Рудолф Бултман: Разлика помеѓу преработките

Додадени 3.379 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(Создадено преведувајќи ја страницата „Рудолф Бултман“)
 
Нема опис на уредувањето
'''Рудолф Болтман''' ([[германски јазик|германски]]: ''Rudolf Bultmann'', [[20 август]] [[1884]] - [[Марбург]], [[30 јули]] [[1976]] ), бил познавач на [[Нов Завет|Новиот завет]] и германски теолог.
 
== Биографија==
'''Рудолф Болтман''' ([[20 август]] [[1884]] - [[Марбург]], [[30 јули]] [[1976]] ), бил познавач на [[Нов Завет|Новиот завет]] и германски теолог.
 
По студирањето на неколку германски универзитети, работел како професор на [[Нов Завет|Новиот завет]] . Тој применал на критични методи во работата на радикалниот скептицизам, особено во анализата на [[Евангелие|Евангелието]], кое е претставено во ''историјата на неоптичната традиција''( [[1921]], [[1931]], [[1934]] ). Во делото на ''Исус со'' (1926)збора, тој зборува за мисијата на [[Исус Христос|Христос]] во која ги собрал своите ученици, но на крајот доаѓа до идејата дека целосно ја негира неговата откупна мисија и неговото морално учење.Со екстремен историски скептицизам, паралела меѓу историјата и религијата покажува потреба да се демитологизира Новиот завет . Ги цитира митолошките елементи на Новиот заветбезгрешно зачнување и раѓање) и тврди дека евангелската приказна е заснована на митолошки концепти на Универзумот. Бултман сметал дека ако митскиот елемент целосно бил исфрлен, вистинското значење на Евангелието целосно ќе го изгуби своето значење.
 
 
== Негови дела ==
Бултман бил плоден писател, а неговите најважни дела се: ''ДерDer СтилStil der paulinischen Predigt und die low stoische Diatribe'' ( [[1910]] ); ''Die Erforschung der noptischen Evangelien'' ( [[1925]] ); ''ДасDas ЕвангелиумEvangelium наdes ЈоханесJohannes'' ( [[1941]] ).
 
== Наводи ==
: {{cite book
|last=Blomberg
|first=Craig L.
|author-link=Craig Blomberg
|year=1987
|title=The Historical Reliability of the Gospels
|location=Leicester, England
|publisher=Inter-Varsity Press
|isbn=978-0-87784-992-6
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Borg
|first=Marcus J.
|author-link=Marcus Borg
|year=1994
|title=Jesus in Contemporary Scholarship
|isbn=978-1-56338-094-5
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Broadhead
|first=Edwin K.
|year=2011
|chapter=Implicit Christology and the Historical Jesus
|editor1-last=Holmén
|editor1-first=Tom
|editor2-last=Porter
|editor2-first=Stanley E.
|editor2-link=Stanley E. Porter
|title=Handbook for the Study of the Historical Jesus
|volume=2
|location=Leiden, Netherlands
|publisher=Brill
|pages=1169–1182
|isbn=978-90-04-17092-6
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Bultmann
|first=Rudolf
|year=1910
|title=Der Stil der paulinischen Predigt und die kynisch-stoische Diatribe
|url=https://archive.org/details/derstilderpaulin00bultuoft
|language=de
|location=Göttingen, Germany
|publisher=Vandenhoeck & Ruprecht
|access-date=3 April 2018
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Bultmann
|first=Rudolf
|author-mask={{long dash}}
|year=1971
|title=The Gospel of John: A Commentary
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Bultmann
|first=Rudolf
|author-mask={{long dash}}
|year=1984
|orig-year=1941
|chapter=New Testament and Mythology
|editor-last=Ogden
|editor-first=Schubert M.
|editor-link=Schubert M. Ogden
|title=New Testament and Mythology and Other Basic Writings
|location=Philadelphia
|publisher=Fortress Press
|publication-date=1989
|pages=1–43
|isbn=978-0-8006-2442-2
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Bultmann
|first=Rudolf
|author-mask={{long dash}}
|year=1991
|chapter=Jesus and the Eschatological Kingdom
|editor-last=Johnson
|editor-first=Roger A.
|title=Rudolf Bultmann: Interpreting Faith for the Modern Era
|location=Minneapolis, Minnesota
|publisher=Fortress Press
|pages=91–102
|isbn=978-0-8006-3402-5
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Bultmann
|first=Rudolf
|author-mask={{long dash}}
|year=2004
|chapter=New Testament and Mythology: The Mythological Element in the Message of the New Testament and the Problem of Its Re-Interpretation
|editor-last=Evans
|editor-first=Craig A.
|title=The Historical Jesus: Critical Concepts in Religious Studies. Volume I: The History of the Quest: Classical Studies and Critical Questions
|location=London
|publisher=Routledge
|pages=323–358
|isbn=978-0-415-32751-0
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Busse
|first=Roger S.
|year=2014
|title=To Be Near the Fire: Demonic Possession, Risk Analysis, and Jesus' War on Satan
|location=Eugene, Oregon
|publisher=Resource Publications
|isbn=978-1-62564-811-2
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Congdon
|first=David W.
|year=2015a
|title=Rudolf Bultmann: A Companion to His Theology
|location=Eugene, Oregon
|publisher=Cascade Books
|isbn=978-1-62564-748-1
|ref=harv
}}
: {{cite book
|last=Congdon
|first=David W.
|author-mask={{long dash}}
|year=2015b
|title=The Mission of Demythologizing: Rudolf Bultmann's Dialectical Theology
|location=Minneapolis, Minnesota
|publisher=Fortress Press
|isbn=978-1-4514-8792-3
|ref=harv
}}
: {{cite book
|year=2005
|editor1-last=Cross
|editor1-first=F. L.
|editor1-link=Frank Leslie Cross
|editor2-last=Livingstone
|editor2-first=E. A.
|title=The Oxford Dictionary of the Christian Church
|edition=rev. 3rd
|location=Oxford
|publisher=Oxford University Press
|isbn=978-0-19-280290-3
|ref=harv
}}
 
== Видете повеќе ==
 
* [[Протестантство|Протестантизам]]
[[Категорија:Библиска критика]]
[[Категорија:Германски теолози]]
[[Категорија:Починати во 1976 година]]
[[Категорија:Родени во 1884 година]]
[[Категорија:Страници со непрегледан превод]]