Затвор: Разлика помеѓу преработките

Додадени 273 бајти ,  пред 3 години
* „Моите затвори“ (''Mes prisons'') - збирка песни на францускиот поет Пол Верлен од [[1893]] година.
* „Робија“ (''Robija'') - песна на хрватскиот писател [[Мирослав Крлежа]].<ref>Miroslav Krleža, ''Lirika''. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 50-51.</ref>
* „Затвореник“ - кус расказ на македонскиот писател [[Митко Маџунков]] од 1984 година.<ref>Митко Маџунков, ''Међа света''. Београд: Просвета, 1984, стр. 133-134.</ref>
* „Спомени од затворот“ - книга на бразилскиот писател [[Грасилијано Рамос]] од 1954 година.<ref>''Антoлогија на бразилскиот расказ'', Три, Скопје, 2012, стр. 288.</ref>
* „[[Во занданата]]“ (''U zindanu'') - расказ на југословенскиот писател [[Иво Андриќ]].<ref>„U zindanu“, во: Ivo Andrić, ''Priča o vezirovom slonu''. Beograd: Rad, 1962, стр. 130-136.</ref>