Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Македонија“

нема опис на уредувањето
{{иднина}}
 
{{Инфокутија Политичка функција
|post = Претседател
|-
! style="background:#DDDDDD; color:black;"| 18
| [[Киро Глигоров]]<br />{{small|(1917–2012)}} || [[File:Kiro-gligorov.jpg|60px]] || 27 јануари 1991 || 18 септември 1991 || [[Независен политичар|Независен]]
|}
 
|-
! style="background:#DDDDDD; color:black;"| 1
| [[Киро Глигоров]]<br />{{small|(1917–2012)}} || [[File:Kiro-gligorov.jpg|60px]] || [[Македонски претседателски избори (1994)|1994]] || 18 септември 1991 || 4 октомври 1995 || [[Независен политичар|Независен]]
|- bgcolor=#E6E6AA
! style="background:Yellow; color:black;"| —
|-
! style="background:#DDDDDD; color:black;"| (1)
| [[Киро Глигоров]]<br />{{small|(1917–2012)}} ||[[File:Kiro-gligorov.jpg|60px]]|| — || 17 ноември 1995 || 19 ноември 1999 || [[Независен политичар|Независен]]
|- bgcolor=#E6E6AA
! style="background:Turquoise; color:black;"| —
|-
! style="background:#990000; color:white"| 4
| [[Ѓорге Иванов]]<br />{{small|(1960–)}} || [[File:Ǵorge Ivanov 2012-04-27.jpg|60px]] || [[Македонски претседателски избори (2009)|2009]]<br>[[Македонски претседателски избори (2014)|2014]] || 12 мај 2009 || во12 службамај 2019 || [[Внатрешна македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство|Внатрешна македонска револуционерна организација<br>–<br>Демократска партија за македонско национално единство]]
|-
! style="background:#002387; color:white"| 3
| [[Стево Пендаровски]]<br />{{small|(1963–)}} || [[File:Stevo Pendarovski.jpg|60px]] || [[Македонски претседателски избори (2019)|2019]] || 12 мај 2019 || во служба || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
|}