Разлика помеѓу преработките на „Трета египетска династија“

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Third Dynasty of Egypt“)
 
[[Податотека:Templo de Zoser en Saqqara.jpg|thumb|Храм за погреби на [[Џосер]] во [[Сакара]]]]
 
'''Третата династија на [[Древен Египет|древниот Египет]]''' е првата династија на [[Старо Кралство|Старото Кралство]]. Други династии на Старото Кралство ги вклучуваат Четвртата, Петтата и Шестата династија. Главниот град во периодот на Старото Кралство бил во [[Мемфис (Египет)|Мемфис]].
 
| 24
| медиум ?
| Џефатнебти <br /><br /> Мересанх I
|}
Додека Мането го наведува Нехерофес, а во списокот на кралево од Торино се наведува како Небка (или Санахт), како прв [[фараон]] од Третата династија,<ref name="Wilkinson"> Тоби Ај Вилкинсон, ''Ран Династик Египет'', Руутлеј, 2001 </ref> многу современи египтолози веруваат дека [[Џосер]] бил првиот крал на оваа династија, посочувајќи дека некои претходници на Куфу кои се спомнуваат во папирусот Весткар, сугерираат дека Небка треба да се постави меѓу Џосер и Хуни, но не пред Џосер. Уште поважно, печатите кои го содржат името Џосер биле пронајдени на влезот во гробницата на Касехемви во Абидос, што покажува дека бил Џосер, наместо Санахт, оној кој го погребал и го наследил овој крал.<ref name="Wilkinson" /> Пишувачот на списокот на кралеви од Торино го запишал името на Џозер со црвено мастило, што укажува на тоа дека античките Египќани признаваат историско значење на овој крал во нивната култура. Во секој случај, Џозер е најпознатиот крал на оваа династија, кој му дозволил на својот везир [[Имхотеп]] да ја изгради најраната [[Пирамида (архитектура)|пирамида]], [[Џосерова пирамида|Џосеровата пирамида]].
 
== Наводи ==
{{наводи}}
<references group="" responsive="1"></references>
 
[[Категорија:Староегипетски династии]]