Разлика помеѓу преработките на „Бакар“

Додадени 4.608 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
{{инфокутија бакар}}
 
'''Бакар''' е [[Хемиски елемент|хемиски елемент]] со симбол '''Cu''' (од {{Lang-la|cuprum}}) и [[Атомски број|атомски број]] 29. Тоа е мек, податлив и [[Нодуларност|нодуларен]] метал со многу висока [[Термичка спроводливост|термичка]] и [[Електрична спроводливост|електрична спроводливост]]. Свежо изложената површина од чист бакар има розова[[Розово-портокалова боја|розово портокалова боја]]. Бакар се користи како проводник на топлина и електрична енергија, како [[градежен материјал]] и како составен дел од разни метални [[Легура|легури]], како што се [[сјајно сребро]] кое се користи во [[накит]], [[купроникел]] што се користи за производство на марински хардвер и [[Монета|монети]] и [[константан]] кој се користи во [[Деформациски мерач|деформациски мерачи]] и [[Термопар|термопарови]] за мерење на температурата.
 
Бакар е еден од ретките метали што можат да се појават во природата во директно употреблива метална форма ([[природен метал]]). Ова доведе до многу рано човечко користење во неколку региони, од 8000 в.п.н.е. Илјадници години подоцна, тоа беше првиот метал што требаше да се [[Извалкување|извалка]] од сулфидните руди, 5000 в.п.н.е., првиот метал што е оформен во калап, 4000 в.п.н.е. и првиот метал кој е намерно легиран со друг метал, [[калај]], за да создаде [[бронза]], 3500 в.п.н.е.<ref name="EncBrit">{{cite book |editor1-last=McHenry |editor1-first=Charles |title=The New Encyclopedia Britannica |date=1992 |publisher=Encyclopedia Britannica, Inc. |location=Chicago |isbn=978-0-85229-553-3 |page=612 |volume=3 |edition=15}}</ref>
 
Во [[Римски период|римската ера]], бакарот главно беше миниран на [[Кипар]], потеклото на името на металот, од ''aes syprium'' (метал на Кипар), подоцна корумпирано во ''cuprum'' (на латински), од кое произлегуваат зборовите, ''coper'' ([[Староанглиски јазик|Стар Англиски]]) и ''copper'', прв пат се користи околу 1530 г.<ref>{{cite web|url=https://www.merriam-webster.com/dictionary/copper|publisher=Merriam-Webster Dictionary|title=Copper|date=2018|accessdate=22 August 2018}}</ref>
 
Најчесто се среќаваат соединенијата со соли од бакар (II), кои честопати даваат сини или зелени бои на такви минерали како [[азурит]], [[малахит]] и [[Тиркиз|тиркизнатиркиз]] , и се користат широко и историски како пигменти.
 
Бакар кој се користи во зградите, обично за кров, оксидира за да формира зелен [[вердигрис]] (или [[патина]]). Бакар понекогаш се користи во [[Украсна уметност|декоративната уметност]], и во неговата елементарна метална форма и во соединенијата како пигменти. Бакарни соединенија се користат како [[Бактериостатски агенс|бактериостатски агенси]], [[Фунгицид|фунгициди]] и конзерванси за дрво.
 
Бакарот е од суштинско значење за сите живи организми како траен минерален[[хранлив минерал]], бидејќи е клучен состав на респираторниот ензим комплексенкомплексот [[цитохром C оксидаза]]. Во [[Мекотели|мекотелите]] и [[Ракови|раковите]], бакар е составен дел на [[Хемоцианин|хемоцианинот]] во крвниот пигмент, заменет со [[Хемоглобин|хемоглобинот]] комплексен од [[Хемоглобин|железо]] во рибите и другите [[’Рбетници|'рбетници]]. Кај луѓето, бакар се наоѓа главно во црниот дроб, мускулите и коските.<ref>{{cite web |editor-last = Johnson, MD PhD |editor-first = Larry E. |title = Copper |work = Merck Manual Home Health Handbook |publisher = Merck Sharp & Dohme Corp., a subsidiary of Merck & Co., Inc. |date = 2008 |url = http://www.merckmanuals.com/home/disorders_of_nutrition/minerals/copper.html |accessdate = 7 April 2013}}</ref> Телото на возрасни содржи помеѓу 1,4 и 2,1 mg бакар на килограм телесна тежина.<ref>{{cite web|url=http://www.copper.org/consumers/health/cu_health_uk.html|title=Copper in human health}}</ref>
 
{{TOC limit|3}}
[[File:Molten_copper_in_bright_sunlight.gif|upright=0.7|thumb|left|Бакар нешто над точката на топење ја задржува својата розева боја на сјај, кога доволно светлина ја надминува портокаловата боја]]
 
Бакар, [[сребро]] и [[злато]] се во [[Група 11 на периодниот систем|групата 11]] од периодниот систем; овие три метали имаат еден s-орбитален електрон на врвот на пополнета d- [[Електронска обвивка|електронска обвивка]] и се карактеризираат со висока [[Еластичност (физика)|еластичност]] и електрична и топлинска спроводливост. Пополнетите d-отбитали во овие елементи придонесуваат малку за интератоматските интеракции, до кои доминираат s-електроните преку [[Метална врска|метални врски]]. За разлика од металите со нецелосни d-орбитали, металните врски во бакар недостасуваат [[Ковалентна врска|ковалентен]] карактер и се релативно слаби. Оваа обзервација ја објаснува ниската [[цврстина]] и висока еластичност на [[Монокристали|монокристалите]] од бакар.<ref name=b1>{{cite book|author1=George L. Trigg|author2=Edmund H. Immergut|title=Encyclopedia of applied physics|url=https://books.google.com/books?id=sVQ5RAAACAAJ|accessdate=2 May 2011|year=1992|publisher=VCH Publishers|isbn=978-3-527-28126-8|pages=267–272|volume=4: Combustion to Diamagnetism}}</ref> На макроскопска скала, воведувањето на проширени дефекти на [[Кристална решетка|кристалната решетка]], како што се границите на жилите, го попречува протокот на материјалот под примена на стресот, а со тоа ја зголемува својата цврстина. Поради оваа причина, бакар обично се испорачува во фино-грануларна [[Кристалит|поликристална]] форма, која има поголема сила од монокристални форми.<ref>{{cite book|author = Smith, William F.|author2 = Hashemi, Javad|last-author-amp = yes |title = Foundations of Materials Science and Engineering|page = 223|publisher = McGraw-Hill Professional|date= 2003|isbn = 978-0-07-292194-6}}</ref>
 
Мекоста на бакарот делумно ја објаснува неговата висока електрична спроводливост (59.6×10<sup>6</sup>&nbsp;[[Siemens (unit)|S]]/m) и висока топлинска спроводливост, втор највисок (втор само на сребро) меѓу чисти метали на собна температура.<ref name=CRC>{{cite book|author = Hammond, C.R.|title = The Elements, in Handbook of Chemistry and Physics|edition = 81st|publisher =CRC press|isbn = 978-0-8493-0485-9|date = 2004}}</ref> Тоа е затоа што отпорноста на транспортот на електрони во метали на собна температура потекнува првенствено од расејување на електрони на топлинска вибрација на решетката, кои се релативно слаби во мек метал.<ref name=b1/> Максималната дозволена тековна густина на бакарот на отворено е приближно 3.1×10<sup>6</sup>&nbsp;A/m<sup>2</sup> на пресек, над која почнува да се загрева прекумерно.<ref>{{cite book|author=Resistance Welding Manufacturing Alliance |title=Resistance Welding Manual|date=2003|publisher=Resistance Welding Manufacturing Alliance|isbn=978-0-9624382-0-2|edition=4th|pages=18–12}}</ref>
Бакар е еден од неколкуте метални елементи со природна боја, освен сива или сребрена боја.<ref>{{Cite book|last = Chambers|first = William|last2 = Chambers|first2 = Robert|title = Chambers's Information for the People|publisher = W. & R. Chambers|date = 1884|volume = L|page = 312|edition = 5th|url = https://books.google.com/?id=eGIMAAAAYAAJ|isbn = 978-0-665-46912-1}}</ref> Чистиот бакар е портокалово-црвен и добива црвеникави оцрни кога е изложен на воздух. Карактеристичната боја на бакар произлегува од електронските транзиции помеѓу пополнетите 3d и полупразни 4s атомски орбитали - енергетската разлика помеѓу овие орбитали одговара на портокаловата светлина.
 
Како и кај другите метали, ако бакар се стави во контакт со друг метал, ќе настане [[галванска корозија]].<ref>{{cite web|title=Galvanic Corrosion|url=http://www.corrosion-doctors.org/Forms-galvanic/galvanic-corrosion.htm|work=Corrosion Doctors|accessdate=29 April 2011}}</ref>
 
=== Хемиски ===
[[File:Copper wire comparison.JPG|left|upright=0.7|thumb|Неоксидирана бакарна жица (лево) и оксидирана бакарна жица (десно)]]
[[File:Royal Observatory Edinburgh East Tower 2010 cropped.jpg|thumb|Источната кула на Кралската опсерваторија, Единбург. Јасно се гледа контрастот помеѓу реновираниот бакар инсталиран во 2010 година и зелената боја на оригиналниот бакар од 1894 година.]]
Бакарот не реагира со вода, но полека реагира со атмосферскиот кислород за да формира слој од кафеаво-црн бакар оксид кој, за разлика од [['рѓа|'рѓата]] која се формира на железо во влажен воздух, го штити металниот метал од понатамошна корозија ([[пасивација]]). Зелен слој на [[вердигрис]] (бакар карбонат) често може да се види на старите бакарни структури, како што се покривот на многу постари згради<ref name=":0">{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=3qL3vfUZHMYC|title=Cultural Heritage Conservation and Environmental Impact Assessment by Non-Destructive Testing and Micro-Analysis|last=Grieken|first=Rene van|last2=Janssens|first2=Koen|date=2005|publisher=CRC Press|isbn=978-0-203-97078-2|page=197|language=en}}</ref> andи theна [[StatueСтатуа ofна LibertyСлободата|Статуата на Слободата]].<ref>{{cite web|title=Copper.org: Education: Statue of Liberty: Reclothing the First Lady of Metals – Repair Concerns|url=http://www.copper.org/education/liberty/liberty_reclothed1.html|work=Copper.org|accessdate=11 April 2011}}</ref> Бакарот оцрнува кога е изложен на некои [[Сулфур|сулфурни]] соединенија, со кои реагира за формирање на различни [[бакар сулфиди]].<ref>{{cite journal|last1=Rickett|first1=B.I.|last2=Payer|first2=J.H.|title=Composition of Copper Tarnish Products Formed in Moist Air with Trace Levels of Pollutant Gas: Hydrogen Sulfide and Sulfur Dioxide/Hydrogen Sulfide|journal=Journal of the Electrochemical Society|date=1995|volume=142|issue=11|pages=3723–3728|doi=10.1149/1.2048404}}</ref>
 
=== Изотопи ===
Постојат 29 [[Изотоп|изотопи]] на бакар. <sup>63</sup>Cu и <sup>65</sup>Cu се стабилни, со <sup>63</sup>Cu содржи околу 69% природен бакар; и двете имаат [[Спин (физика)|спин]] од {{frac|3|2}}.<ref name="nubase">{{cite journal|title=Nubase2003 Evaluation of Nuclear and Decay Properties|journal=Nuclear Physics A|volume=729|issue=1|pages=3–128|date=2003|doi=10.1016/j.nuclphysa.2003.11.001|author=Audi, G|bibcode=2003NuPhA.729....3A|last2=Bersillon|first2=O.|last3=Blachot|first3=J.|last4=Wapstra|first4=A.H.|citeseerx=10.1.1.692.8504}}</ref> Другите изотопи се [[Радиоактивност|радиоактивни]], од кои најстабилен е <sup>67</sup>Cu со [[Период на полураспад|полуживот]] од 61,83&nbsp; часа.<ref name="nubase"/> Се карактеризираат седум [[Метастабилен изотоп|метастабилни изотопи]]; <sup>68m</sup>Cu е најдолготраен со полуживот од 3,8 минути. Изотопи со [[масен број]] над 64 распаѓаат со [[Бета-распад|β<sup>−</sup>]], додека оние со масен број под 64 распаѓаат со [[positron emission|β<sup>+</sup>]]. [[Бакар-64|<sup>64</sup>Cu]], кој има полуживот од 12,7 часа, се распаѓа во двата начина.<ref>{{cite web |url=http://www.nndc.bnl.gov/chart/reCenter.jsp?z=29&n=35 |title=Interactive Chart of Nuclides |work=National Nuclear Data Center |accessdate=8 April 2011}}</ref>
 
<sup>62</sup>Cu и <sup>64</sup>Cu имаат значајни апликации. <sup>62</sup>Cu се користи во <sup>62</sup>Cu-PTSM како [[радиоактивен трасер]] за [[позитронска емисиона томографија]].<ref>{{Cite journal | last = Okazawad | first = Hidehiko | last2 = Yonekura | first2 = Yoshiharu | last3 = Fujibayashi | first3 = Yasuhisa | last4 = Nishizawa | first4 = Sadahiko | last5 = Magata | first5 = Yasuhiro | last6 = Ishizu | first6 = Koichi | last7 = Tanaka | first7 = Fumiko | last8 = Tsuchida |first8 = Tatsuro |last9 = Tamaki |first9 = Nagara |last10 = Konishi | first10 = Junji |date=1994 |title=Clinical Application and Quantitative Evaluation of Generator-Produced Copper-62-PTSM as a Brain Perfusion Tracer for PET |journal=Journal of Nuclear Medicine |volume=35 |issue=12 |pages=1910–1915 |url=http://jnm.snmjournals.org/cgi/reprint/35/12/1910.pdf|pmid=7989968 }}</ref>
 
