Разлика помеѓу преработките на „Родољубивост“

Додадени 335 бајти ,  пред 2 години
* „Патриот (Поединцец)“ (''Patriot (A Single)'') - песна на американскиот музичар [[Скот Волкер]] (''Scott Walker'') од 1995 година.<ref>[https://www.discogs.com/Scott-Walker-Tilt/release/5384182 Discogs, Scott Walker ‎– Tilt (пристапено на 19.9.2018)]</ref>
 
===Родољубива (патриотска) книжевност===
Голем број писатели пишувале родољубиви дела, искажувајќи ја својата љубов кон татковината:
* „Одбрана на земјата“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 44.</ref>
* „Патриотизам“ - расказ од јапонскиот писател [[Јукио Мишима]].<ref>Владимир Јанковски (уредник), ''Пат околу светот во 20 раскази: Антологија на светскиот расказ'', Темплум, Скопје, 2011, стр. 73-117.</ref>
* „Татковина“ - песна на македонскиот поет [[Анте Поповски]].<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 90.</ref>
* „Белите ридови на татковината“ - песна на македонскиот поет [[Анте Поповски]].<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 130.</ref>
 
== Поврзано ==