Геометризирани единици: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][проверена преработка]
(пропуст)
сНема опис на уредувањето
'''Систем на геометрискигеометризирани единици''' или '''геометрискисистем единицана системгеометриски единици''' е систем на природни единици во кои база [[Единица мерка|физички единици]] се избрани така што [[Брзина на светлината|брзината на светлината во вакуум]], ''c'', и [[Гравитациска константа|гравитационогравитациската постојана]], ''G'', поставени се еднакви за единство.
 
:<math> c = 1 \ </math>
:<math> G = 1 \ </math>
 
На системот на геометриски единици е целосно дефинирано или уникатен систем: координатите на географската ширина е лево за да ги поставите и други [[Физичка константа|константи]] за единство. Ние, на пример, може исто така да го поставите вакуум диелектричност, ε<sub>0</sub>, и на [[Електричен набој|електрично полнење]], , на единство.
 
:<math> \epsilon_0 = 1 \ </math>
Овој систем е корисно во [[Физика|физиката]], особено во [[Специјална теорија за релативноста|специјалната]] и [[Општа теорија за релативноста|општата теорија на релативноста]]. Сите [[Физичка величина|физички количества]] се идентификува со геометриски количини како области, должини, броеви без димензии, кривиот пат или пресек на закривеност.
 
Многу равенки во релативистичка физика појави далеку поедноставно кога изразени во геометриски единици, затоа што на сите настапи на ''G'' или ''c'' откажат. На пример, [[Шварцшилдов полупречник|ШварцшилдШварцшилдовиот радиус]] на nonrotating празен [[црна дупка]] со маса ''m'' станува едноставно ''r'' = 2''m''. Затоа, многу книги и на трудови од областа на релативистичка физика употреба геометриски единици исклучиво. Алтернативен систем на геометризираних единици често се користи во [[Честична физика|физика на честички]] и космологијата, во која 8π''G'' = 1 , наместо. Ова воведува дополнителен фактор на 8π во Њутн е [[Њутнов закон за гравитацијата|закон на универзална гравитацијата]] , но поедноставува [[Ајнштајнови равенки за полето|ајнштајновата равенки]], Ајнштајн–Гильберт акција, Фридман равенки и Ньютон Пуассон равенка со отстранување на соодветните фактор.
 
== Конверзија ==
429

уредувања