=== Појава ===
{{See also|Листа на бакарни руди||label 1=Copper ores}}
[[File:Native Copper from the Keweenaw Peninsula Michigan.jpg|thumb|right|upright=0.7|Природен бакар од полуостровот Кевенау, Мичиген, долг околу 2,5 инчи (6,4 см)|врска=Special:FilePath/Native_Copper_from_the_Keweenaw_Peninsula_Michigan.jpg]]
Бакар се произведува во масивни ѕвезди<ref>{{cite journal|last1=Romano|first1=Donatella|last2=Matteucci|first2=Fransesca|title=Contrasting copper evolution in ω Centauri and the Milky Way|journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters|date=2007|volume=378|issue=1|pages=L59–L63|doi=10.1111/j.1745-3933.2007.00320.x|bibcode=2007MNRAS.378L..59R|arxiv = astro-ph/0703760}}</ref> и е присутен во Земјината кора во сооднос од околу 50 делови на милион (ppm).<ref name=emsley>{{cite book|author=Emsley, John|title=Nature's building blocks: an A–Z guide to the elements|url=https://books.google.com/books?id=j-Xu07p3cKwC&pg=PA123|accessdate=2 May 2011|year=2003|publisher=Oxford University Press|isbn=978-0-19-850340-8|pages=121–125}}</ref> Во природата, бакар се јавува во различни минерали, вклучувајќи [[природен бакар]], бакарни сулфиди како калцопирит[[халкопирит]], [[борнит]], [[дигенит]] , [[ковелит]] и [[чалкоцит]], бакар [[сулфосоли]] како [[тетрахедит-тенанит]] и [[енаргит]], бакар карбонати како [[азурит]] и [[малахит]], и како бакар (I) или бакар (II) оксиди како што се [[куприт]] и [[тенорит]], соодветно.<ref name=CRC/>Најголемата маса на откриен елементарен бакар тежи 420 тони и била пронајдена во 1857 година на полуостровот Кевеена[[Кевина Пенинсула]] во Мичиген, САД.<ref name=emsley/> Природен бакар е [[поликристал]], со најголем единствен кристал досега опишан со мерење од 4.4×3.2×3.2&nbsp; цм.<ref>{{cite journal|url = http://www.minsocam.org/ammin/AM66/AM66_885.pdf|journal = American Mineralogist|volume = 66|page=885|date= 1981|title= The largest crystals|author = Rickwood, P.C.}}</ref>
 
== Производство ==
{{see also|Листа на земји во производство на бакар}}
 
Повеќето од бакарот се минира или се [[Екстрахирање|екстрахира]] како бакар сулфиди од големи [[рудници]] во [[Порфирен бакарен нанос|порфирни бакарни наноси]] кои содржат 0,4 до 1,0% бакар. Тоа се рудниците во [[Чукуикамата]], во Чиле, [[рудникот Кајнон Бингам]] , во Јута, САД, и [[рудникот Ел Чино]], во Ново Мексико, САД. Според [[Британско геолошко истражување|британското геолошко истражување]], во 2005 година, Чиле беше врвен производител на бакар со најмалку една третина од светскиот удел проследено со САД, Индонезија и Перу.<ref name=CRC/> Бакар, исто така, може да се добие преку процес на [[исцедок на самото место]]. Неколку локации во државата Аризона се сметаат за главни кандидати за овој метод.<ref>{{cite web|last=Randazzo |first=Ryan |url=http://www.azcentral.com/arizonarepublic/business/articles/2011/06/19/20110619copper-new-method-fight.html |title=A new method to harvest copper |publisher=Azcentral.com |date=19 June 2011 |accessdate=25 April 2014}}</ref> Количината на бакар во употреба се зголемува и достапната количина е едвај доволна за да им овозможи на сите земји да достигнат развиено светско ниво на употреба.<ref>{{cite journal|url=http://www.pnas.org/content/103/5/1209.full|title=Metal stocks and sustainability|journal=Proceedings of the National Academy of Sciences |date=2006|volume=103|issue=5|pages=1209–1214|first1=R.B.|last1=Gordon|first2=M.|last2=Bertram|first3=T.E.|last3=Graedel|doi=10.1073/pnas.0509498103|pmc=1360560|pmid=16432205|bibcode = 2006PNAS..103.1209G}}</ref>
 
=== Резерви ===
{{see also|Peak copper#Reserves}}
 
Бакар е во употреба најмалку 10.000 години, но повеќе од 95% од сиот бакар што бил ископанминиран и прочистен[[Извлакување|извлакан]] е извлечен по 1900 година,<ref name=Leonard2006/> а повеќе од половина е ископан во последните 24 години. Како и со многуте природни ресурси, вкупната количина на бакар на Земјата е огромна, со околу 10<sup>14</sup> тони во врвниот километар од Земјината кора, што е околу 5 милиони години на сегашната стапка на екстракција. Сепак, само мал дел од овие резерви е економски одржлив со денешните цени и технологии. Проценките на резерви на бакар достапни за рударството варираат од 25 до 60 години, во зависност од основните претпоставки, како што се стапката на раст.<ref>{{cite book|author=Brown, Lester|title=Plan B 2.0: Rescuing a Planet Under Stress and a Civilization in Trouble|publisher=New York: W.W. Norton|date=2006|page=109|isbn=978-0-393-32831-8}}</ref> Рециклирањето е главен извор на бакар во модерниот свет.<ref name=Leonard2006>{{cite web|url=http://www.salon.com/tech/htww/2006/03/02/peak_copper/index.html |title=Peak copper? |publisher=Salon – How the World Works |author=Leonard, Andrew |date=2 March 2006 |accessdate=23 March 2008 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20080307042349/http://www.salon.com/tech/htww/2006/03/02/peak_copper/index.html |archivedate=7 March 2008 |df=dmy }}</ref> Поради овие и други фактори, иднината на производството и снабдувањето со бакар е предмет на многу дебати, вклучувајќи го и концептот на [[Врвен бакар|врвниот бакар]], аналогно на [[Врвно масло|врвното масло]] .
 
Цената на бакарот во минатото беше нестабилна<ref>{{cite journal|last=Schmitz|first=Christopher|title=The Rise of Big Business in the World, Copper Industry 1870–1930|journal=Economic History Review|date=1986|volume=39|series=2|issue=3|pages=392–410|jstor=2596347|doi=10.1111/j.1468-0289.1986.tb00411.x}}</ref> и нејзината цена се зголеми од 60-годишниот минимум од US$0.60/lb (US$1.32/kg) во јуни 1999 година на $3.75/lb ($8.27/kg) во мај 2006 година. Во февруари 2007 година падна на $2.40/lb ($5.29/kg), а потоа се зголеми на $3.50/lb ($7.71/kg) во април 2007 година.<ref>{{cite web|url = http://metalspotprice.com/copper-trends/|title = Copper Trends: Live Metal Spot Prices|deadurl = yes|archiveurl = https://web.archive.org/web/20120501073103/http://metalspotprice.com/copper-trends/|archivedate = 1 May 2012|df = dmy-all}}</ref>{{Better source|reason=This page is useless for verification as it is updated hourly. Archives exist, but they do not go back far enough and in any case the graphs are not shown with the precision quoted|date=April 2014}} Во февруари 2009 година, слабеењето на глобалната побарувачка и големиот пад на цените на стоките од порастот од претходната година ги оставија цените на бакарот на $1.51/lb ($3.32/kg).<ref>{{cite news|url = https://www.forbes.com/2009/02/04/copper-frontera-southern-markets-equity-0205_china_51.html|title = A Bottom In Sight For Copper|author = Ackerman, R. |date = 2 April 2009|publisher = Forbes}}</ref>
{{main|Техники за екстракција на бакар}}
[[File:Copper Flash Smelting Process (EN).svg|left|thumb|Шема на топење]]
Концентрацијата на бакар во рудите во просек изнесува само 0,6%, а повеќето комерцијални руди се сулфиди, особено халкопирит (CuFeS<sub>2</sub>), борнит (Cu<sub>5</sub>FeS<sub>4</sub>) и, во помала мера, ковелит (CuS) и халкоцит (Cu<sub>2</sub>S).<ref name=G&E/> Овие минерали се концентрирани од [[Растурање|растурени]] руди на ниво од 10-15% бакар со froth flotation[[флотација]] или bioleaching[[биоекстрахирање]].<ref>{{cite journal|last=Watling |first=H.R. |title=The bioleaching of sulphide minerals with emphasis on copper sulphides — A review |journal=Hydrometallurgy |date=2006 |volume=84 |issue=1 |pages=81–108 |url=http://infolib.hua.edu.vn/Fulltext/ChuyenDe/ChuyenDe07/CDe53/59.pdf |doi=10.1016/j.hydromet.2006.05.001 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110818131019/http://infolib.hua.edu.vn/Fulltext/ChuyenDe/ChuyenDe07/CDe53/59.pdf |archivedate=18 August 2011 |df=dmy }}</ref> Загревањето на овој материјал со [[Силициум диоксид|силикон диоксид]] со flash smelting[[топење]] го отстранува поголемиот дел од железото како [[остаток]]. Процесот ја искористува големата леснотија на конвертирање на сулфиди на железо во оксиди, кои пак реагираат со силициум диоксид за да формираат [[Силикат|силикатен]] остаток кој плови на врвот на загреаната маса. Резултантниот ''бакар мат,'' кој се состои од Cu<sub>2</sub>S, се [[Печење|пече]] за да се претворат сите сулфиди во оксиди:<ref name=G&E>{{Greenwood&Earnshaw2nd}}</ref>
:2 Cu<sub>2</sub>S + 3 O<sub>2</sub> → 2 Cu<sub>2</sub>O + 2 SO<sub>2</sub>
Побојниот оксид се претвора во ''блистер'' бакар при загревање:
:2 Cu<sub>2</sub>O → 4 Cu + O<sub>2</sub>
 
Процесот SudburyСудбери matte[[металургија]] конвертира само половина од сулфидот во оксид и потоа се користи овој оксид за отстранување на остатокот на сулфур како оксид. Тогаш е електролитички рафиниран и анодната кал е експлоатирана за [[Платина|платината]] и златото кои ги содржи. Овој чекор го експлоатира релативно лесното намалување на бакарни оксиди на бакарни метали. [[Земен гас|Природниот гас]] се разнесува низ блистер за да се отстрани поголемиот дел од преостанатиот кислород и се изведува [[електроразладување]] на добиениот материјал за да се произведе чист бакар:<ref>{{cite book|last=Samans|first=Carl|title=Engineering metals and their alloys|date=1949|publisher=Macmillan|location=New York|oclc=716492542}}</ref>
:Cu<sup>2+</sup> + 2 e<sup>−</sup> → Cu
 
 
=== Рециклирање ===
Како [[алуминиум]],<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=Je4GBwAAQBAJ&pg=PT89&dq=Like+aluminium,+copper+recyclable+without+any+loss+of+quality#v=onepage&q=Like%20aluminium,%20copper%20recyclable%20without%20any%20loss%20of%20quality|title=Pen to Paper: Making Fun of Life|last=Burton|first=Julie McCulloch|date=2015|publisher=iUniverse|isbn=978-1-4917-5394-1|language=en}}</ref> бакарот може да се рециклира без никакво губење на квалитетот, како од сурова состојба, така и од произведени производи.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=5_QLBwAAQBAJ&pg=PA249&dq=copper+recyclable+without+any+loss+of+quality#v=onepage&q=copper%20recyclable%20without%20any%20loss%20of%20quality|title=The Role of Ecological Chemistry in Pollution Research and Sustainable Development|last=Bahadir|first=Ali Mufit|last2=Duca|first2=Gheorghe|date=2009|publisher=Springer|isbn=978-90-481-2903-4|language=en}}</ref> Во обемот, бакар е трет најмногу рециклиран метал по железо и алуминиум.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=BnN3DAAAQBAJ&pg=PT281&dq=%C2%A0copper+third+most+recycled+metal+after+iron+and+aluminium#v=onepage&q=%C2%A0copper%20third%20most%20recycled%20metal%20after%20iron%20and%20aluminium|title=The Periodic Table in Minutes|last=Green|first=Dan|date=2016|publisher=Quercus|isbn=978-1-68144-329-4|language=en}}</ref> Се проценува дека околу 80% од сиот бакар досега ископан денес се уште се користат.<ref>{{cite web|url=http://www.copperinfo.com/environment/recycling.html|title=International Copper Association}}</ref> Според извештајот на [[Меѓународен ресурсен панел|Меѓународниот ресурсен панел]] за [[метални резерви во општеството]], глобалната залиха на бакар во употреба во општеството е 35–55&nbsp;kg. по глава на жител. Повеќето е во поразвиените земји (140–300&nbsp;kg по глава на /ител), а во помалку развиените земји (30–40&nbsp;kg по глава на жител).
 
