Кочани: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.322 бајти ,  пред 3 години
дополнување
(Бришење на "Поглед_на_дел_од_Кочани.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Jcb поради: Copyright violation; see Commons:Licensing)
(дополнување)
=== Антика ===
Како и за други населби во [[Македонија]] и за Кочани со сигурност не може да се тврди кога е основано. Според преданијата, раширени меѓу населението, Кочани настанало од населбата што се наоѓала северно од денешната местоположба, во долината на [[Кочанска Река]]. Траги од таа населба (остатоци од висок бедем, [[Стар Рим|римска]] и [[Византија|византиска]] керамика, питоси и сл.) се пронајдени на локалитетот [[Долно Градиште]] во реонот на селото [[Долно Гратче]]. Во извесен период жителите на населбата се повлекле кон рамнината и го населиле просторот на денешното Кочани. Во градот и неговата околина се откриени повеќе локалитети од [[железно време|железното време]], меѓу кои извесни истражувања се вршени на локалитетите [[Текешински лозја]], Барутница и [[Алењак]]. Исто така, направени се сондажните истражувања на локалитетот [[Локубија]] каде е откриена некропола од [[Римско царство|Римскиот]] период, односно II-III век, во која се пронајдени предмети од керамика и друг движен материјал, како и остатоци од бедем што упатува на постоење на тврдина или заштитен бедем на некој град или пак населено место.
 
 
Археолошкиот материјал, откриен на левиот брег на [[Кочанска Река]] во реонот на денешниот град, укажува дека овој простор бил населен уште во најстари времиња. Тоа води кон заклучок дека ова населено место израснало од некогашната трачка станица Транупара, која според [[Табула Појтингеријана]] (''Tabula Peutingeriana'' - карта на воените патишта на Западното [[Римско царство]] од IV век) се наоѓала на околу 30 [[милји]] од градот [[Астибо]].
Градот Кочани се дели на повеќе населби и маала, кои освен по името, меѓусебно се разликуваат по својата местоположба, старост и урбанизиран развој. Меѓу населението познати се со следниве имиња:
{{Div col|cols=2}}
* 14-та. Бригада
* Доклевец
* Бавчалук
* Бејрут
* Белско Маало
* Филтер
* Кај Филтеро
* Калиманова Глава
* Крушарско Маало
Кочани е сместен на северната страна од [[Кочанска Котлина]], на местото каде што [[Кочанска Река]] ја напушта [[Осогово|Осоговијата]] и ја проширува својата долина. Сместен е на двата брега на реката, од исток заграден со Доклевски рид (450 м.) и од запад со Локобија и Алењак (524 м.). Спрема југ е отворен и нема граница, бидејќи на таа страна е [[Кочанско Поле]], додека на север е долгата и тесна клисура која постепено се затвора.
 
Кочани лежи на географска широчина од 41 степен и 55 минути (што значи дека е понајуг од [[Скопје]]), а на географска должина од 22 степени и 25 минути источно од [[Гринич]]. Надморската височина на која се наоѓа се движи меѓу 320 и 400 м.
 
 
Кочани лежи на географска широчина од 41 степен и 55 минути (што значи дека е понајуг од [[Скопје]]), а на географска должина од 22 степени и 25 минути источно од [[Гринич]]. Надморската височина на која се наоѓа се движи меѓу 320 и 400 м.
 
Климата во Кочани во голема мера зависи од положбата на градот, како и од конфигурацијата на теренот. Таа се одликува со релативно високи температури и малку врнежи. Просечната годишна температура изнесува околу 13,5<sup>о</sup> С, што значи дека е иста со онаа во [[Струмица]], а повисока од онаа во [[Скопје]] или [[Прилеп]]. Годишната температурна разлика во Кочани е доста голема и таа изнесува 22,4<sup>о</sup> С. Се јавуваат екстремно високи и ниски температури. Така на 22 август 1952 год. е забележана температура од 39,8 степени Целзиусови, а на 26 јануари 1963 год. живата во термометарот се спуштила на - 22,6<sup>о</sup> С.<ref>''Кочани'' - монографија, издавач: Општина Кочани, декември 2003 г.</ref>
 
Литературниот клуб „Копнеж“, што работи во рамките на [[Библиотека “Искра“ - Кочани|библиотеката „Искра“]], е носител на две културни манифестации: Детскиот поетски фестивал „Мајски цвет“ (од национален карактер) и Месец на книгата.
 
==Спорт==
Во Кочани активни се следните спортски екипи:
* [[ФК_Осогово_(Кочани)|градски фудбалски клуб „Осогово“]]
* женски фудбалски клуб „Кочани“
* кошаркарски клуб „Баскет Дино“
* боречки клуб „Спартак“
* клуб за гимнастички спортови „Партизан“
* футсал клуб „Унипаб“
* ракометен клуб „Младинец“
* пингпонгарски клуб „Кочани“
* карате клуб „Кочани“
* карате клуб „Партизан“
* карате клуб „Ипон“
* џудо клуб „Гладијатор“
* клуб за реален аикидо „Нико“
* велосипедски клуб „Електрика“
* клуб за планински велосипедизам „Поскок“
* планинарски спортски клуб „Осогово“
* клуб за планинарски спортови „Москито“
* спортско риболовно здружение „Кочански рибар“
* шаховски клуб „Кочани“
* фудбалска школа „Фудбал старс“
* фудбалска школа „Младост Тошев“
* фудбалска школа “Кочани“
 
== Верски објекти==
3.890

уредувања