Разлика помеѓу преработките на „Планина“

Додадени 360 бајти ,  пред 1 година
===Планината како тема во книжевноста===
* „Планина“ - песна на арапскиот поет [[Ибн Хефаџа]].<ref>''Arapska poezija''. Beograd: Rad, 1977, стр. 73-74.</ref>
* „Откривање на огниште в планина“ - песна на македонскиот поет [[Анте Поповски]].<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 34.</ref>
* „[[Волшебниот рид]]“ - [[роман]] на германскиот писател [[Томас Ман]] од 1924 година.<ref>Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, ''Tonio Kreger - Smrt u Veneciji''. Beograd: Rad, 1963, стр. 138.</ref>
* „[[Плачат оние планини за мене]]“ - роман на македонскиот писател [[Петар Ширилов]] од 1965 година.