Процесот на рециклирање на бакар е приближно ист како што се користи за екстракција на бакар, но бара помалку чекори. Отпадниот бакар со висока чистота се топи во [[печка]], а потоа се [[Оксидационо-редукциона реакција|редуцира]] и оформува во [[прачки]] и [[плочки]]; отпадот со ниска чистота се пречистува со [[галванизација]] во бања со [[Сулфурна киселина|сулфурна киселина]]<ref>[http://www.copper.org/publications/newsletters/innovations/1998/06/recycle_overview.html "Overview of Recycled Copper" ''Copper.org'']. (25 August 2010). Retrieved on 8 November 2011.</ref>
 
== Легури ==
{{See also|Листа на легури од бакар}}
Формирани се бројни бакарни [[Легура|легури]], многу од нив со важни употреби. [[Месинг]] е легура на бакар и [[цинк]] . [[Бронза]] обично се однесува на бакар-[[калај]] легури, но може да се однесува на било која легура на бакар, како што е [[алуминиум бронза]]. Бакар е еден од најважните состојки на сребрените и [[Карат|каратните]] златни спојки што се користат во индустријата за накит, модифицирање на бојата, тврдоста и топењето на добиените легури.<ref name=goldalloys>{{cite web|url=http://www.utilisegold.com/jewellery_technology/colours/colour_alloys/ |accessdate=6 June 2009 |title=Gold Jewellery Alloys |publisher=World Gold Council |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090414151414/http://www.utilisegold.com/jewellery_technology/colours/colour_alloys |archivedate=14 April 2009 |df=dmy }}</ref> Некои безоловни приклучоци[[заварувачи]] се калајски легурирани со мал дел од бакар и други метали.<ref>[http://www.balverzinn.com/downloads/Solder_Sn97Cu3.pdf Balver Zinn Solder Sn97Cu3] {{webarchive |url=https://web.archive.org/web/20110707210148/http://www.balverzinn.com/downloads/Solder_Sn97Cu3.pdf |date=7 July 2011 }}. (PDF) . balverzinn.com. Retrieved on 8 November 2011.</ref>
 
Легура на бакар и [[никел]], наречена [[купроникел]], се користи во монетите со ниска деноминација, често за надворешната обвивка. Монета од пет центи (во моментов се нарекува ''nickel'') се состои од 75% бакар и 25% никел во хомогена композиција. Легурата од 90% бакар и 10% никел, извонредна за неговата отпорност кон корозија, се користи за разни предмети изложени на морска вода, иако е ранлива за сулфидите што понекогаш се наоѓаат во загадени пристаништа и устија.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=8C7pXhnqje4C|title=Corrosion Tests and Standards|publisher=ASTM International|page=368|language=en|year=2005}}</ref> Легурите од бакар со алуминиум (околу 7%) имаат златна боја и се користат во украси.<ref name=emsley/> ''[[Шакудо]]'' е јапонска декоративна легура на бакар која содржи низок процент на злато, обично 4-10%, што може да се избојува[[Патина|патинира]] до темно сина или црна боја.<ref name="Shakudō">{{cite journal|last=Oguchi|first=Hachiro|date=1983|title=Japanese Shakudō: its history, properties and production from gold-containing alloys|journal=Gold Bulletin|volume=16|issue=4|pages=125–132|doi=10.1007/BF03214636}}<!--|accessdate=4 June 2016 --></ref>
 
== Соединенија ==
 
=== Бинарни соединенија ===
Како и кај другите елементи, наједноставните соединенија на бакар се бинарни соединенија, односно оние кои содржат само два елемента, главни примери се оксиди, сулфиди и [[Халид|халиди]]. И двата [[бакар(I) оксид]] и [[бакар(II) оскид]] се познати. Меѓу бројните [[бакар сулфиди]], важни примери се [[бакар (I) сулфид]] и [[бакар (II) сулфид. ]].
 
Бакар(I) халиди (со [[хлор ]], [[бром]] и [[јод ]]) се познати, како и бакар(II) халиди со [[флуор ]], [[хлор]] и [[бром]]. Обидите да се подготви бакар (II) јодид даваат само бакар јодид и јод.<ref name="Holleman">{{cite book |last1=Holleman |first1=A.F. |last2=Wiberg |first2=N. |title=Inorganic Chemistry |date=2001 |publisher=Academic Press |location=San Diego |isbn=978-0-12-352651-9}}</ref>
:2 Cu<sup>2+</sup> + 4 I<sup>−</sup> → 2 CuI + I<sub>2</sub>
 
=== Координативна хемија ===
[[File:Tetramminkupfer(II)-sulfat-Monohydrat Kristalle.png|thumb|left|Бакар (II) дава длабока сина обоеност во присуство на амониум лиганди. Овде се користи тетраминбакар (II) сулфат.]]
Бакар формира [[Комплекс (хемија)|координатни комплекси]] со [[Лиганд|лиганди]]. Во воден раствор, бакар (II) постои како [Cu(H<sub>2</sub>O)<sub>6</sub>]<sup>2+</sup>. Овој комплекс го покажува најбрзиот девизен курс на вода (брзина на прицврстување и одвојување на водени лиганди) за било кој транзициски метал[[Метало-аква аквокомплекс|метало аква комплекс]]. Додавањето на воден [[Натриум хидроксид|натриум хидроксид]] предизвикува преципитација на светло синиот цврст [[бакар (II) хидроксид]]. Поедноставената равенка е:
[[File:Cu-pourbaix-diagram.svg|thumbnail|Дијаграм Pourbaix за бакар во некомплексно медиуми (други анјони освен OH- не се земаат предвид). Концентрација на јон 0.001&nbsp;m (mol/kg вода). Температура 25&nbsp;°C.]]
:Cu<sup>2+</sup> + 2 OH<sup>−</sup> → Cu(OH)<sub>2</sub>
 
[[Воден амонијак]] резултира со истиот талог. По додавањето вишок амонијак, талогот се раствора, формирајќи [[тетрааминобакар (II) ]]:
:Cu(H<sub>2</sub>O)<sub>4</sub>(OH)<sub>2</sub> + 4 NH<sub>3</sub> → [Cu(H<sub>2</sub>O)<sub>2</sub>(NH<sub>3</sub>)<sub>4</sub>]<sup>2+</sup> + 2 H<sub>2</sub>O + 2 OH<sup>−</sup>
 
Многу други [[Оксианјон|оксианјони]] формираат комплекси; овие вклучуваат [[бакар (II) ацетат ]], [[бакар (II) нитрат]] и [[бакар (II) карбонат]]. [[Бакар (II) сулфат]] формира син кристален пента [[хидрат]], најзастапено бакарно соединение во лабораторијата. Се користи во [[фунгицид]] наречен [[мешавина одна Бордокс]].<ref name="Boux">{{cite book|chapter-url = https://books.google.com/books?id=cItuoO9zSjkC&pg=PA623|page = 623|chapter = Nonsystematic (Contact) Fungicides|title = Ullmann's Agrochemicals|isbn = 978-3-527-31604-5|author1 = Wiley-Vch|date = 2 April 2007}}</ref>
[[File:Tetraamminediaquacopper(II)-3D-balls.png|thumb|right|upright=0.9|Модел на комплексот [Cu(NH<sub>3</sub>)<sub>4</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>2</sub>]<sup>2+</sup>, илустрирајќи ја октаедралната координативна геометрија честа за бакар (II).]]
 
[[Полиоли]], соединенија кои содржат повеќе од една алкохолна [[Функционална група|функционална група]], генерално се во интеракција со бакарни соли. На пример, бакарни соли се користат за тестирање за намалување[[Намалувачки нашеќер|намалувачки шеќеритешеќери]]. Поточно, со користење на [[реагенсот на Бенедикт]] и [[Фелинговиот раствор]] присуството на шеќер е сигнализирано со промена на бојата од синиот Cu(II) до црвениот бакар (I) оксид.<ref>Ralph L. Shriner, Christine K.F. Hermann, Terence C. Morrill, David Y. Curtin, Reynold C. Fuson "The Systematic Identification of Organic Compounds" 8th edition, J. Wiley, Hoboken. {{ISBN|0-471-21503-1}}</ref> Реагенсот на Schweizer и сродните комплекси со [[етилендиамин]] и други [[Амин (хемија)|амини]] раствораат [[целулоза]].<ref>{{cite journal | last1 = Saalwächter | first1 = Kay | last2 = Burchard | first2 = Walther | last3 = Klüfers | first3 = Peter | last4 = Kettenbach | first4 = G. | last5 = Mayer | first5 = Peter | last6 = Klemm | first6 = Dieter | last7 = Dugarmaa | first7 = Saran | year = 2000 | title = Cellulose Solutions in Water Containing Metal Complexes | url = | journal = Macromolecules | volume = 33 | issue = 11| pages = 4094–4107 | doi = 10.1021/ma991893m | bibcode = 2000MaMol..33.4094S }}</ref> [[Аминокиселина|Амино киселините]] формираат многу стабилни [[хелатни комплекси]] со бакар (II). Постојат многу влажни хемиски тестови за бакарни јони, од кои едниот вклучува [[калиум фероцијанид ]], кој дава кафеав талог со бакарни (II) соли.
 
=== Органобакарска хемија ===
{{Main|Органобакарска смеса}}
Соединенија кои содржат јаглерод-бакар врска се познати како органобакарни соединенија. Тие се многу реактивни кон кислородот за да формираат бакар (I) оксид и имаат многу употреби во хемијата. Тие се синтетизираат со третирање на бакар (I) соединенија со [[Грињарова реакција|Григнал реагенси]], [[Алкини|терминални алкини]] или [[органолитни реагенси]];<ref>"Modern Organocopper Chemistry" Norbert Krause, Ed., Wiley-VCH, Weinheim, 2002. {{ISBN|978-3-527-29773-3}}.</ref> Особено, последната опишана реакција создава реакција[[реагенс на Гилман]]. Тие можат да бидат [[Супституција|заменети]] со [[Алкилхалогенид|алкилни халиди за]] да формираат продукти за спојување; како такви, тие се важни во областа на [[Органска синтеза|органската синтеза]]. [[Бакар (I) ацетилид]] е високо чувствителен на удар, но е полупроизвод во реакциите како што е [[Спојување на Кадиот-Ходкевич|спојувањето на Кадиот-Ходкевич]]<ref>{{cite journal|last1=Berná|first1=José|last2=Goldup|first2=Stephen|last3=Lee|first3=Ai-Lan|last4=Leigh|first4=David|last5=Symes|first5=Mark|last6=Teobaldi|first6=Gilberto|last7=Zerbetto|first7=Fransesco|title=Cadiot–Chodkiewicz Active Template Synthesis of Rotaxanes and Switchable Molecular Shuttles with Weak Intercomponent Interactions|journal=Angewandte Chemie|date=26 May 2008|volume=120|issue=23|pages=4464–4468|doi=10.1002/ange.200800891}}</ref> и [[спојувањето на Sonogashira]].<ref>{{cite journal|title = The Sonogashira Reaction: A Booming Methodology in Synthetic Organic Chemistry|author = Rafael Chinchilla|author2 = Carmen Nájera|last-author-amp = yes|journal = [[Chemical Reviews]]|date = 2007|volume = 107|issue = 3|pages = 874–922|doi = 10.1021/cr050992x|pmid = 17305399}}</ref> [[Коњугатното додавање]] на enones[[енони]]<ref>{{cite journal|date=1986 |title=An Addition of an Ethylcopper Complex to 1-Octyne: (E)-5-Ethyl-1,4-Undecadiene |journal=[[Organic Syntheses]] |volume=64 |page=1 |url=http://www.orgsyn.org/orgsyn/pdfs/CV7P0236.pdf |doi=10.15227/orgsyn.064.0001 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120619005340/http://www.orgsyn.org/orgsyn/pdfs/CV7P0236.pdf |archivedate=19 June 2012 |df=dmy }}</ref> и [[карбокурацијата]] на алкини<ref>{{cite journal |last1=Kharasch |first1=M.S. |last2=Tawney |first2=P.O. |date=1941|title=Factors Determining the Course and Mechanisms of Grignard Reactions. II. The Effect of Metallic Compounds on the Reaction between Isophorone and Methylmagnesium Bromide |journal=Journal of the American Chemical Society |volume=63 |issue=9 |pages=2308–2316 |doi=10.1021/ja01854a005}}</ref> исто така, може да се постигне со органобакарни соединенија. Бакар (I) формира различни слаби комплекси со [[алкени]] и [[Јаглероден моноксид|јаглерод моноксид]], особено во присуство на аминални лиганди.<ref>{{cite journal|last= Imai |first= Sadako |last2= Fujisawa |first2= Kiyoshi |last3= Kobayashi |first3= Takako |last4= Shirasawa |first4= Nobuhiko |last5= Fujii |first5= Hiroshi |last6= Yoshimura |first6= Tetsuhiko |last7= Kitajima |first7= Nobumasa |last8= Moro-oka |first8= Yoshihiko |title= <sup>63</sup>Cu NMR Study of Copper(I) Carbonyl Complexes with Various Hydrotris(pyrazolyl)borates: Correlation between 63Cu Chemical Shifts and CO Stretching Vibrations|journal= Inorganic Chemistry |date= 1998| volume =37|pages=3066–3070|doi=10.1021/ic970138r|issue=12}}</ref>
 
