Разлика помеѓу преработките на „Ортогоналност“

Додадени 2.248 бајти ,  пред 11 месец
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Ортогоналност''' (уште и нормалност) – во алгебрата и геометријата претставув...)
 
 
:<math>a \bot b</math>
 
Исто така:
* '''ортогонална база''' – база во векторскиот простор чиишто елементи се ортогонални.
* '''ортогонални вектори''' – два елемента на [[векторски простор]] се нарекуваат ортогонални кога нивниот [[скаларен производ]] е еднаков на 0.
* '''ортогонално дополнување''' – за даден [[вектор]] во векторски простор, ортогоналното дополнување е множеството на сите вектори кои се ортогонални на даден.
* '''ортогонални криви''' – се вели дека две криви се ортогонални, ако [[тангента|тангентите]] до нив во нивната точка на пресек се под прав агол.
* '''ортогонална матрица''' – [[квадрат]]на [[Матрица (математика)|матрица]] ''А'' за која [[транспонирана матрица|транспонираната матрица]] ''А<sup>Т</sup>'' е еднаква на нејзината обратна ''А<sup>-1</sup>'', што сепак значи дека ''АА<sup>Т</sup> = Е'' (E – единечната матрица).
* '''[[ортогонална проекција]]''' – точка се проектира ортогонално на [[права]] кога проекцијата е под прав агол на правата. При ортогоналното проектирање, проекцијата е најкратката [[отсечка]] од точката до правата.
* '''ортогонални функции''' – система на функции ''{f<sub>1</sub>, f<sub>2</sub>, f<sub>3</sub>, ...}'' што се [[интегрално сметање|интеграбилни]] во интервалот [a;b], така што скаларниот производ <math> (f_m, f_n) = \int_{a}^{b} f_m(x)f_n(x)\, dx = 0 </math> при m ≠ n.
 
== Ортогонални вектори ==
 
== Поврзано ==
* [[Нормалност (математика)]]
* [[Ортонормалност]]
 
409

уредувања