Разлика помеѓу преработките на „Жиганци“

Додадени 237 бајти ,  пред 1 година
;Археолошки локалитети<ref name="Коцо">[[Димче Коцо|Коцо, Димче]] (1996). ''Археолошка карта на Република Македонија''. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069</ref>
*[[Богатиница (Жиганци)|Богатиница]] - населба од неолитско и доцноантичко време;
*[[ДошницаДолченица (Жиганци)|ДошницаДолченица]] - населба и некропола од доцноантичко време;<ref>[https://www.makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=294959 ТИМ ОД АРХЕОЛОЗИ НЕКОЛКУ ДЕНА РАБОТИ НА ДОЦНОАНТИЧКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ДОЛЧЕНИЦА]</ref>
*[[Базилика (Жиганци)|Базилика]] - ранохристијанска базилика;<ref>[https://republika.mk/vesti/kultura/ranohristijanska-bazilika-otkriena-na-noviot-ekspresen-pat-shtip-kochani/?fbclid=IwAR2GC8HK4uB0A4Tsvg9DH51DoTde6dKC9gRAzCbQ1xp3Rq_KqnbudVz9rJ0 Ранохристијанска базилика откриена на новиот експресен пат Штип – Кочани]</ref>
*[[Црква (Жиганци)|Црква]] - средновековна црква;<ref>[http://www.promacedonia.org/baeb/baeb_sc.htm#7 Епископијата на Брегалница : прв словенски црковен и културно-просветен центар во Македонија -Блага Алексова]</ref>