=== Бакар (III) и бакар (IV) ===
Бакар (III) најчесто се наоѓа во оксиди. Едноставен пример е калиум [[купрат]], KCuO<sub>2</sub>, кој е сино-црн и цврст<ref>{{cite book|chapter=Potassium Cuprate (III)|title=Handbook of Preparative Inorganic Chemistry|edition=2nd|editor=G. Brauer|publisher=Academic Press|year=1963|location=NY|volume=1|page=1015}}</ref> Најшироко проучуваните бакарни (III) соединенија се суперпроводници[[купратни на купратсуперпроводници]]. [[Итриум бариум бакар оксид]] (YBa<sub>2</sub>Cu<sub>3</sub>O<sub>7</sub>) се состои од Cu (II) и Cu (III) центри. Како оксид, [[Флуорид|флуоридот]] е високо [[База (хемија)|основен]] [[Јон|анјон]]<ref>{{cite journal|author1=Schwesinger, Reinhard |author2=Link, Reinhard |author3=Wenzl, Peter |author4=Kossek, Sebastian |title=Anhydrous phosphazenium fluorides as sources for extremely reactive fluoride ions in solution|doi=10.1002/chem.200500838|year=2006|journal=Chemistry: A European Journal|volume=12|issue=2|pages=438–45 |pmid=16196062}}</ref> и е познат да ги стабилизира металните јони во високи оксидациски состојби. И бакар (III), па дури и бакар (IV) флуориди се познати, [[Калиум хексафлуорокупрат(III)|K<sub>3</sub>CuF<sub>6</sub>]] и [[Цезиум хексафлуорокупрат (IV)|Cs<sub>2</sub>CuF<sub>6</sub>]], соодветно.<ref name=Holleman/>
 
Некои бакарни протеини формираат [[Оксо комплекс|оксо комплекси]], кои исто така имаат бакар (III).<ref>{{cite journal |last1=Lewis |first1=E.A. |last2=Tolman |first2=W.B. |date=2004 |title=Reactivity of Dioxygen-Copper Systems |journal=Chemical Reviews |volume=104 |pages=1047–1076 |doi=10.1021/cr020633r |issue=2 |pmid=14871149}}</ref> Со [[Тетрапептид|тетрапептиди]], комплексите од бакар (III) со пурпурна боја се стабилизираат со депротонирани [[Амид|амидни]] лиганди.<ref>{{cite journal |last1=McDonald |first1=M.R. |last2=Fredericks |first2=F.C. |last3=Margerum |first3=D.W. |date=1997 |title=Characterization of Copper(III)–Tetrapeptide Complexes with Histidine as the Third Residue |journal=Inorganic Chemistry |volume=36 |pages=3119–3124|doi=10.1021/ic9608713|pmid=11669966 |issue=14}}</ref>
 
Комплексите на бакар (III), исто така, се наоѓаат како посредници во реакциите на органобакарни соединенија.<ref>{{Greenwood&Earnshaw2nd|page=1187}}</ref> На пример, во [[реакцијата на Караш-Сосновски]].
 
== Историја ==
[[File:ReconstructedOetziAxe.jpg|thumb|Многу алатки за време на [[Бакарно време|халколитичката]] ера вклучувале бакар, како што се сечилото на оваа реплика на секирата на Ötzi]]
[[File:Chrysocolla Timna 070613.jpg|left|thumb|Бакарна руда (хрисокола) во [[Камбриум|кембриски]] песочник од [[Бакарно време|халколитични]] рудници во долината Тимна , јужен [[Израел]].]]
Бакар се јавува природно како [[Природен бакар|природен метален бакар]] и бил познат на некои од најстарите цивилизации. Историјата на употребата на бакар датира од 9000 г. п.н.е. на Блискиот Исток;<ref name=discovery>{{cite web|url=http://www.csa.com/discoveryguides/copper/overview.php|title=CSA – Discovery Guides, A Brief History of Copper|publisher=Csa.com|accessdate=12 September 2008}}</ref> Бакарен приврзок беше пронајден во северен Ирак кој датира од 8700 г. п.н.е.<ref>{{cite book|page = 56|title = Jewelrymaking through History: an Encyclopedia|publisher= Greenwood Publishing Group|date = 2007|isbn = 978-0-313-33507-5|author = Rayner W. Hesse}}No primary source is given in that book.</ref> Доказите сугерираат дека злато и [[метеорично железо]] (но не и топено железо) биле единствените метали што ги користеле луѓето пред бакар.<ref name=vander>{{cite web|url=http://elements.vanderkrogt.net/element.php?sym=Cu|title=Copper|publisher=Elements.vanderkrogt.net|accessdate=12 September 2008}}</ref> Се смета дека историјата на бакарната металургија ја следи оваа низа: прво, [[Ладно оформување|ладното работење]] на природен бакар, потоа [[жарење]], [[топење]] и, конечно, изгубено [[восочно лиење ]]. Во југоисточната [[Мала Азија|Анадолија]], сите четири техники се појавуваат повеќе или помалку истовремено на почетокот на [[Младо камено време|неолитот]] 7500 г. п.н.е.<ref name="Renfrew1990">{{cite book|last=Renfrew|first=Colin|authorlink=Colin Renfrew, Baron Renfrew of Kaimsthorn|title=Before civilization: the radiocarbon revolution and prehistoric Europe|url=https://books.google.com/books?id=jJhHPgAACAAJ|accessdate=21 December 2011|date=1990|publisher=Penguin|isbn=978-0-14-013642-5}}</ref>
 
Топењето на бакар е независно измислено на различни места. Веројатно било откриено во Кина пред 2800 г. п.н.е., во Централна Америка околу 600 г. н.е., и во западна Африка околу 9 или 10 век од н.е.<ref>{{cite news|author = Cowen, R. |url = http://www.geology.ucdavis.edu/~cowen/~GEL115/115CH3.html|title = Essays on Geology, History, and People: Chapter 3: Fire and Metals|accessdate =7 July 2009}}</ref> [[Инвестирачко лиење|Инвестирачкото лиење]] е измислено во 4500-4000 г. п.н.е. во Југоисточна Азија,<ref name="discovery" /> а [[Радиојаглеродно датирање|јаглеродното датирање]] воспостави рударство во Alderley[[Алдерли EdgeЕџ]] во [[Чешир]], Велика Британија, во периодот од 2280 до 1890 г. п.н.е.<ref>{{cite book|author = Timberlake, S.|author2 = Prag A.J.N.W.|last-author-amp = yes|date = 2005|title = The Archaeology of Alderley Edge: Survey, excavation and experiment in an ancient mining landscape|location = Oxford|publisher = John and Erica Hedges Ltd.|page = 396}}</ref> Ötzi[[Отзи the IcemanЛедениот-човек]], маж кој датира од 3300-3200 г. п.н.е., беше пронајден со секира со бакарна глава 99,7% чиста; високите нивоа на [[арсен]] во косата укажуваат на вклучување во топење на бакар.<ref name="CSA">{{cite web|title=CSA – Discovery Guides, A Brief History of Copper|url=http://www.csa.com/discoveryguides/copper/overview.php|work=CSA Discovery Guides|accessdate=29 April 2011}}</ref> Искуството со бакар помогна во развојот на други метали; особено, топењето на бакар доведе до откривање на [[топење на железо]].<ref name="CSA" /> Производството во стариот[[Стар комплекс за бакар|стариот комплекс за бакар]] во Мичиген и Висконсин е датиран помеѓу 6000 и 3000 г. п.н.е.<ref name="occ"> Плегер, Томас Ц. "Краток вовед во стариот бакар комплекс на западните големи езера: 4000-1000 п.н.е.", ''[https://books.google.com/books?id=6NUQNQAACAAJ Зборник на Дваесет и седми годишен состанок на Асоцијацијата за шумска историја на Висконсин]'', Оконто, Висконсин, 5 октомври 2002 година, стр. 10-18. </ref><ref>Emerson, Thomas E. and McElrath, Dale L. ''[https://books.google.com/books?id=awsA08oYoskC&pg=PA709 Archaic Societies: Diversity and Complexity Across the Midcontinent]'', SUNY Press, 2009 {{ISBN|1-4384-2701-8}}.</ref> Природна бронза, еден вид бакар изработен од руди богати со силициум, арсен и (ретко) калај, воопшто се користела на Балканот околу 5500 г. п.н.е.<ref>{{Cite book|title=Chinese Studies in the History and Philosophy of Science and Technology|last=Dainian|first=Fan|publisher=|year=|isbn=|location=|pages=228}}</ref>
 
==== Бронзено доба ====
{{Main|Бронзено доба}}
Легирањето бакар со калај за да се направи бронза најпрво се практикувало околу 4000 години по откривањето на топењето на бакарот, а околу 2000 години откако "природната бронза" дошла во општа употреба.<ref>{{Cite book|title=Epigenetics: The Death of the Genetic Theory of Disease Transmission|last=Wallach|first=Joel|publisher=|year=|isbn=|location=|pages=}}</ref> Бронзените артефакти од [[културата Винча]] датираат до 4500 г. п.н.е.<ref name=antiquity1312>{{cite web | url = http://antiquity.ac.uk/ant/087/ant0871030.htm | title = Tainted ores and the rise of tin bronzes in Eurasia, c. 6500 years ago | first = Miljana | last = Radivojević | first2 = Thilo | last2 = Rehren | publisher = Antiquity Publications Ltd | date = December 2013}}</ref> [[Сумер|Сумерските]] и [[Древен Египет|египетските]] артефакти на бакарни и бронзени легури датираат до 3000 г. п.н.е.<ref name=hist>{{cite book|pages = 13, 48–66|title = Encyclopaedia of the History of Technology|author = McNeil, Ian |publisher = Routledge|date = 2002|location = London; New York|isbn = 978-0-203-19211-5}}</ref> [[Бронзено време|Бронзеното време]] започнало во Југоисточна Европа околу 3700-3300 г. п.н.е., во Северозападна Европа околу 2500 г. п.н.е. Тоа заврши со почетокот на железното време, 2000-1000 г. п.н.е. на Блискиот Исток, и 600 г. п.н.е. во Северна Европа. Транзицијата меѓу [[Младо камено време|неолитскиот]] период и бронзеното време претходно се нарекува [[Бакарно време|халколитички]] период (бакар-камен), кога бакарните алатки се користеле со камени алатки. Терминот постепено отпаднал од користење, бидејќи во некои делови на светот, халколитикот и неолитот се цереминирани на двата краја. Месинг, легура на бакар и цинк, е од многу поново потекло. Тоа им било познато на Грците, но станало значаен додаток на бронза за време на Римското царство.<ref name=hist/>
 
=== Античка и пост-класична историја ===
Во Грција, бакар бил познат по името ''халкос'' (χαλκός). Тоа беше важен ресурс за Римјаните, Грците и другите древни народи. Во римско време, тоа беше познат како ''aes Cyprium,'' ''aes'' е генерички латински термин за бакарни легури и ''Cyprium'' од [[Кипар]], каде што беше миниран многу бакар. Фразата беше поедноставена во ''купрум'', па оттука и англискиот ''бакар''. [[Афродита]] ([[Венера (божица)|Венера]] во Рим) претставуваше бакар во митологијата и алхемијата поради неговата сјајна убавина и нејзината античка употреба во производството на огледала; Кипар беше света за божицата. Седумте небесни тела познати на древните биле поврзани со седумте метали познати во антиката, а Венера била назначена за бакар.<ref>{{cite journal|title = The Nomenclature of Copper and its Alloys|author = Rickard, T.A. |journal = Journal of the Royal Anthropological Institute|volume = 62|pages = 281–290 |date = 1932|jstor = 2843960|doi = 10.2307/2843960}}</ref>
 
Бакар за прв пат се користел во древна Британија во третиот или вториот век пред нашата ера. Во Северна Америка, рударството со бакар започна со маргинални активности на Индијанците. Мајчин бакар е познато дека е извлечена од локалитетите на [[Остров Ројал|островот Ројал]] со примитивни камени алатки помеѓу 800 и 1600 г.<ref>{{cite journal|title = The State of Our Knowledge About Ancient Copper Mining in Michigan|journal = The Michigan Archaeologist|volume = 41|page = 119|author = Martin, Susan R.|date = 1995|url = http://www.ramtops.co.uk/copper.html|issue = 2–3|deadurl = yes|archiveurl = https://web.archive.org/web/20160207073036/http://www.ramtops.co.uk/copper.html|archivedate = 7 February 2016|df = dmy-all}}</ref> Металургијата на бакарот процвета во Јужна Америка, особено во Перу околу 1000 година. Откриени се бакарните погребни украси од 15 век, но комерцијалното производство на метал не започнало до почетокот на 20 век.
 
