Разлика помеѓу преработките на „Региони во Нов Зеланд“

с
нема опис на уредувањето
с
 
[[Податотека:NZ Regional Councils and Territorial Authorities 2017 mk.svg|мини|десно|исправено|300п|Карта на регионите и територијалните управи или единици (окрузите и градовите) на Нов Зеланд.]]
'''[[Регион]]''' ([[анг.]] ''region'') е формален поим за првостепената единица [[локална самоуправа]] во '''[[Нов Зеланд]]'''. Земјата има 16 региони. Дванаесет ги управува избран регионален совет, додека четири се управувани од [[ТериторијалнаТериторијални поделбауправи наво Нов Зеланд|територијални единици]] (второстепена локална власт) кои исто така ги извршуваат должностите на регионален совет и затоа се нарекуваат [[Унитарна управа|унитарни управи]]. Ова правило има еден исклучок, градот [[Нелсон (Нов Зеланд)|Нелсон]] кој е управуван од индивидуалнапоединечна територијална властуправа на неговиот регион (Тасман). [[Совет на Четемските Острови|Советот на Четемските Острови]] често се смета за унитарна власт, иако официјално спаѓа под регионот Кантербери. Некои регионални граници ги следал границите на територијалните единициуправи, но има и многу исклучоци. на пример, јужната граница на регионот [[Окленд (регион)|Окленд]] напола го сече округот [[Френклин (округ)|Френклин]].
 
== Должности ==
Регионалните власти се главно одговорни за управа со животната околина (вода, фрлање на контаминати и нега за крајбрежјето), реките и езерата (контрола на поплави и одводи), земјиште; регионален транспорт (јавен), [[биосигурност]] или справување со штетници; додека територијалните властиуправи се одговорни за: надзор врз користење на земјиштето на локално ниво (урбано и рурално планирање); инфраструктура (вода, канализација, одлевања и ѓубре; локални патишта; библиотеки; паркови и резервати), како и развој на локалната заедница. Регионалната и територијалната управа се финансираат од давачките за земјиште. Честопати двете администрации меѓусебно соработуваат во проекти кои се надополнуваат.
 
==Региони==
 
== Поврзано ==
* [[Територијални единициуправи во Нов Зеланд]]
* [[Окрузи во Нов Зеланд]]
* [[Административна поделба на Нов Зеланд]]