Разлика помеѓу преработките на „Општина Крушево“

Додадени 327 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
 
Според пописот од 2002{{ref|statgov}}, во општина Крушево живеат има 9 684 жители од кои:<ref name="ДЗС">{{наведена мрежна страница|url=http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__ProcenkiNaselenie/126_Popis_Ops_NasPolStar3112_mk.px/table/tableViewLayout2/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef|title=Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години|publisher=[[Државен завод за статистика на Република Македонија]]|language=македонски|accessdate=2 мај 2018}}</ref>
Според потписот од [[2002]] година општината имала 9.684 жители.
* Македонци – 6 081 (62,79%)
{| class="wikitable sortable" style="font-size:95%;"
* Албанци – 2 064 (21,31%)
!width="100px"|народ!!width="100px"| вкупен број!!width="100px" |% од вкупното население
* Турци – 315 (3,25%)
|-
* Власи – 1 020 (10,53%)
*| [[Македонци – 6 081 (62,79%)]]
* Срби – 38 (0,39%)
| 6.081
* Бошњаци – 137 (1,41%)
| 62,8
* останати - 29 (0,30%)
|-
*| [[Албанци – 2 064 (21,31%)]]
| 2.064
| 21,3
|-
| [[Турци]]
| 315
| 3,3
|-
| [[Роми]]
| 0
| 0,0
|-
| [[Власи]]
| 1.020
| 10,5
|-
| [[Срби]]
| 38
| 0,4
|-
*| [[Бошњаци – 137 (1,41%)]]
| 137
| 1,4
|-
|други
| 29
| 0,3
|}
 
===Население по населено место===
782

уредувања