Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додаден 1 бајт ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
'''Нептун''' — осма и најоддалечена [[планета]] во [[Сончев систем|Сончевиот систем]]. Неа ја открил германскиот астроном [[Јохан Готфрид Гале]] во [[1846]] година. Освен овие податоци за Нептун не се знаело многу сè додека вселенската сонда „[[Војаџер 2]]“ не го посетила во [[1989]] година. Оваа светла сина топка речиси нема никакви површинси обележја. Во време кога ја фотографирал „Војаџер 2“, серија бури познати под името Големата темна дамка (''која подоцна исчезнала'') можела да се види како брзо се движи во насока спротивна на ротацијата на планетата. Нептун има свои прстени како и другите [[гасовит џин|гасовити џинови]]. Постојат четири скоро невидливи прстени составени од темни парчиња мраз. Таа е четвртата најголема планета по [[дијаметар]] и трета по [[маса]]; Нептун има 17 пати поголема маса од Земјата и е нешто помасивен од блискиот [[Уран]], кој има маса од 14 Земјини маси, но е нешто помал поради поголемата густина.<ref name="Hamilton"/> Планетата е именувана по [[Нептун (митологија)|Нептун]], римскиот бог на морето.<ref name="NYT-20141018-KC"></ref> Неговиот [[астрономски симбол]] (♆, [[Уникод]] U+2646) е стилизирана верзија од Посејдоновиот Трозабец. Најмногу се разликува по тоа што има [[елипса|елиптична]] [[орбита]].<ref name="Podolak Weizman et al. 1995"/><ref name="Lunine 1993"/>
 
Сината боја на Нептун доаѓа од гасот [[метан]].<ref name=bluecolour/> Метанот исто така влијае врз бојата на Уран.<ref name="Suomi1991"></ref> Нептун е најветровита планета во нашиот Сончев систем. Ветриштата кои дуваат со брзина од 2.200 км на час дуваат од [[исток]] кон [[запад]] на планетата.<ref name=bluecolour></ref>{{cite web |first=Kirk |last=Munsell |author2=Smith, Harman |author3=Harvey, Samantha |date=13 November 2007 |url=http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Neptune&Display=OverviewLong |title=Neptune overview |website=Solar System Exploration |publisher=NASA |accessdate=20 February 2008 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20080303045911/http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Neptune&Display=OverviewLong |archivedate=3 March 2008 |df=}}<ref name=hubbard/><ref name="nettelmann"/>
 
Нептун околу својата оска се завртува за 16,1 часа а околу Сонцето за 164,8 години. Нептун има 8 сателити од кои најпознат и најголем е [[Тритон]].
22

уредувања