)|нуклеарен спин]] во поголеми јадра. Нуклеарниот спин е најдобро познат по својата суштинска улога во NMR / [[Магнетна резонанција|MRI]] техниката за хемиски и биохемиски анализи.
 
[[Магнетен момент|Магнетниот момент]] на протонот, означен со μ <sub>p</sub>, е {{Вред|2.79|u=[[nuclear magneton]]s (&mu;<sub>N</sub>)}}, додека магнетниот момент на неутронот е μ <sub>n</sub> = {{Вред|-1.91|u=μ<sub>N</sub>}} Овие параметри се исто така важни во NMR / MRI.
 
=== Стабилност ===