Културната улога на бакар е важна, особено во валутата. Римјаните во 6-от до 3-тиот век п.н.е. користеле бакарни грутки како пари. Најпрво, бакарот по себе бил ценет, но постепено обликот и изгледот на бакарот станал поважен. [[Гај Јулиј Цезар|Јулиј Цезар]] имал свои монети направени од месинг, додека монетите на [[Октавијан Август|Октавијан Август Цезар]] биле направени од легури на Cu-Pb-Sn. Со проценета годишна продукција од околу 15,000&nbsp; тони, [[Активности за рударство и топење на римски бакар|активностите за рударство и топење на римски бакар]] достигнаа ненадминат обем до времето на [[Индустриска револуција|Индустриската револуција]]; [[Римски провинции|провинциите]] најинтензивно минирани се оние на [[Хиспанија]], [[Кипар]] и во Централна Европа.<ref>{{cite journal|doi = 10.1126/science.272.5259.246|title = History of Ancient Copper Smelting Pollution During Roman and Medieval Times Recorded in Greenland Ice|pages = 246–249 (247f.)|date = 1996|last1 = Hong|first1 = S.|last2 = Candelone|first2 = J.-P.|issue = 5259|last3 = Patterson|first3 = C.C.|last4 = Boutron|first4 = C.F.|journal = Science|volume = 272|bibcode = 1996Sci...272..246H}}</ref><ref>{{cite journal|last = de Callataÿ|first = François|date = 2005|title = The Graeco-Roman Economy in the Super Long-Run: Lead, Copper, and Shipwrecks|journal = Journal of Roman Archaeology|volume = 18|pages = 361–372 (366–369)}}</ref>
 
Портите на [[Ерусалимски храм|Ерусалимскиот храм]] користеле [[Коринтска бронза]] третирана со ослабувањеотстранување позлатана метали од легурни на злато.{{Clarify|reason=Bronze is not a gold alloy, but depletion gilding can be done only on gold alloy.|date=June 2016}}{{Citation needed|date=June 2016}} Процесот е најприсутен во [[Александрија]], каде што се смета дека започнала алхемија.<ref>{{cite journal|url=http://www.goldbulletin.org/downloads/JACOB_2_33.PDF |title=Corinthian Bronze and the Gold of the Alchemists |author=Savenije, Tom J. |author2=Warman, John M. |author3=Barentsen, Helma M. |author4=van Dijk, Marinus |author5=Zuilhof, Han |author6=Sudhölter, Ernst J.R. |journal=Macromolecules |issue=2 |volume=33 |date=2000 |pages=60–66 |doi=10.1021/ma9904870 |bibcode=2000MaMol..33...60S |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20070929003743/http://www.goldbulletin.org/downloads/JACOB_2_33.PDF |archivedate=29 September 2007 }}</ref> Во античка [[Индија]], бакар се користел во [[Холизам|холистичката]] медицинска наука [[Ајурведа]] за [[Хирургија|хируршки]] инструменти и друга медицинска опрема. [[Древен Египет|Антички Египќани]] ([[Старо Кралство|~2400&nbsp; г. п.н.е.]]) користеле бакар за стерилизирање на рани и вода за пиење, а подоцна и за лекување на главоболки, изгореници и чешање.
 
=== Современа историја ===
[[File:AngleseyCopperStream.jpg|right|thumb|Дренажа на киселини кои влијаат на потокот што се протега од напуштените рудници за бакар на планината Пари]]
[[File:Copper Pot.jpg|thumb|Бакарен котел од 18 век од Норвешка изработен од шведски бакар]]
[[Големата Бакарна Планина]] е рудник во Фалун, Шведска, кој оперирал од 10 век до 1992 година. Таа задоволуваше две третини од потрошувачката на бакар во Европа во 17 век и помогна во финансирањето на многу војни во Шведска во тоа време.<ref>{{cite book|url = https://books.google.com/books?id=4yp-x3TzDnEC&pg=PA60|page = 60|title = Mining in World History|isbn = 978-1-86189-173-0|author1 = Lynch, Martin|year=2004}}</ref> Тоа беше наречено државно богатство; Шведска имала [[валута со бакар]].<ref>{{cite web|title=Gold: prices, facts, figures and research: A brief history of money|url=http://www.galmarley.com/FAQs_pages/monetary_history_faqs.htm#Scandinavian%20copper%20money|accessdate=22 April 2011}}</ref>
 
Бакар се користи во покриви,<ref name=":0" /> валута, и за фотографска технологија позната како [[дагуеротип]]. Бакар се користел во [[Ренесанса|ренесансната]] скулптура и бил користен за изградба на [[Статуа на Слободата|Статуата на слободата]]; бакар продолжува да се користи во изградбата на објекти од разни видови. [[Обложување со бакар]] и [[бакарно обвивање]] беа широко користени за заштита на подводни трупови на бродови, техника што беше водена од британската [[Адмиралгија]] во 18 век.<ref>{{cite web|title = Copper and Brass in Ships|url = https://www.copper.org/education/history/60centuries/industrial_age/copperand.html|accessdate = 6 September 2016}}</ref> [[Северногерманска Афинерија|Северногерманската Афинерија]] во Хамбург беше првата модерна фабрика за [[галванизација]], која започна со производство во 1876 година.<ref>{{cite journal|doi = 10.1002/adem.200400403|title = Process Optimization in Copper Electrorefining|date = 2004|author = Stelter, M.|journal = Advanced Engineering Materials|volume = 6|issue = 7|pages=558–562|last2 = Bombach|first2 = H.}}</ref> Германскиот научник [[Готфрид Осан]] ја измислил [[металургијата со прав]] во 1830 година, додека ја одредува атомската маса на металот; околу тоа време беше откриено дека количината и видот на легираниот елемент (на пример, калај) на бакар ќе влијае на ѕвонењето на ѕвонче.
 
Бакар се користи во покриви,<ref name=":0" /> валута, и за фотографска технологија позната како daguerreotype . Бакар се користел во [[РенесансаТопење|ренесанснатаТопењето]] скулптура и бил користен за изградба на [[Статуа на Слободата|Статуата на слободата]]; бакар продолжува да се користи во изградбата на објекти од разни видови. Облогата на бакарот и бакарната обвивка беа широко користени за заштита на подводни трупови на бродови, техника што беше водена од британската Адмиралгија во 18 век.<ref>{{cite web|title = Copper and Brass in Ships|url = https://www.copper.org/education/history/60centuries/industrial_age/copperand.html|accessdate = 6 September 2016}}</ref> Norddeutsche Affinerie во Хамбург беше првата модерна фабрика за галванизација, која започна со производство во 1876 година.<ref>{{cite journal|doi = 10.1002/adem.200400403|title = Process Optimization in Copper Electrorefining|date = 2004|author = Stelter, M.|journal = Advanced Engineering Materials|volume = 6|issue = 7|pages=558–562|last2 = Bombach|first2 = H.}}</ref> Германскиот научник Готфрид Осан ја измислил металургијата со прав во 1830 година, додека ја одредува атомската маса на металот; околу тоа време беше откриено дека количината и видот на легираниот елемент (на пример, калај) на бакар ќе влијае на ѕвонење. Flash smelting е развиено од страна на [[Отокумпу]] во Финска и првпат се применува во [[Харџавалта]] во 1949 година; енергетски ефикасен процес изнесува 50% од светското производство на бакар.<ref>{{cite web|url = http://www.outokumpu.com/files/Technology/Documents/Newlogobrochures/FlashSmelting.pdf|archiveurl = https://web.archive.org/web/20110724043222/http://www.outokumpu.com/files/Technology/Documents/Newlogobrochures/FlashSmelting.pdf|archivedate = 24 July 2011|title = Outokumpu Flash Smelting|publisher = [[Outokumpu]]|page = 2}}</ref>
 
[[Меѓувладин совет за извозни извори на бакар|Меѓувладиниот совет за извозни извори на бакар]], формиран во 1967 година од Чиле, Перу, Заир и Замбија, работеше на пазарот на бакар, како што [[Организација на земји извознички на нафта|ОПЕК]] прави со нафта, иако никогаш не го постигна истото влијание, особено поради тоа што вториот по големина производител, САД, никогаш не бил член; бил распуштена во 1988 година.<ref>{{cite journal |author=Karen A. Mingst |date=1976 |title=Cooperation or illusion: an examination of the intergovernmental council of copper exporting countries |journal=International Organization |volume=30 |issue=2 |pages=263–287 |doi=10.1017/S0020818300018270}}</ref>
 
== Апликации ==
{{See also| Бакарот во обновлива енергија}}
[[File:Kupferfittings 4062.jpg|thumb|Бакарни делови]]
Главните апликации на бакар се електричната жица (60%), покриви и водовод (20%) и индустриски машини (15%). Бакар се користи претежно како чист метал, но кога е потребна поголема цврстина, таа се става во легури како [[месинг]] и [[бронза]] (5% од вкупната употреба).<ref name=emsley/> Повеќе од два века, бакарната боја се користи на трупот на бродот за контрола на растот на растенијата и школките.<ref>{{Cite web|url=http://www.boatus.com/magazine/2012/february/copper.asp|title=Is Copper Bottom Paint Sinking?|website=BoatUS Magazine|author=Ryck Lydecker|access-date=2016-06-03}}</ref> Мал дел од снабдувањето со бакар се користи за додатоци во исхраната и фунгициди во земјоделството.<ref name="Boux"/><ref name="Applications for Copper">{{cite web|title = Copper|publisher = [[American Elements]]|date = 2008|url = http://www.americanelements.com/cu.html|accessdate = 12 July 2008}}</ref> [[Обработка|Обработката]] на бакар е можна, иако легурите се најпосакувани за добра обработка[[обработливост]] при создавање на сложени делови.
 
=== Жица и кабел ===
И покрај конкуренцијата од други материјали, бакар останува најпосакуван [[Електричен спроводник|електричен проводник]] во скоро сите категории на електрични жици, освен надземнинадземен преносни[[пренос електричнина енергииелектрична енергија]], каде често се користи [[алуминиум]].<ref> Попс, Хорас, 2008, "Обработка на жица од антиката до иднината", ''Wire Journal International'' , јуни, стр. 58-66 </ref><ref> Металургијата на бакарна жица, http://www.litz-wire.com/pdf%20files/Metallurgy_Copper_Wire.pdf </ref> Бакарна жица се користи во [[Производство на електрична енергија|производството на електрична енергија]], [[пренос на енергија]], [[дистрибуција на електрична енергија]], [[телекомуникации]], [[Електроника|електронски]] кола и безброј видови [[електрична опрема]].<ref> Јозеф, Гинтер, 1999, Бакар: неговата трговија, производство, употреба и еколошки статус, уредени од Кундиг, Конрад Ј.А., АСМ Интернационал, стр. 141-192 и стр. 331-375. </ref> [[Електрична инсталација|Електричната инсталација]] е најважниот пазар за индустријата за бакар.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.chemistryexplained.com/elements/C-K/Copper.html|title=Copper, Chemical Element – Overview, Discovery and naming, Physical properties, Chemical properties, Occurrence in nature, Isotopes|publisher=Chemistryexplained.com|accessdate=16 October 2012}}</ref> Тука спаѓаат структурни напојувања, кабел за дистрибуција на електрична енергија, жица за апарати, комуникациски кабел, жичана и кабелска мрежа и магнетна жица. Приближно половина од сиот бакар миниран се користат за електрични жици и кабелски проводници.<ref> Јозеф, Гинтер, 1999, Бакар: Нејзината трговија, производство, употреба и еколошки статус, уредени од Кундиг, Конрад Ј.А., АСМ Интернационал, стр.348 </ref> Многу електрични уреди се потпираат на бакарни жици, бидејќи на бројните својствени корисни својства, како што се неговата висока [[Електрична спроводливост|спроводливост]] , [[затегнувачка цврстина]], [[еластичност]], отпор на [[деформација]], отпор на [[корозија]], ниско [[термичка експанзија]], со висок [[коефициент на топлинска спроводливост]], едноставноста за [[лемење]], [[Кроткост|кроткоста]] и леснотија на инсталација.
 
За краток временски период од крајот на 1960-тите до крајот на 1970-тите, бакарните жици беа заменети со [[алуминиумски жици]] во многу проекти за станбена изградба во Америка. Новата инсталација беше вмешана во голем број домашни пожари и индустријата се врати во бакар.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.heimer.com/Inspection-Information/Aluminum-Wiring.html|title=Aluminum Wiring Hazards and Pre-Purchase Inspections.|work=www.heimer.com|accessdate=2016-06-03}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.faqs.org/faqs/electrical-wiring/part2/section-16.html|title=Electrical Wiring FAQ (Part 2 of 2)Section – Aluminum wiring|work=www.faqs.org|accessdate=2016-06-03}}</ref>
 
=== Електроника и сродни уреди ===
[[Интегрално коло|Интегрираните кола]] и [[Печатени плочки|печатените плочки]] сè повеќе се карактеризираат со бакар на местото на алуминиум поради неговата супериорна електрична спроводливост; топлината[[Разменувач тоне ина топлина|разменувачите на топлина]] користат бакар, бидејќи на своите супериорни топлински својствад на исипација. [[Електромагнет|лектромагнетиЕлектромагнети]], [[Електронска цевка|вакуумски цевки]], [[Катодна цевка|катодни цевки]] и [[Магнетрон|магнетрони]] во микробранови печки користат бакар, како и [[Брановод|брановоди]] за микробранова радијација.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www2.slac.stanford.edu/vvc/accelerators/waveguide.html|title=Accelerator: Waveguides (SLAC VVC)|work=SLAC Virtual Visitor Center|accessdate=29 April 2011}}</ref>
 
