Геометризирани единици: Разлика помеѓу преработките

(Одбиена последната промена (од 94.242.59.241) и ја поврати преработката 3841588 на 46.134.42.159)
 
Многу равенки во релативистичка физика појави далеку поедноставно кога изразени во геометриски единици, затоа што на сите настапи на ''G'' или ''c'' откажат. На пример, [[Шварцшилдов полупречник|Шварцшилд радиус]] на nonrotating празен [[црна дупка]] со маса ''m'' станува едноставно ''r'' = 2''m''. Затоа, многу книги и на трудови од областа на релативистичка физика употреба геометриски единици исклучиво. Алтернативен систем на геометризираних единици често се користи во [[Честична физика|физика на честички]] и космологијата, во која 8π''G'' = 1 , наместо. Ова воведува дополнителен фактор на 8π во Њутн е [[Њутнов закон за гравитацијата|закон на универзална гравитацијата]] , но поедноставува [[Ајнштајнови равенки за полето|ајнштајновата равенки]], Ајнштајн–Гильберт акција, Фридман равенки и Ньютон Пуассон равенка со отстранување на соодветните фактор.
 
== Конверзија ==
{| class="wikitable center"
|-
!
! m
! kg
! s
! C
! K
|-
! scope="col" | '''m'''
| •
|''c''<sup>2</sup>/''G'' [kg/m]
|1/''c'' [s/m]
|''c''<sup>2</sup>/(''G''/(ε<sub>0</sub>))<sup>1/2</sup> [C/m]
|''c''<sup>4</sup>/(''Gk''<sub>B</sub>) [K/m]
|-
! scope="col" | '''kg'''
|''G''/''c''<sup>2</sup> [m/kg]
| •
|''G''/''c''<sup>3</sup> [s/kg]
|(''G''ε<sub>0</sub>)<sup>1/2</sup> [C/kg]
|''c''<sup>2</sup>/''k''<sub>B</sub> [K/kg]
|-
! scope="col" | '''s'''
|''c'' [m/s]
|''c''<sup>3</sup>/''G'' [kg/s]
| •
|c<sup>3</sup>/(''G''/(ε<sub>0</sub>))<sup>1/2</sup> [C/s]
|''c''<sup>5</sup>/(''Gk''<sub>B</sub>) [K/s]
|-
! scope="col" | '''C'''
|(''G''/(ε<sub>0</sub>))<sup>1/2</sup>/''c''<sup>2</sup> [m/C]
|1/(''G''ε<sub>0</sub>)<sup>1/2</sup> [kg/C]
|(''G''/(ε<sub>0</sub>))<sup>1/2</sup>/''c''<sup>3</sup> [s/C]
| •
|''c''<sup>2</sup>/(''k''<sub>B</sub>(''G''ε<sub>0</sub>)<sup>1/2</sup>) [K/C]
|-
! scope="col" | '''K'''
|''Gk''<sub>B</sub>/''c''<sup>4</sup> [m/K]
|''k''<sub>B</sub>/''c''<sup>2</sup> [kg/K]
|''Gk''<sub>B</sub>/''c''<sup>5</sup> [s/K]
|''k''<sub>B</sub>(''G''ε<sub>0</sub>)<sup>1/2</sup>/''c''<sup>2</sup> [C/K]
| •
|}
 
== Наводи ==
 
* {{cite book | author=Wald, Robert M. |authorlink=Robert Wald | title=[[General Relativity (book)|General Relativity]] | location=Chicago | publisher=[[University of Chicago Press]] | year = 1984 | isbn=0-226-87033-2}} ''Appendix F''
 
== Надворешни врски ==
 
* [http://www.physics.nist.gov/cuu/Constants/energy.html Conversion factors for energy equivalents]
 
[[Категорија:Општа релативност]]
Анонимен корисник