Разлика помеѓу преработките на „Беличка Река (Илинска)“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
с
}}
 
'''Беличка Река''' — река во [[западна Македонија]], десна [[притока]] на [[Треска]]. Извира од Беличките Извори на источните падини на [[Илинска Планина]],<ref>{{МакЕнц|2=Илинска Планина (Пространска Планина)}}</ref> на [[надморска височина]] од 1.580&nbsp;м, минува низ с. [[Белица (Кичевско)|Белица]] и се влива во реката Треска кај с. [[Пополжани]]. Долга е 15&nbsp;км.<ref name="Димитровска">{{наведено списание|last=Димитровска|first=Олгица|date=2012|title=Основни хидрографски карактеристики на притоките на реката трескаТреска|journal=Географски разгледи|publisher=Институт за географија|location=Скопје|issue=46|pages=37-49|issn=1409-908X|url=http://www.igeografija.mk/MGD/Razgledi-46-2012/03-Dimitrovska_Pritoki%20Treska.pdf|accessdate=8 ноември 2013}}</ref>
 
[[Слив]]от на Беличка Река зафаќа површина од 123,20 км<sup>2</sup>, сочинувајќи 5,9% од вкупниот слив на Треска. Долината има мешан [[геологија|геолошки состав]], преоѓајќи од [[варовник|варовничка]] во [[шкрилец|шкрилна]], што може да се забележи од [[ерозија|одронетите]] проширувања и сатески.<ref>Андоновски Т. (1984): Абразиони и флувијални елементи во Кичевската Котлина, Годишен зборник на ГФ, Кн. 27-28, стр. 3-7 5, Скопје</ref>