=== Електрични мотори ===
Супериорната [[спроводливост]] на бакарот ја зголемува ефикасноста на електричните [[Мотор|мотори]].<ref> IE3 за заштеда на енергија мотори, Engineer Live, http://www.engineerlive.com/Design-Engineer/Motors_and_Drives/IE3_energy-saving_motors/22687/ </ref> Ова е важно бидејќи моторите и моторните системи сочинуваат 43% -46% од вкупната потрошувачка на електрична енергија и 69% од целата електрична енергија што ја користи индустријата.<ref> Можности за политиката за енергетска ефикасност за електромоторни системи, Меѓународната агенција за енергија, Работен документ за 2011 година во серијата за енергетска ефикасност, од Пол Waide и Conrad U. Brunner, OECD / IEA 2011 </ref> Зголемувањето на масата и напречниот пресек на бакар во [[Индуктор|индукторот]] ја зголемува ефикасноста на моторот. [[Бакарен моторен ротор|Бакарните моторни ротори]], нова технологија дизајнирана за моторни апликации каде заштеда на енергија се првичните цели на дизајнот,<ref> Fuchsloch, J. и EF Brush, (2007), "Системски дизајн пристап за нова серија на ултра-NEMA Premium бакар ротор моторс", во EEMODS 2007 Конференција Зборник, 10-15 јуни, Пекинг. </ref><ref>Copper motor rotor project; Copper Development Association; {{Наведена мрежна страница|url=http://www.copper.org/applications/electrical/motor-rotor|title=Archived copy|archive-url=https://web.archive.org/web/20120313102458/http://www.copper.org/applications/electrical/motor-rotor|archive-date=13 March 2012|dead-url=yes|accessdate=2012-11-07}}</ref> овозможуваат општа намена на [[Индуктивен мотор|индуктивни мотори]] за да се исполнат и да ги надминат стандардите на [[Национална асоцијација за Електрични производители|Националната асоцијација за Електрични производители]] (NEMA) за [[премиумска ефикасност]].<ref>NEMA Premium Motors, The Association of Electrical Equipment and Medical Imaging Manufacturers; {{Наведена мрежна страница|url=http://www.nema.org/gov/energy/efficiency/premium/|title=Archived copy|archive-url=https://web.archive.org/web/20100402081307/http://www.nema.org/gov/energy/efficiency/premium/|archive-date=2 April 2010|dead-url=yes|accessdate=2009-10-12}}</ref>
 
=== Архитектура ===
[[Податотека:Minneapolis_City_Hall.jpg|мини| Бакарен покрив во Минеаполис Градското собрание, обложени со патина ]]
[[Податотека:Copper_utensils_Jerusalem.jpg|мини| Стар бакар во ресторан во Ерусалим ]]
Бакар се користи уште од античко време како издржлив, [[отпорен на корозија]] и водоотпорен архитектонски материјал.<ref> Seale, Wayne (2007). Улогата на бакар, месинг и бронза во архитектурата и дизајнот; ''Метална архитектура,'' Мај 2007 година </ref><ref> Бакар покрив во детали; Бакар во архитектурата; Здружение за развој на бакар, Велика Британија, www.cda.org.uk/arch </ref><ref>Architecture, European Copper Institute; http://eurocopper.org/copper/copper-architecture.html {{Семарх}}</ref><ref>Kronborg completed; Agency for Palaces and Cultural Properties, København, {{Наведена мрежна страница|url=http://www.slke.dk/en/slotteoghaver/slotte/kronborg/kronborgshistorie/kronborgfaerdigbygget.aspx?highlight%3Dcopper|title=Archived copy|archive-url=https://web.archive.org/web/20121024101854/http://www.slke.dk/en/slotteoghaver/slotte/kronborg/kronborgshistorie/kronborgfaerdigbygget.aspx?highlight=copper|archive-date=24 October 2012|dead-url=yes|accessdate=2012-09-12}}</ref> [[Покрив|Покривите]], [[Бленда|блендите]], [[Дожден олук|дождните олуци]], долните [[Купола|куполи]], [[Купола|куполи]], [[Куќа|куќи]], сводови и [[Врата|врати]] се направени од бакар стотици или илјадници години. Архитектонското користење на бакарот е проширено во модерните времиња за да се вклучат внатрешни и надворешни [[Ѕидна облога|ѕидни облоги]], згради[[спојки за проширување]] на зградите, [[заштита од радиофреквенции]] и [[антибактериски]] и декоративни затворен производи, како што се атрактивни парапетни, купатила, и контра врвови. Некои од важните придобивки на бакар како архитектонски материјал вклучуваат ниско [[термално движење]], мала тежина, [[заштита од гром]] и рециклирање.
 
Карактеристичната природна зелена [[патина]] на металот одамна е посакувана од архитекти и дизајнери. Конечната патина е особено издржлив слој кој е високо отпорен на атмосферска корозија, со што се заштитува основниот метал од понатамошното отстранување на атмосферските влијанија.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.deforest.lib.wi.us/FAQS.htm|title=Why did we paint the library's roof?|last=Berg|first=Jan|archive-url=https://web.archive.org/web/20070625065039/http://www.deforest.lib.wi.us/FAQS.htm|archive-date=25 June 2007|accessdate=20 September 2007}}</ref><ref> Архитектонски размислувања; Бакар во прирачникот за дизајн на архитектурата, http://www.copper.org/applications/architecture/arch_dhb/fundamentals/arch_considerations.htm </ref><ref> Питерс, Лари Е. (2004). Спречување на корозија на бакарни кровни системи; Професионална покривка, октомври 2004, http://www.professionalroofing.net </ref> Тоа може да биде мешавина на карбонатни и сулфатни соединенија во различни количини, во зависност од условите на животната средина, како што се киселите дождови што содржат сулфур.<ref>Oxidation Reaction: Why is the Statue of Liberty Blue-Green? Engage Students in Engineering; www.EngageEngineering.org; Chun Wu, Ph.D., Mount Marty College; Funded by the National Science Foundation (NSF) under Grant No. 083306. {{Наведена мрежна страница|url=http://www.wepanknowledgecenter.org/c/document_library/get_file?folderId%3D517%26name%3DDLFE-2454.pdf|title=Archived copy|archive-url=https://web.archive.org/web/20131025094519/http://www.wepanknowledgecenter.org/c/document_library/get_file?folderId=517&name=DLFE-2454.pdf|archive-date=25 October 2013|dead-url=yes|accessdate=2013-10-25}}</ref><ref>{{Наведено списание|last=Fitzgerald|first=K.P.|last2=Nairn|first2=J.|last3=Atrens|first3=A.|date=1998|title=The chemistry of copper patination|journal=Corrosion Science|volume=40|issue=12|pages=2029–50|doi=10.1016/S0010-938X(98)00093-6}}</ref><ref> Области на примена: Архитектура - Заврши - патина; http://www.copper.org/applications/architecture/finishes.html </ref><ref>Glossary of copper terms, Copper Development Association (UK): {{Наведена мрежна страница|url=http://www.copperinfo.co.uk/resources/glossary.shtml|title=Archived copy|archive-url=https://web.archive.org/web/20120820053020/http://www.copperinfo.co.uk/resources/glossary.shtml|archive-date=20 August 2012|dead-url=yes|accessdate=2012-09-14}}</ref> Архитектонскиот бакар и неговите легури, исто така, може да бидат "[[завршени]]" за да преземат одреден изглед, чувство или боја. Завршувањето вклучува механички површински третмани, хемиски бои и премази.<ref>Finishes – natural weathering; Copper in Architecture Design Handbook, Copper Development Association Inc., {{Наведена мрежна страница|url=http://www.copper.org/applications/architecture/arch_dhb/finishes/finishes.html|title=Archived copy|archive-url=https://web.archive.org/web/20121016080539/http://www.copper.org/applications/architecture/arch_dhb/finishes/finishes.html|archive-date=16 October 2012|dead-url=yes|accessdate=2012-09-12}}</ref>
 
Бакарот има одлични својства за [[заварување]] и [[лемење]] и може да се [[Заварување|заварува]]; најдобри резултати се добиваат со [[гасно метално заварување]].<ref>{{Наведена книга|title=Copper and Copper Alloys|last=Davis, Joseph R.|date=2001|publisher=ASM International|isbn=978-0-87170-726-0|pages=3–6, 266}}</ref>
 
=== Апликации за антибиофолија ===
Бакарот е [[биостатик]], што значи бактерии и многу други форми на живот нема да растат на него. Поради оваа причина веќе долго време се користи за поставување на делови од бродови за да се заштитат од [[Шкрилец|шкрилци]] и [[школки]]. Првично беше искористена чиста, но беше заменета со [[Мунтц метална]] и бакарна боја. Слично на тоа, како што се дискутираше во [[Бакарни легури во аквакултура|бакарни легури во аквакултурата]], бакарни легури станаа важни материјали за пребивање во [[Аквакултура|аквакултурата]], бидејќи тие се [[Антимикроб|антимикробни]] и го спречуваат [[Биофилирање|биофилирањето]], дури и во екстремни услови<ref name="autogenerated1995"> Единг, Марио Е., Флорес, Хектор, и Миранда, Клаудио, (1995), Експериментална употреба на бакарни никелни алуминиумски мрежи во марикултурата. Дел 1: Изведба на употреба во умерена зона; Дел 2: Демонстрација на употреба во ладна зона; Финален извештај до Меѓународната асоцијација за бакар </ref> и имаат силни структурни и [[корозивни отпорни својства]]<ref> [http://www.copper.org/applications/cuni/pdf/marine_aquaculture.pdf Однесување на корозија на бакарни легури користени во морска аквакултура] . (PDF). copper.org. Преземено на 8 ноември 2011 година. </ref> во морските средини.
 
=== Антимикробни апликации ===
[[Бакарни легури со изработени површини]] имаат физички својства кои уништуваат широк спектар на [[Микроорганизам|микроорганизми]] (на пример, ''[[Escherichia coli|E. coli]]'' O157:H7, [[метицилин]] -отпорен ''[[Staphylococcus aureus]]'' ( MRSA ), ''[[Стафилококи|Staphylococcus]]'' , ''[[Clostridium difficile]]'' , [[Инфлуенца А вирус|инфлуенца А вирусот]] , [[аденовирус]] и [[Габа|габи]] ).<ref name="Copper Touch Surfaces">[http://coppertouchsurfaces.org/antimicrobial/bacteria/index.html Copper Touch Surfaces] {{Семарх}}. Copper Touch Surfaces. Retrieved on 8 November 2011.</ref> Околу 355 бакарни легури биле докажани дека убиваат повеќе од 99,9% од бактериите кои предизвикуваат болести во рок од само два часа кога се редовно исчистени.<ref name="epa.gov"> [http://www.epa.gov/pesticides/factsheets/copper-alloy-products.htm ЕПА регистрира производи од легури што содржат бакар] , мај 2008 година </ref> [[Агенција за заштита на животната средина на САД|Агенцијата за заштита на животната средина на САД]] (ЕПА) ги одобри регистрациите на овие бакарни легури како "[[антимикробни]] материјали со придобивки за јавното здравје";<ref name="epa.gov" /> тоа одобрение им овозможува на производителите да поднесуваат правни барања за придобивките од јавното здравје на производите направени од регистрирани легури. Покрај тоа, ЕПА ја одобри долгата листа на антимикробни бакарни производи направени од овие легури, како што се потпирачи, [[Ограда|оградите]] , преклопните маси, [[Мијалник|мијалници]] , [[Чешма|чешми]], [[Квака на врата|кваките на вратите]], тоалетот[[санитарија]], [[Тастатура|компјутерските тастатури]], опрема за [[Здравствен клуб|здравствени клубови]] и рачките на [[Количка за пазарување|количката за пазарување]] (за сеопфатна листа, видете: [[Антимикробни допирни површини од бакар-легури#%20%D0%9E%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8|Антимикробни допирни површини од бакар-легури # Одобрени производи]]). Бакарните кваки на вратите се користат од страна на болниците за да се намали преносот на болеста, а [[Легионерска болест|легионерската болест]] е потисната од бакарни цевки во водоводните системи.<ref>{{Наведено списание|last=Biurrun|first=Amaya|last2=Caballero|first2=Luis|last3=Pelaz|first3=Carmen|last4=León|first4=Elena|last5=Gago|first5=Alberto|date=1999|title=Treatment of a Legionella pneumophila‐Colonized Water Distribution System Using Copper‐Silver Ionization and Continuous Chlorination|journal=Infection Control and Hospital Epidemiology|volume=20|issue=6|pages=426–428|doi=10.1086/501645|jstor=30141645|pmid=10395146}}</ref> Продукти со антимикробни бакарни легури сега се инсталираат во здравствени установи во Велика Британија, Ирска, Јапонија, Кореја, Франција, Данска и Бразил и во системот за транзит на метрото во Сантијаго, Чиле, каде што ќе бидат поставени оградувачки лежишта од бакар-цинк во околу 30 станици помеѓу 2011 и 2014 година.<ref>[http://www.rail.co/2011/07/22/chilean-subway-protected-with-antimicrobial-copper Chilean subway protected with Antimicrobial Copper – Rail News from] {{Семарх}}. rail.co. Retrieved on 8 November 2011.</ref><ref>[http://construpages.com.ve/nl/noticia_nl.php?id_noticia=3032&language=en Codelco to provide antimicrobial copper for new metro lines (Chile)] {{Мртва врска}}. Construpages.com.ve. Retrieved on 8 November 2011.</ref><ref>[http://www.antimicrobialcopper.com/media/149689/pr811-chilean-subway-installs-antimicrobial-copper.pdf PR 811 Chilean Subway Installs Antimicrobial Copper] {{Семарх}}. (PDF). antimicrobialcopper.com. Retrieved on 8 November 2011.</ref> Текстилните влакна може да се мешаат со бакар за да се создадат антимикробни заштитни ткаенини.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.cupron.com/cupron-technology/power-of-cupron/copper-and-cupron|title=Copper and Cupron|publisher=Cupron}}{{unreliable source?|date=November 2013}}</ref><ref name="Ergowear">[https://www.ergowear.com/incopper-specifications/ Ergowear], Copper antimicrobial yarn technology used in male underwear{{unreliable source?|date=November 2013}}</ref>
 
