Импулс (механика): Разлика помеѓу преработките

Додадени 59 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Нема опис на уредувањето
{{внимание}}
'''МоментумИмпулс''' е производот од [[Маса|масата]] и [[Брзина|брзината]] на еден објекобјект, измерен во [[Килограм|килограми]] – [[Метар во секунда|метри во секунда]]. [[Физичка константа|Димензионално]] е еднаков на импулс, производот од [[сила]] и [[време]], измерени во њутон[[Њутн-секунда|њутн-секунди]]. [[Њутнови закони|Њутновиот втор закон на движење]] вели дека промената на линеарниот моментум на тело е еднаков на нето импулсот дејствувајќи на него. На пример тежок камион кој е движи брзо има голем моментум и треба голема сила за да дојде до брзина и би требала слична таква сила зада се запре. Ако камионот бешре полесен или се движеше побавно, тогаш ќе биде потребен помал моментум и затоа ќе биде потребен помал импулс за да започне и да се запре.
 
Како и брзина, линеарниот моментум е количество [[вектор]], кои поседува насока и големина:
Линеарниот моментум е исто така конзервирано количество, тоа значи дека ако затворен систем не е под влијание од надворешни сили, неговиот вкупен импулс не мoже да се смени.
 
Во класичната механика, зачувуањетозачувувањето на линеарен моментум е имплицвиран од страна на [[Њутнови закони|Њутновите закони]]. Тоа исто така држу [[Специјална теорија за релативноста|специјална релативност]] (изведена формула) и соодветни дефиниции, а (генерализиран) линеарен моментумски закон се држи во [[Електродинамика|електродинамиката]], [[Квантна механика|квантната механика]], квантната теоркиска област и општата релативност. На крај се изразува еден од основните симетрии на просторот и времето, кои од транзиционалната симетрија.
 
Линеарниот моментум зависи од референтната рамка. Нбљудувачи во различни рамки ќе најдат различни вредности на линеарен моментум на систем. Но секој би набљудувал дека вредноста на линеарниот моментум не се менува со текот на времето доколку системот е изолиран.
428

уредувања