Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
''Јас се чувствувам нераскинливо врзан со судбината на македонскиот народ и како бугарски пролетерски револуционер и како син на семејство што потекнува од Разлог - долината на историското [[Илинденско востание]] .......''
''Македонското движење има многу непријатели . Меѓутоа, најопасниот негов внатрешен непријател се агентите на бугарскиот [[империјализам]], бугарскиот [[монархизам]], бугарскиот [[фашизам]] и, пред се бандата на [[Ванчо Михајлов]] ...... ''
''Не може дада има успешна борбаа против националното угнетување и за ослободување на македонскиот народ без конечно изолирање на македонските маси од таа опасна банда, без полното елиминирање на нејзината јудинска улога во македонското движење и во натрешниот живот на Бугарија (се мисли на [[Внатрешна македонска револуционерна организација (Автономистичка)|ВМРО]] на Ванчо Михајлов)...... ''
'' '''Само единствената револуционерна борба на македонскиот народ во најтесен сојуз со работниците и селаните во Бугарија, [[Кралство Југославија|Југославија]] и [[Кралство Грција|Грција]] може да доведе до победа на македонската ослободителна [[револуција]]''' ''<ref>Ташковски, м-р Драган. ''За Македонската нација''. НИК „Наша книга“, Скопје, 1976. стр.13</ref>.
 
 
* '''1990'''
505-606.01. - Основан е Сојузот на македонските културно-просветни друштва (СМКПД) во Бугарија.
11.03. - Мирни демонстрации во Софија на стотина Македонци од Софија и од Пиринска Македонија. Врачена Петицијапетиција до Народното собрание на НР Бугарија.
14.04. - Во Сандански е формирана Обединетата македонска организација (ОМО) Илинден; лидер: [[Стојан Георгиев Томовичин]].
22.04. - Масовен собир на Македонците крај гробот на [[Јане Сандански]], со учество на околу 10.000 луѓе. Објавена е Декларацијадекларација.
14-15.05. - ОМО Илинден и Илинден (ВМРО) - независна побараа регистрација. Барањата се одбиени. На 6 јуни ОМО-вци во „[[штафетен штрајк]]“, применета е полициска сила.
10.06. - Бојкот на првите [[парламентарни избори]] во Бугарија.
202.08. - во с. [[Оштава]] полицијата го прекина одржувањето на Првиот конгрес на ОМО Илинден, материјалите се запленети, а организаторите притворени.
 
* '''1991'''
19.04. - Бугарскиот претседател [[Желју Желев]]: „Бугарскиот Устав не го познава статусот национално малцинство“.
20.04. - Оваа, како и сите наредни години, бугарските власти забрануваат собирање на Македонците крај гробот на Јане Сандански.
202.08. - Спречена е прославата на [[Илинденско востание|Илинден]], активисти на ОМО тепани од страна на бугарската полиција во [[Kресна]].
ноември - формирана е [[Македонска демократска партија|Македонската демократска партија]]; лидер: [[Славе Македонски]].
 
* '''1992'''
404-14.12. - На пописот на населението Македонците се повикани слободно да се декларираат како Македонци. ОМО испрати протест до [[КЕБС]].
 
* '''1993'''
* '''1994'''
10.03. - Лидерот на ОМО Илинден, [[Јордан Костадинов]], на прес-конференција во Софија побара статус на [[автономна област]] за Пиринска Македонија. Остри реакции од бугарска страна.
505.10. - Во селото [[Мусомишта]], [[Неврокопско]], е формирана [[ОМО ИЛИНДЕН - Демократско движење]]. Лидер - [[Иван Сингартијски]].
15.04. - При обид да разлепат летоци за чествувањето на годишнината од смртта на Јане Сандански, тројца припадници на ОМО Илинден се тепани од полицајци во Благоевград.
23.04. - Полицијата не дозволува на група од околу 100 луѓе да чествуваат, блокирајќи го патот кон неговиот гроб кај село [[Хотово]].
 
* '''1996'''
404.02. - Во с. [[Мусомишта]] е спречен собир на [[ОМО Илинден-ДД]]. 04.05. - Во Благоевград се уапсени 12 припадници на ОМО Илинден. 08.06. - Во Сандански се уапсени 25 лица од ОМО Илинден. Истиот ден во Петрич се уапсени други 6 лица од организацијата, а во Благоевград уште 11.8.06. - Спречено е одржувањето на конгресот на ОМО Илинден закажан во [[Американски универзитет во Бугарија|Американскиот универзитет во Благоевград]]. На 10.06. 6 лица од истата група наново се уапсени во Благоевград, а други 30 лица се предупредувани дека ќе бидат уапсени.[http://www.bghelsinki.org/upload/resources/hr1996-bg.pdf] Обиди за избор на ново раководство на ОМО.
8.06. - Спречено е одржувањето на конгресот на ОМО Илинден закажан во [[Американски универзитет во Бугарија|Американскиот универзитет во Благоевград]]. На 10.06. 6 лица од истата група наново се уапсени во Благоевград, а други 30 лица се предупредувани дека ќе бидат уапсени.[http://www.bghelsinki.org/upload/resources/hr1996-bg.pdf] Обиди за избор на ново раководство на ОМО.
21.10. - Жалба на ОМО Илинден пред Европската комисија за правата на човекот во [http://web.archive.org/20061009182616/www.echr.coe.int/echr/ Стразбур].
 
* '''1997'''
20.04. - Активисти на ОМО Илинден не се пуштени од полицијата до гробот на [[Јане Сандански]] кај [[Роженски манастир|Роженскиот манастир]]. Собирот е забранет од окружниот прокурор и кметот на град [[Сандански]]. Автобус со 30 луѓе е сопрен кај село [[Лозеница]] и вратен назад. Двајца Македонци се жалат дека се тепани од полицајци кај село [[Ново Делчево]]. Едниот го документира со медицинско сведоштво.
05.05. - Уапсени се 15 луѓе од ОМО Илинден при обид аа чествување 94-годишнината от смртта на [[Гоце Делчев]].
Во почетокот на август полицијата блокира чествувањето од ОМО Илинден на годишнината од [[Илинденското востание]] кај "Самуилова крепост" близо [[Петрич]].
29.07. - Европската комисија за човековите права ја разгледа и ја прифати тужбата на ОМО Илинден против Република Бугарија и ја упати до Европскиот суд во Стразбур.
14.08. - Во Софија е одново регистрирана ТМО-ВМРО- независна, на лидерот Георги Солунски, но не како политичка организација.
303.09. - ново крило на ОМО Илинден во [[Ќустендил]], именувано како ОМО „Македонија“ - претседател [[Крум Малинов]].
13.11. - Судот во Благоевград ја одби регистрацијата на ОМО Илинден (претседател Јордан Костадинов).
Сите пројави на организираните Mакедонци се забрането. Неколку лица се уапсени,а Васил Ѓуџемов, от село [[Ново Лески]], Неврокопско, е тепан при што се му искршени предните заби. Јордан Тошев е уапсен кај СмоиловатаСамуиловата тврдина, поради тоа што фрлил цвеќа во нозете на полицајците.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=259]
 
* '''1999'''
3.552

уредувања