Разлика помеѓу преработките на „Мајка“

Додадени 337 бајти ,  пред 2 години
* „Мајчино галениче“ ([[српски]]: ''Материна маза'') - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ-Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Краљевина Лаждишажди''. Београд: Просвета, 1963, стр. 51-52.</ref>
* „На мајките“ (''Majkama'') - песна на српската поетеса [[Десанка Максимовиќ]].<ref>Desanka Maksimović, ''Izabrane pesme'' (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985.</ref>
* „На гости при мајка“ - песна на македонскиот поет [[Анте Поповски]].<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 75.</ref>
* „Молитва за мојата мајка“ - песна на италијанскиот писател и [[режисер]] [[Пјер Паоло Пазолини]] од 1962 година.<ref>Pjer Paolo Pazolini, ''Put i nebo''. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 74-75.</ref>
* „Мајка“ - расказ на македонскиот писател [[Горан Петревски]] од 2014 година.<ref>Горан Петревски, ''Одбрани трудови''. Скопје: Темплум, 2014.</ref>