Разлика помеѓу преработките на „Нуклеон“

Додадени 43 бајти ,  пред 2 години
Ознака: Изворно уредување 2017
И двата нуклеоната имаат соодветни [[Античестичка|античестички]] : [[антипротон]] и [[антинеутрон]], кои ја имаат истата маса и спротивен полнеж како протонот и неутронот, и тие се однесуваат на ист начин. (Ова генерално се верува дека е ''точно'' точно, поради CPT симетрија. Ако има разлика, тоа е премногу мало за да се измери во сите експерименти до ден денес.) Особено, антинукулеоните можат да се врзат во "антинуклеус". Досега, научниците создадоа антидеутериум <ref>{{Наведено списание|last=Massam, T|last2=Muller|first2=Th.|last3=Righini|first3=B.|last4=Schneegans|first4=M.|last5=Zichichi|first5=A.|year=1965|title=Experimental observation of antideuteron production|journal=Il Nuovo Cimento|volume=39|issue=1|pages=10–14|bibcode=1965NCimS..39...10M|doi=10.1007/BF02814251}}</ref><ref>{{Наведено списание|last=Dorfan, D. E|last2=Eades|first2=J.|last3=Lederman|first3=L. M.|last4=Lee|first4=W.|last5=Ting|first5=C. C.|date=June 1965|title=Observation of Antideuterons|journal=Phys. Rev. Lett.|volume=14|issue=24|pages=1003–1006|bibcode=1965PhRvL..14.1003D|doi=10.1103/PhysRevLett.14.1003}}</ref> и антихелиум-3<ref>
{{Наведено списание|last=R. Arsenescu|displayauthors=etal|year=2003|title=Antihelium-3 production in lead-lead collisions at 158 ''A'' GeV/''c''|journal=[[New Journal of Physics]]|volume=5|issue=1|page=1|bibcode=2003NJPh....5....1A|doi=10.1088/1367-2630/5/1/301}}</ref> јадра.
 
==Белешки==
{{reflist|group=note}}
 
== Наводи ==