Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Начела за заштитување“

с
нема опис на уредувањето
с
с
*'''Целосна заштита''' оневозможува уредување од страна на сите корисници освен [[Википедија:Администратори|администратори]];
*'''Делумна заштита''' оневозможува уредување од страна на кориснички сметки кои не се [[Википедија:Автопотврдени корисници|автопотврдени]];
*'''Заштита за создавање''' спречува да се создаде [[Википедија:БришењеНачела за бришење|избришана статија]];
*'''Заштита за преместување''' спречува преместување (преименување) на статии.
 
Кога се заштитува статија поради спорови околу содржината, администраторите нормално ја заштитуваат моменталната верзија на статијата, освен ако содржината содржи текст каде се прекршуваат принципите на Википедија. Администраторите исто така можат да ја вратат статијата и не смеат да заштитуваат или отстрануваат заштита за да ги подржат своите тези.
 
=== Вандализам ===
 
Постојано вандализирање вообичаено не се причина за целосно заштитување на статија. За вакви случаеви се користи делумната заштита на статијата која е вандализирана.
 
== Делумна заштита ==
 
[[Image:Padlock-silver.svg|75px|right]]
 
[[Категорија:Википедија]]
 
[[ru:Википедия:Установка защиты]]
409

уредувања