Разлика помеѓу преработките на „Логичка операција“

Додадени 15 бајти ,  пред 11 месец
с
нема опис на уредувањето
с
 
[[Функционална потполност|Функционално потполно]] множество на оператори содржи барем еден член кому му недостасуваат следниве пет својства:
 
* '''[[Монотона функција|монотоност]]''' : Ако f(a<sub>1</sub>, ... , a<sub>n</sub>) ≤ f(b<sub>1</sub>, ... , b<sub>n</sub>) за сите a<sub>1</sub>, ... , a<sub>n</sub> <math>\in</math> {0,1} така што a<sub>1</sub> ≤ b<sub>1</sub>, a<sub>2</sub> ≤ b<sub>2</sub>, ... , a<sub>n</sub> ≤ b<sub>n</sub> '''{''' '''<math>\vee</math>''', '''<math>\wedge</math>''', '''<math>\top</math>''', '''<math>\bot</math>''' '''}'''
 
* '''[[Линеарна логика|линеарност]]''' : Секоја променлива секогаш ја менува точноста ([[вистинитост]]а) на операцијата или никогаш не прави разлика '''{''' '''<math>\neg</math>''', '''<math>\equiv</math>''', '''<math>\not\equiv</math>''', '''<math>\top</math>''', '''<math>\bot</math>''' '''}'''
 
* '''самодвојност''' : За читање на дадените точности на операцијата од горе надолу на нејзината [[таблица на вистинитост]] е исто што и земање на комплиментот читаќичитајќи ги од долу нагоре. '''{''' '''<math>\neg</math>''' '''}'''
 
* '''запазување на точност''': Толкувањето кај кое сите променливи имаат зададена [[логичка вредност|логички вредности]] како 'точно' дава логичка вредност 'точно' како резултат на овие операции. '''{''' '''<math>\vee</math>''', '''<math>\wedge</math>''', '''<math>\top</math>''', '''<math>\rightarrow</math>''', '''<math>\equiv</math>''', '''⊂''' '''}'''
{{mainarticle|Арност}}
 
Во двовредносната логика постојат 4 [[унарна операција|unaryунарни operatorsоператори]], 16 [[бинарна операција|бинарни оператори]] и 256 [[тројна операција|тројни оператори]]. Во тровреднсната логика постојат 9 [[унарна операција|унарни оператори]], 19683 [[бинарна операција|бинарни оператори]] и 7625597484987 [[тројна операција|тројни оператори]].
 
[[Негација|„Не“]] е [[унардна операција|унарен оператор]] и се состои од еден поим (¬''P''). Остатокот се [[бинарна операција|бинарни оператори]], кои се состојат од два поима (''P'' <math>\wedge</math> ''Q'', ''P'' <math>\vee</math> ''Q'', ''P'' → ''Q'', ''P'' ↔ ''Q'').
409

уредувања