Разлика помеѓу преработките на „Веганство“

Одземени 32 бајти ,  пред 1 година
с
поправки
(ситна поправка)
с (поправки)
'''Веганството''' е начин на исхрана која одбегнува било каква грубост над [[животни]]те, нивно искористување или искористување на нивните производи за [[храна]], [[облека]] и друга намена. Веганската исхрана се заснова врз [[житарици]], [[мешунки]], [[овошје]] и [[зеленчук]]. Веганците и веганкитеВеганите не јадат [[месо]], [[риба]], [[морски плодови]], [[јајца]], [[млеко]], млечни производи, [[мед]] ниту пак носат работи од [[крзно]], [[волна]], [[коски]], [[кожа]], [[корали]], [[бисери]] и било какви други материјали од животинско потекло. Многу веганцивегани исто така избегнуваат производи тестирани врз животни. За разлика од [[Вегетаријанство|вегетаријанците]] чија исхрана е без убивање, веганската исхрана не само што е без убивање, туку е и без искористување на животните. Веганството се разликува од вегетаријанството бидејќи е сведено во потполност на растителна исхрана.
Зборот ''веганец'' настанал во [[1940]] како скратеница од зборот ''вегетаријанец'', во вегетаријанско друштво во [[Англија]], кои на тој начин сакале да ги разликуваат оние членови кои во потполност ги отфрлаат производите од животинско потекло.
 
Луѓето стануваат веганцивегани од многу причини, вклучувајќи етичка и морална грижа за животните и околината, потоа лични причини, поврзани за здравјето, духовноста и верата. Што се однесува до етичките причини, веганската исхрана спречува масовно и систематско колење на голем број на животни. Што се однесува на здравјето, важно е да се истакне дека производите од месо, млеко и јајца содржат високо ниво на холестерол и маснотии кои предизвикуваат големи штети на човековото здравје. И на крај, гледано од еколошки аспект, месната индустрија поттикнува големо загадување на воздухот, земјата и водата, допринесува експлоатација и сечење на шумите и големи земјини површини за одгледување на растителни култури наменети за прехрана на голем број животни.
 
ВеганцитеВеганите тврдат дека веганската исхрана може во потполност да ги задоволи потребите на организмот, па дури и на професионалните [[спорт]]исти. Тоа го докажува веганска билдерска група активна повеќе години која ги руши сите табу-теми околу веганцитевеганите како слаби и неухранети луѓе.
 
== Поврзано ==