Разлика помеѓу преработките на „База на податоци“

Додадени 75 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
(Одбиени последните 2 промени (од Некој) и ја поврати преработката 3371335 на KasparBot)
'''База на податоци''' e збирка на или колекција на податоци кои обични ги опишуваат активностите на една или повеќе сродни организации .<ref>Ramakrishnan - Database Management Systems 3rd Edition</ref>
 
Системите[[Систем за менаџирањеуправување со бази на податоци|Системите за управување со базите на податоци (DBMSs)]] се специјално дизајнирани апликации кои комуницираат со корисникот, други апликации, и со самите бази да земаат и анализираат податоци. Општата употреба на '''системите за менаџирање на базите на податоци (DBMS)''' е како [[Програмска опрема|софтверски]] систем дезијанирандизајниран да дозволи да се создава, дефинира, ажурира, пребарува и да се управува со базите на податоци. Познати DBMSs се [[MySQL]], [[PostgreSQL]], [[Програмска опрема]], [[Microsoft SQL Server]], [[Microsoft Access]], [[Oracle Database|Oracle]], [[SAP AG|SAP]], [[dBASE]], [[FoxPro]], [[IBM DB2]], [[LibreOffice Base]] и [[FilemakerPro|FileMaker Pro]]. База на податоци не се преносливи на различни системи на база на податоци, но постојат стандарди како [[SQL]] и [[ODBC]] или [[JDBC]] кои на единстевенаединствена апликација и овозможуваат да комуницираат со повеќе бази на податоци.
 
==Терминологија и преглед==
 
Претходно, терминот “База на податоци” се однесува на самиот податок и подршка на [[структурата на податоци]] (data structures). Базите се создадени да можат да извршуваат операции со поголем квантитет на податоци со зачувавање, внесување и враќање на информации. Базите се поставени за еден софтвер да му овозможи на корисникот пристап до сите информации.
на [[структурата на податоци]][[data structures]].Базите се создадени да можат да изврушуваат операции со поголем
квантитет на податоци со зачувавање, внесување и враќање на информации.
Базите се поставени за еден софтвер да му овозможи на корисникот пристап до сите информации.
 
"База''Систем наза податоциуправување менаџментсо системот"бази на податоци'' (DBMS) е пакет компјутерски софтвер кој обезбедува интерфејс помеѓу корисникот и база на податоци или базите на податоци. Бидејќи се тесно поврзани, поимот "база на податоци" кој се користи разговорно најчесто се оденсува и на DBMS и на податоци кои се користат.
 
Според интеракцијата, повеќето постоечки DBMS спаѓаат под 4 групи:
 
*Data Definition ( дефинирање на податок ). Дефинирање на нова структура на податок во базата, бришење на структурата на податок, и менување на веќе посточка структура на податок.
*Ажурирање. Внесување, Менување и Бришење на податоци.
*Администрација. Регистрирање и надгледување на корисници, [[безбедност на податоците]], надгледување на перформансите на базата, враќање на податоци ако падне системот.
==Апликации и улоги==
 
Повеќето организации во поразвиените држави зависат од Базитебазите на Податоциподатоци за нивните [[бизнис операции]]. Базите не само се користат за внатрешни операции во органиција, но и за комуникација помеѓу клиентот и снабдувачот (погледни [[Софтвер за продажба]]).
 
== Наводи ==
412

уредувања