Разлика помеѓу преработките на „Гравитациска константа“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:NewtonsLawOfUniversalGravitation.svg|мини|десно|300п|Гравитациската константа ''G'' е клучна величина во [[Њутнов закон за гравитација|Њутновиот закон за гравитација]].]]
 
'''Гравитациската константа''' (''G'') е [[Емпирија|емпириска]] [[физичка константа]] involvedкоја inго the calculation of theопределува [[гравитација|гравитациското привлекување]] помеѓу телата што имаат маса. Константата фигурира во [[Исак Њутн|Њутн]]овиот [[Њутнов закон за гравитација|законотзакон за сеприсутнатаопштата гравитација]] и [[Алберт Ајнштајн|Ајнштајн]]овата теорија на [[општопшта релативитет|општиоттеорија за релативитетрелативноста]]. Затоа е позната како '''универзална гравитациска константа''' или '''Њутнова константа'''. Ова не е исто што и ''g'', што ја претставува локалната [[Земјина тежа]] (истоветна со забрзувањето при слободен пад<ref>Fundamentals of Physics 8ed,Halliday/Resnick/Walker,ISBN 978-0-470-04618-0 стр. 336</ref>).
 
Согласно Њутновиот закон за гравитација, [[сила]]та на привлекување (''F'') помеѓу две тела е правопропорционална на производот од нивните [[маса|маси]] (''m''<sub>1</sub> и ''m''<sub>2</sub>), и обратнопропорционална на растојанието помеѓу нив (''r'') дигнато на квадрат:
409

уредувања