Разлика помеѓу преработките на „Нуклеон“

Додадени 88 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
Протонот и неутронот се и [[Фермион|фермиони]], [[Хадрон|адрони]] и бариони. Протонот носи позитивен нето [[Електричен набој|полнеж]] и неутронот носи нула нето задолжен; [[Маса (физика)|масата]] на протонот е само околу 0,13% помалку од масата на неутроните. Со тоа, тие може да се гледаат како две состојби на истиот Нуклеон, и заедно формираат isospin дублет {{Безпрелом|''I'' {{=}} {{frac|1|2}}}} Во изоспински простор, неутроните можат да се трансформираат во протони преку SU (2) симетрија, и обратно. Овие нуклони делуваат подеднакво од силната интеракција, која е инвариантна при ротација во изоспин простор. Според теоремата на Нотер, изоспин е конзервиран во однос на силната интеракција. <ref name="Griffiths2008">{{Наведување|last=Griffiths, David J.|title=Introduction to Elementary Particles|edition=2nd revised|publisher=WILEY-VCH|year=2008|isbn=978-3-527-40601-2}}</ref>{{Rp|129–130}}
 
==Преглед==
{{main article|Протон|Неутрон}}
 
===Својства===
Протоните и неутроните се најдобро познати во нивната улога како нуклони, односно како компоненти на атомските јадра, исто така тие постојат како слободни честички. Слободните неутрони се нестабилни, со полуживот од околу 13 минути,тие се вообичаени по природа и имаат важни апликации (види неутронско зрачење и неутронско расејување ). Единечни протони, кои не се врзани за други нуклони, обично се сметаат за јадра на водородни атоми или јони, но во некои екстремни случаи (космички зраци, протонски одсјаи), тие може да се сметаат за слободни протони.