=== Како шпекулативна инвестиција ===
Бакар може да се искористи како шпекулативна инвестиција како резултат на предвиденото зголемување на користењето од светскиот раст на инфраструктурата, како и важната улога што ја има во производството [[Ветерна турбина|на турбини на ветер]], [[Соларен панел|соларни панели]] и други обновливи извори на енергија.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mining.com/global-copper-market-supplied-demand-rise-report/|title=Global copper market under supplied, demand on the rise — report|date=2019-01-06|work=Mining.com|language=en|accessdate=2019-01-13}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.renewableenergyworld.com/articles/2016/01/will-the-transition-to-renewable-energy-be-paved-in-copper.html|title=Will the Transition to Renewable Energy Be Paved in Copper?|date=15 January 2015|work=www.renewableenergyworld.com|accessdate=2019-01-13}}</ref> Друга причина што се предвидува зголемување на побарувачката е фактот дека [[Електричен автомобил|електричните автомобили]] содржат во просек 3,6 пати повеќе бакар како конвенционалните автомобили, иако се дебатира ефектот на [[Електричен автомобил|електричните автомобили]] на побарувачката на бакар.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mining.com/copper-price-cars-boom-goes-beyond-electric-vehicles/|title=Copper and cars: Boom goes beyond electric vehicles|date=2018-06-18|work=MINING.com|language=en|accessdate=2019-01-13}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mining.com/impact-electric-cars-medium-term-copper-demand-overrated-experts-say/|title=Impact of electric cars in medium-term copper demand 'overrated', experts say|date=2018-04-12|work=MINING.com|language=en|accessdate=2019-01-13}}</ref> Некои луѓе инвестираат во бакар преку резерви на бакар, [[ETFs]] и [[Финансиски фјучерс|фјучерси]]. Други чуваат физички бакар во форма на бакарни шипки или кругови, иако овие имаат тенденција да носат повисока премија во споредба со благородни метали.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://blog.providentmetals.com/gold-and-silver-bullion-investing/why-are-premiums-for-copper-bullion-so-high.htm#.XEiCB1xKjIU|title=Why are Premiums for Copper Bullion So High?|date=2012-08-20|work=Provident Metals|accessdate=23 January 2019}}</ref> Оние кои сакаат да ги избегнат премиите од бакарно злато, алтернативно чуваат стара [[бакарна жица]], [[бакарни цевки]] или американски [[PennyПени (САДнаправени монета)пред 1982 година|пени направени пред 1982 година).]]<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.npr.org/2014/05/21/314607045/penny-hoarders-hope-for-the-day-the-penny-dies|title=Penny Hoarders Hope For The Day The Penny Dies|last=Chace|first=Zoe|work=NPR|publisher=NPR|accessdate=23 January 2019}}</ref>
 
=== Народна медицина ===
Бакар најчесто се користи во накит, а според некои фолклор, бакарни нараквици ги олеснуваат симптомите на [[артритис]].<ref>{{Наведено списание|last=Walker|first=W.R.|last2=Keats|first2=D.M.|date=1976|title=An investigation of the therapeutic value of the 'copper bracelet'-dermal assimilation of copper in arthritic/rheumatoid conditions|journal=Agents and Actions|volume=6|issue=4|pages=454–459|pmid=961545}}</ref> Во едно испитување за остеоартритис и едно испитување за ревматоиден артритис не се наоѓаат разлики меѓу бакарни нараквици и контролни (не бакар) нараквици.<ref>{{Наведено списание|year=2013|title=Copper bracelets and magnetic wrist straps for rheumatoid arthritis – analgesic and anti-inflammatory effects: a randomised double-blind placebo controlled crossover trial|url=|journal=PLoS ONE|volume=8|issue=9|pages=e71529|bibcode=2013PLoSO...871529R|doi=10.1371/journal.pone.0071529|pmc=3774818|pmid=24066023}}</ref><ref name="RichmondBrown2009">{{Наведено списание|last=Richmond|first=Stewart J.|last2=Brown|first2=Sally R.|last3=Campion|first3=Peter D.|last4=Porter|first4=Amanda J.L.|last5=Moffett|first5=Jennifer A. Klaber|last6=Jackson|first6=David A.|last7=Featherstone|first7=Valerie A.|last8=Taylor|first8=Andrew J.|year=2009|title=Therapeutic effects of magnetic and copper bracelets in osteoarthritis: A randomised placebo-controlled crossover trial|journal=Complementary Therapies in Medicine|volume=17|issue=5–6|pages=249–256|doi=10.1016/j.ctim.2009.07.002|issn=0965-2299|pmid=19942103}}</ref> Нема докази дека бакар може да се апсорбира преку кожата. Ако е така, тоа може да доведе до [[труење со бакар]].<ref>University of Arkansas for Medical Sciences:<br /><br />[http://www.uams.edu/update/absolutenm/templates/medical.asp?articleid=3454 Find the Truth Behind Medical Myths] {{Семарх}}<br /><br /><br /><br />While it's never been proven that copper can be absorbed through the skin by wearing a bracelet, research has shown that excessive copper can result in poisoning, causing vomiting and, in severe cases, liver damage.</ref>
 
==== Компресирани ткаенини ====
 
== Деградација ==
''[[Chromobacterium violaceum]]'' и ''[[Pseudomonas fluorescens]]'' можат и да мобилизираат цврст бакар како соединение со цијанид.<ref name="Geoffrey Michael Gadd 609–643">{{Наведено списание|last=Geoffrey Michael Gadd|date=March 2010|title=Metals, minerals and microbes: geomicrobiology and bioremediation|url=http://mic.sgmjournals.org/content/156/3/609.full|journal=Microbiology|volume=156|issue=3|pages=609–643|doi=10.1099/mic.0.037143-0|pmid=20019082}}</ref> Ерикоидните микоризални габи поврзани со ''Калуна'', ''Ерика'' и ''Вакциниум'' можат да растат во металиферни почви кои содржат бакар.<ref name="Geoffrey Michael Gadd 609–643" /> Ectomycorrhizal fungusгабата ''Suillus luteus ги'' штити младите борови од бактериска токсичност. Примерок од габата ''[[Aspergillus niger]]'' беше пронајден од растителен раствор за злато и беше пронајден дека содржи циански комплекси од такви метали како злато, сребро, бакар, железо и цинк. Габата исто така игра улога во растворањето на хемиски сулфиди.<ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/?id=WY3YvfNoouMC&pg=PA533#v=onepage|title=Mycoremediation: Fungal Bioremediation|last=Harbhajan Singh|date=2006|isbn=978-0-470-05058-3|page=509}}</ref>
 
== Биолошка улога ==
[[Податотека:ARS_copper_rich_foods.jpg|мини| Богати извори на бакар вклучуваат остриги, говедски и јагнешки црн дроб, бразилски ореви, меласа од месо, какао и црн пипер. Добар извор вклучува јастог, ореви и семки од сончоглед, зелени маслинки, авокадо и пченични трици. ]]
[[Бакарен протеин|Бакарни протеини]] имаат различни улоги во транспортот на биолошки електрони и транспорт на кислород, процеси кои ја користат лесната интерконверзија на Cu (I) и Cu (II).<ref>{{Наведена книга|title=Metallomics and the Cell|last=Vest|first=Katherine E.|last2=Hashemi|first2=Hayaa F.|last3=Cobine|first3=Paul A.|date=2013|publisher=Springer|isbn=978-94-007-5560-4|editor-last=Banci|editor-first=Lucia|series=Metal Ions in Life Sciences|volume=12|chapter=Chapter 13 The Copper Metallome in Eukaryotic Cells|doi=10.1007/978-94-007-5561-10_12|doi-broken-date=2019-01-25}} electronic-book {{ISBN|978-94-007-5561-1}} {{ISSN|1559-0836}} electronic-{{ISSN|1868-0402}}
</ref> Бакар е од суштинско значење за аеробното [[Клеточно дишење|дишење]] на сите [[еукариоти]]. Во [[Митохондрија|митохондриите]], се наоѓа во [[цитохром c оксидаза]], кој е последен протеин во [[Оксидативна фосфорилација|оксидативната фосфорилација]]. Цитохром c оксидаза е протеин кој го врзува О<sub>2</sub> помеѓу бакар и железо; протеинот пренесува 8 електрони на молекулата О<sub>2</sub> за да ја намали на две молекули на вода. Бакар, исто така, се наоѓа во многу [[Супероксидна дисмутаса|супероксидни дисмутаси]], протеини кои го катализираат распаѓањето на [[Супероксид|супероксидите]] преку конвертирање (преку [[диспропорција]]) на кислород и [[Водород пероксид|водороден пероксид]] :
 
* Cu<sup>2</sup> + -SOD + O2<sup>-</sup> → Cu<sup>+</sup> -SOD + O<sub>2</sub> (редукција на бакар, оксидација на супероксид)
* Cu<sup>+</sup> -SOD + O<sub>2</sub><sup>-</sup> + 2H<sup>+</sup> → Cu<sup>2+</sup> -SOD + H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> (оксидација на бакар, редукција на супероксид)
 
ПротеинскиотПротеинот [[хемоцијанин]] е кислородниот носач кај повеќето [[мекотели]] и некои [[Членконоги|членконоги,]] како што е [[Потковица рак|потковицата рак]] (''Limulus polyphemus'').<ref name="NOAA">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.ocean.udel.edu/horseshoecrab/funFacts.html|title=Fun facts|work=Horseshoe crab|publisher=University of Delaware|accessdate=13 July 2008}}</ref> Бидејќи hemocyanin е сино, овие организми имаат сина крв отколку црвената крв на [[Хемоглобин|хемоглобинот]] базиран на [[Хемоглобин|железо]]. Структурно поврзани со хемоцијанин се [[Лаказа|лаказите]] и [[Тирозиназа|тирозиназите]]. Наместо реверзибилно врзувачки кислород, овие протеини се хидроксилатни супстрати, илустрирани со нивната улога во формирањето на лаки.<ref name="Lippard">S.J. Lippard, J.M. Berg "Principles of bioinorganic chemistry" University Science Books: Mill Valley, CA; 1994. {{ISBN|0-935702-73-3}}.</ref> Биолошката улога за бакар започна со појава на кислород во атмосферата на Земјата.<ref>{{Наведено списание|last=Decker, H.|last2=Terwilliger, N.|last-author-amp=yes|date=2000|title=COPs and Robbers: Putative evolution of copper oxygen-binding proteins|journal=Journal of Experimental Biology|volume=203|issue=Pt 12|pages=1777–1782|pmid=10821735}}</ref> Неколку бакарни протеини, како што се "сините бакарни протеини", не дејствуваат директно со супстрати; оттука тие не се ензими. Овие протеини ги пренесуваат електроните со процесот наречен [[трансфер на електрони]].<ref name="Lippard" />
[[Податотека:Thylakoid_membrane.png|мини| Фотосинтезата функционира од елабориран транспортен синџир на електрони во рамките на [[Тилакоид|тилакоидната мембрана]]. Централна врска во овој синџир е пластоцијанот, синиот бакар протеин. ]]
Единствен тетрануклеарен бакарен центар е пронајден во [[азотен оксид редуктаза]].<ref>
{{Наведена книга|title=The Metal-Driven Biogeochemistry of Gaseous Compounds in the Environment|last=Schneider|first=Lisa K.|last2=Wüst|first2=Anja|last3=Pomowski|first3=Anja|last4=Zhang|first4=Lin|last5=Einsle|first5=Oliver|date=2014|publisher=Springer|isbn=978-94-017-9268-4|editor-last=Peter M.H. Kroneck|series=Metal Ions in Life Sciences|volume=14|pages=177–210|chapter=Chapter 8. ''No Laughing Matter: The Unmaking of the Greenhouse Gas Dinitrogen Monoxide by Nitrous Oxide Reductase''|doi=10.1007/978-94-017-9269-1_8|pmid=25416395|editor-last2=Martha E. Sosa Torres}}
</ref>
 
=== Диететски потреби ===
Бакарот е суштински [[елемент]] кај растенијата и животните, но не и сите микроорганизми. Човечкото тело содржи бакар на ниво од околу 1.4 до 2.1 mg на килограм телесна маса.<ref name="copper.org">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.copper.org/consumers/health/papers/cu_health_uk/cu_health_uk.html|title=Amount of copper in the normal human body, and other nutritional copper facts|accessdate=3 April 2009}}</ref> Бакар се апсорбира во цревата, потоа се транспортира до црниот дроб врзан за [[албумин]].<ref>{{Наведено списание|last=Adelstein|first=S. J.|last2=Vallee|first2=B. L.|date=1961|title=Copper metabolism in man|journal=New England Journal of Medicine|volume=265|issue=18|pages=892–897|doi=10.1056/NEJM196111022651806|pmid=13859394}}</ref> По процесирањето во црниот дроб, бакар се дистрибуира до други ткива во втората фаза, која вклучува протеински [[церулоплазмин]], носејќи го најголемиот дел од бакар во крвта. Церулоплазминот, исто така, го носи бакарот кој се излачува во млеко и е особено добро се апсорбира како извор на бакар.<ref>{{Наведено списание|last=M.C. Linder|last2=Wooten|first2=L.|last3=Cerveza|first3=P.|last4=Cotton|first4=S.|last5=Shulze|first5=R.|last6=Lomeli|first6=N.|date=1 May 1998|title=Copper transport|url=http://www.ajcn.org/content/67/5/965S.abstract|journal=The American Journal of Clinical Nutrition|volume=67|issue=5|pages=965S–971S|doi=10.1093/ajcn/67.5.965S|pmid=9587137}}</ref> Бакар во телото нормално минува низ [[ентерохепатична циркулација]] (околу 5 mg на ден, наспроти околу 1 mg дневно апсорбирано во исхраната и излачуван од телото), а телото може да излачи вишок бакар, доколку е потребно, преку [[Жолчка|жолчката]], која носи бакар од црниот дроб, а потоа не се реапсорбира од цревата.<ref>{{Наведена книга|title=Ceruloplasmin: The copper transport protein with essential oxidase activity|last=Frieden|first=E.|last2=Hsieh|first2=H.S.|date=1976|work=Advances in Enzymology and Related Areas of Molecular Biology|isbn=978-0-470-12289-1|series=Advances in Enzymology – and Related Areas of Molecular Biology|volume=44|pages=187–236|doi=10.1002/9780470122891.ch6|jstor=20170553|pmid=775938}}</ref><ref>{{Наведено списание|last=S.S. Percival|last2=Harris|first2=E.D.|date=1 January 1990|title=Copper transport from ceruloplasmin: Characterization of the cellular uptake mechanism|url=http://ajpcell.physiology.org/content/258/1/C140|journal=American Journal of Physiology. Cell Physiology|volume=258|issue=1|pages=C140–C146|doi=10.1152/ajpcell.1990.258.1.c140|pmid=2301561}}</ref>
 
=== Диететски препораки ===
Американскиот институт за медицина (IOM) ги ажурираше проценетите просечни барања (EARs) и препорача диетални додатоци (RDAs) за бакар во 2001 година. Доколку нема доволно информации за да се воспостават ЕАР и РДА, наместо тоа, се користи проценет назначен како [[адекватен внес]] (AI). AI за бакар се: 200 μg од бакар за мажи и жени од 0-6 месеци, и 220 μg од бакар за 7-12 месеци стари мажи и жени. RDA за бакар се: 340 μg бакар за 1-3-годишни мажи, 440 μg од бакар за 4-8 годишни мажи, 700 μg од бакар за мажи 9-13 години, 890 μg од бакар за мажи 14-18 години, и 900 μg од бакар за мажи на возраст од 19 години и постари. RDA за бакар се: 340 μg бакар за 1-3-годишни жени, 440 μg од бакар за 4-8 години стари жени, 700 μg од бакар за жени од 9-13 години, 890 μg од бакар за 14-18 години стари жени и 900 μg од бакар за жени кои се 19 години и постари. RDA за бакар се: 1.000 μg од бакар за 14-50-годишни бремени жени; Покрај тоа, 1.300 μg од бакар за 14-50-годишни жени во лактација.<ref> [http://www.nationalacademies.org/hmd/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRI-Tables/2_%20RDA%20and%20AI%20Values_Vitamin%20and%20Elements.pdf?la=en Рецепти за исхрана: РДА и АИ за] одбор за храна и исхрана [http://www.nationalacademies.org/hmd/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRI-Tables/2_%20RDA%20and%20AI%20Values_Vitamin%20and%20Elements.pdf?la=en на витамини и елементите] , Институт за медицина, Национални академии, Прес, 2011. Преземено 18 април 2018 година. </ref> Што се однесува до безбедноста, IOM, исто така, поставува [[толерантни нивоа на внес]] (ULs) за витамини и минерали кога се доволно. Во случај на бакар, UL е поставен на 10 mg/ден. Колективно, EARs, RDAs, AIs и ULs се нарекуваат [[диететски референтни вредности]].<ref> Бакар. ВО: [https://www.nap.edu/read/10026/chapter/9 Рецепти за исхрана за витамин А, витамин К, арсен, бор, хром, бакар, јод, железо, манган, молибден, никел, силициум, ванадиум и бакар] . Национална академија Прес. 2001, ПП. 224-257. </ref>
 
[[Европски орган за безбедност на храната|Европскиот орган за безбедност на храната]] (EFSA) се однесува на колективниот сет на информации како референтни вредности за исхраната, со референтниот внес на население (PRI) наместо RDA, и просечниот услов, наместо EAR. AI и UL дефинирани како и во САД. За жените и мажите на возраст од 18 години и постари, AI се поставени на 1,3 и 1,6 mg/ден, соодветно. AI за бременост и лактација е 1,5 mg/ден. За деца на возраст од 1-17 години, AI се зголемуваат со возраста од 0,7 до 1,3 mg/ден. Овие AI се повисоки од американските RDAs.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/DRV_Summary_tables_jan_17.pdf|title=Overview on Dietary Reference Values for the EU population as derived by the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies|year=2017}}</ref> Европската тело за безбедност на храната го разгледа истото безбедносно прашање и го постави својот UL на 5 mg/ден, што е половина од вредноста на САД.<ref>{{Наведување|title=Tolerable Upper Intake Levels For Vitamins And Minerals|publisher=European Food Safety Authority|year=2006|url=http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf}}</ref>
 
За потребите на САД за храна и додаток во исхраната, износот во порција е изразен како процент од дневна вредност (%ДВ). За цели на етикетирање на бакарот 100% од дневната вредност беше 2.0 mg, но {{На|2016|May|27}}таа беше ревизирана на 0,9 mg за да го усогласат со RDA.<ref name="FedReg">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2016-05-27/pdf/2016-11867.pdf|title=Federal Register May 27, 2016 Food Labeling: Revision of the Nutrition and Supplement Facts Labels. FR p. 33982.}}</ref> Табела на старите и новите возрасни дневни вредности е дадена на [[Референтен дневен внес|референтниот дневен внес]]. Првичниот рок за кој треба да се почитува беше 28 јули 2018 година, но на 29 септември 2017 година FDA објави предложено правило кое го продолжи крајниот рок до 1 јануари 2020 година за големите компании и 1 јануари 2021 година за мали компании.<ref name="FDAdelay"> [https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/LabelingNutrition/ucm385663.htm#dates "Промени во панелот за факти за исхрана - Датум на усогласување"] </ref>
 
=== Недостаток ===
Поради нејзината улога во олеснувањето на внесувањето на железо, [[Дефицит на бакар|дефицитот на бакар]] може да предизвика симптоми слични на [[анемија]], [[неутропенија]], коскени абнормалности, хипопигментација, нарушен раст, зголемена инциденца на инфекции, остеопороза, хипертироидизам и абнормалности во метаболизмот на гликоза и холестерол. Спротивно на тоа, [[Вилсонова болест|Вилсоновата болест]] предизвикува акумулација на бакар во ткивото на телото.
 
Тежок дефицит може да се најде со тестирање за ниски плазматски или серумски нивоа на бакар, низок церулоплазмин и нивоа на супероксидна дисмутаза на црвени крвни клетки; тие не се чувствителни на маргиналниот статус на бакар. "Цитохром c оксидазна активност на леукоцити и тромбоцити" е наведено како уште еден фактор во дефицитот, но резултатите не се потврдени со репликација.<ref name="Bonhametal2002">{{Наведено списание|last=Bonham|first=Maxine|last2=O'Connor|first2=Jacqueline M.|last3=Hannigan|first3=Bernadette M.|last4=Strain|first4=J.J.|date=2002|title=The immune system as a physiological indicator of marginal copper status?|journal=British Journal of Nutrition|volume=87|issue=5|pages=393–403|doi=10.1079/BJN2002558|pmid=12010579}}</ref>
 
=== Токсичност ===
Количините на грам од различни бакарни соли биле земени при обид за самоубиство и произвеле акутна бакарна токсичност кај луѓето, најверојатно поради циркулација на оксидација и создавање на [[реактивни кислородни видови]] кои ја оштетуваат [[ДНК]].<ref>{{Наведено списание|last=Li|first=Yunbo|last2=Trush|first2=Michael|last3=Yager|first3=James|date=1994|title=DNA damage caused by reactive oxygen species originating from a copper-dependent oxidation of the 2-hydroxy catechol of estradiol|journal=Carcinogenesis|volume=15|issue=7|pages=1421–1427|doi=10.1093/carcin/15.7.1421|pmid=8033320}}</ref><ref>{{Наведено списание|last=Gordon|first=Starkebaum|last2=John|first2=M. Harlan|date=April 1986|title=Endothelial cell injury due to copper-catalyzed hydrogen peroxide generation from homocysteine|journal=J. Clin. Invest.|volume=77|issue=4|pages=1370–6|doi=10.1172/JCI112442|pmc=424498|pmid=3514679}}</ref> Соодветни количини на бакарни соли (30 mg/kg) се токсични кај животните.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/carbaryl-dicrotophos/copper-sulfate-ext.html|title=Pesticide Information Profile for Copper Sulfate|publisher=Cornell University|accessdate=10 July 2008}}</ref> Минималната диетална вредност за здрав раст кај зајаците е пријавена да биде најмалку 3 [[ppm]] во исхраната.<ref>{{Наведено списание|last=Hunt, Charles E.|last2=William W. Carlton|last-author-amp=yes|date=1965|title=Cardiovascular Lesions Associated with Experimental Copper Deficiency in the Rabbit|journal=Journal of Nutrition|volume=87|issue=4|pages=385–394|doi=10.1093/jn/87.4.385|pmid=5841854}}</ref> Сепак, повисоките концентрации на бакар (100 ppm, 200 ppm, или 500 ppm) во исхраната на зајаци може позитивно да влијаат на ефикасноста на [[конверзијата на добиточната храна]], стапките на раст и процентот на облекување на труп.<ref>{{Наведено списание|last=Ayyat M.S.|last2=Marai I.F.M.|last3=Alazab A.M.|date=1995|title=Copper-Protein Nutrition of New Zealand White Rabbits under Egyptian Conditions|url=http://riunet.upv.es/handle/10251/10503?locale-attribute=en|journal=World Rabbit Science|volume=3|issue=3|pages=113–118|doi=10.4995/wrs.1995.249}}</ref>
 
Хроничната бакарна токсичност вообичаено не се јавува кај луѓето поради транспортните системи кои ја регулираат апсорпцијата и излачувањето. Автосомно рецесивните мутации во транспортерите на бакар можат да ги оневозможат овие системи, што доведува до [[Вилсонова болест]] со бакарна акумулација и [[цироза]] на црниот дроб кај лица кои имаат наследено два дефектни гени.<ref name="copper.org">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.copper.org/consumers/health/papers/cu_health_uk/cu_health_uk.html|title=Amount of copper in the normal human body, and other nutritional copper facts|accessdate=3 April 2009}}</ref>
 
=== Изложеност на човекот ===
Во САД, [[Управа за безбедност и здравје при работа|Управата за безбедност и здравје при работа]] (OSHA) назначи [[дозволена граница на изложеност]] (PEL) за бакар прашина и гасови на работното место како временски просек (TWA) од 1 mg/m<sup>3</sup>. [[Национален институт за безбедност и здравје при работа|Националниот институт за безбедност и здравје при работа]] (NIOSH) постави Препорачан[[препорачан лимит на изложеност]] (REL) од 1 &nbsp; mg/m<sup>3</sup>, временски тежински просек. [[IDLH]] (веднаш опасен за живот и здравје) е 100 mg/m<sup>3</sup>.<ref>{{PGCH|0150}}</ref>
 
Бакар е составен дел на [[Чад од тутун|чадот од тутун]].<ref> [[OEHHA]] ''[https://oehha.ca.gov/chemicals/copper бакар]'' </ref><ref name="TalhoutSchulz2011">{{Наведено списание|last=Talhout|first=Reinskje|last2=Schulz|first2=Thomas|last3=Florek|first3=Ewa|last4=Van Benthem|first4=Jan|last5=Wester|first5=Piet|last6=Opperhuizen|first6=Antoon|year=2011|title=Hazardous Compounds in Tobacco Smoke|journal=International Journal of Environmental Research and Public Health|volume=8|issue=12|pages=613–628|doi=10.3390/ijerph8020613|issn=1660-4601|pmc=3084482|pmid=21556207}}</ref> Фабриката за [[тутун]] лесно ги апсорбира и акумулира [[Тешки метали|тешките метали]], како што е бакар од околното тло во лисјата. Тие лесно се апсорбираат во телото на корисникот по вдишување на чад.<ref>Alireza Pourkhabbaz, Hamidreza Pourkhabbaz [http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0039914011010952 Investigation of Toxic Metals in the Tobacco of Different Iranian Cigarette Brands and Related Health Issues], Iran J Basic Med Sci. 2012 Jan–Feb; 15(1): 636–644. {{PMC|3586865}}</ref> Здравствените импликации не се јасни.<ref>{{Наведено списание|last=Bernhard|first=David|last2=Rossmann|first2=Andrea|last3=Wick|first3=Georg|year=2005|title=Metals in cigarette smoke|journal=Iubmb Life (International Union of Biochemistry and Molecular Biology: Life)|volume=57|issue=12|pages=805–809|doi=10.1080/15216540500459667|pmid=16393783}}</ref>
 
== Исто така види ==
 
* [[Бакар наночестички ]]
* [[Ерозија корозија на бакарни цевки]]
** [[Ладна вода во бакарна цевка ]]
* [[Листа на земји со производство на бакар ]]
* [[Метална кражба]]
** [[Операција Тремор ]]
* [[Топилница ]]
* [[Пик бакар]]
** [[Anaconda Copper ]]
** [[Антофагаста Саладин ]]
** [[рудник Бингам Кањон ]]
** [[Codelco ]]
** [[Грасберг рудник ]]
** [[Ел Болео рудник ]]
 
== Наводи ==
26

уредувања