Разлика помеѓу преработките на „Лешок“

Додадени 2.876 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
Лешок е македонско село.
 
Според истражувањата од 1940тите1947 годинигодина, родови во селото се:
 
* ''Базовци (1 к.),'' '''староседелци.'''
''Базовци (1 к.), Стојковци (18 к.), Ѓурлуковци (6 к.), Чочолевци (1 к.), Такаревци (6 к.), Мазарковци (3 к.), Савеввци (4 к.), Тошоќој (3 к.) и Тасевци (1 к.)'' староседелски родови; ''Коларовци (2 к.)'' доселени се од [[Старо Село (Тетовско)|Старо Село]], ја знаат следната генеологија Билбил (жив на 50 год. во 1940тите) Петруш-Божин-Ѓоро, кој се доселил; ''Качовци (4 к.)'' доселени се од соседното село [[Сетоле]], ја знаат следната генеологија Андро (жив во 1940тите) Мито-Божин-Мишо-Јанко, основачот на родот; ''Лалошој (11 к.)'' доселени се од селото [[Непроштено]], таму биле староседелци, ја знаат следната генеологија Мито (жив на 45 год. во 1940тите) Јастре-поп Симун-поп Китан, кој се доселил; ''Гркомановци (4 к.)'' доселени се од селото [[Рогачево]], ја знаат следната генеологија Томе (жив на 40 год. во 1940тите) Самој-Васо-Стојан-Јовче, основачот на родот, во Рогачево биле староседелци; ''Карапанџовци (3 к.)'' доселени се од некое село во [[Гостиварско|гостиварско;]] ''Китановци (1 к.) и Чапунковци (3 к.)'' доселени се однекаде; ''Николовци (5 к.)'' доселени се од [[Варвара (Тетовско)|Варвара;]] ''Сандаровци (3 к.)'' доселени се од [[Непроштено|Непроштено;]] ''Јоановци (2 к.) и Рошој (2 к.)'' доселени се од селото [[Слатино (Тетовско)|Слатино;]] ''Пејчиновци или Поповци (13 к.)'' доселени се од соседното село [[Отуње]], таму се викале Цанцаловци; ''Цинцаровци (6 к.)'' доселени се од селото [[Сетоле]], ја знаат следната генеологија Форче (жив на 50 год. во 1940тите) Столе-Кочо-Богдан, кој се доселил; ''Нешовци (1 к.)'' доселени се од селото [[Чучер-Сандево|Чучер]], [[Скопско|скопско;]] ''Пашини (4 к.)'' родот го основал предок доселен од селото [[Подбреге|Подбреге;]] ''Зако (1 к.)'' доселен како домазет од селото [[Палчишта|Палчишта;]] ''Здраве (1 к.)'' доселен како домазет од селото [[Мушиково]] кај [[Средска|Средска;]] ''Наљбукои (1 к.)'' стари доселеници однекаде; ''Прнџо (1 к.)'' доселен од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара;]] ''Богојеви (1 к.)'' доселени од [[Рогачево|Рогачево;]] ''Ончев (1 к.)'' доселен од [[Брезно|Брезно;]] ''Филиповци (1 к.)'' доселени од селото [[Јанчиште|Јанчиште;]] ''Стојан (1 к.)'' доселен од селото [[Брезно]] во 1939 година; ''Трпе (1 к.), Стеван (1 к.) и Ѓоре (1 к.)'' доселени се како домазетовци, првиот од [[Теарце]], вториот од [[Сетоле]], а третиот од [[Варвара (Тетовско)|Варвара;]] ''Сибиновци (4 к.)'' доселени се од селото Котлина кај [[Качаник]], ја знаат следната генеологија Ристо (жив на 40 год. во 1940тите) Андро-Спасо-Сибин; ''Коруновци (6 к.)'' доселени се од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара]], ја знаат следната генеологија Стојан (жив на 45 год. во 1940тите) Стојче-Милован-Корун; ''Богојевци (1 к.)'' доселени се од [[Слатино (Тетовско)|Слатино;]] ''Манојловци (1 к.)'' доселени се од [[Глоѓи|Глоги]].<ref>{{Наведена книга|title=Полог|last=Трифуноски|first=Јован|publisher=САНУ|year=1976|isbn=|location=Белград|pages=}}</ref>
* ''Стојковци (18 к.),'' '''староседелци.''' Имаат иселеници во [[Тетово]] (едно семејство) и во [[Русе]] (две семејства).
* ''Ѓурлуковци (6 к.),'' '''староседелци.''' Имаат иселеници во [[Пловдив]] (едно семејство).
* ''Чочолевци (1 к.),'' '''староседелци.'''
* ''Такаревци (6 к.),'' '''староседелци.''' Имаат иселеници во [[Русе]] (три семејства).
* ''Мазарковци (3 к.),'' '''староседелци.''' Имаат иселеници во [[Русе]] (едно семејство).
* ''Савевци (4 к.),'' '''староседелци.'''
* ''Тошоќој (3 к.),'' '''староседелци.'''
* ''Тасевци (1 к.),'' '''староседелци.'''
* ''Коларовци (2 к.),'' доселени се од [[Старо Село (Тетовско)|Старо Село]].
* ''Ѓоревци (4 к.)'', доселени се од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара]]. Ја знаат следната генеологија Билбил (жив на 50 год. во 1947 година) Петруш-Божин-Ѓоро, кој се доселил. Имаат иселеници во селото [[Слатино (Тетовско)|Слатино]].
* ''Качовци (4 к.)'' доселени се од соседното село [[Сетоле]], ја знаат следната генеологија Андро (жив во 1947 година) Мито-Божин-Мишо-Јанко, основачот на родот. Имаат иселеници во [[Лесковац]] (едно семејство).
* ''Лалошој (11 к.)'' доселени се од селото [[Непроштено]], таму биле староседелци, ја знаат следната генеологија Мито (жив на 45 год. во 1947 година) Јастре-поп Симун-поп Китан, кој се доселил. Имаат иселеници во [[Скопје]] (шест семејства, во [[Ѓорче Петров (населба)|Ѓорче Петров]]), [[Тетово]] (едно семејство) и во [[Софија]] (едно семејство).
* ''Гркомановци (4 к.)'' доселени се од селото [[Рогачево]], ја знаат следната генеологија Томе (жив на 40 год. во 1947 година) Самој-Васо-Стојан-Јовче, основачот на родот, во Рогачево биле староседелци.
* ''Карапанџовци (3 к.)'' доселени се од некое село во [[гостиварско]]. Имаат иселеници во [[Тетово]] (едно семејство) и во [[Скопје]] (две семејства).
* ''Китановци (1 к.)'' доселени се однекаде.
* ''Чапунковци (3 к.)'' доселени се однекаде. Имаат иселеници во [[Пловдив]] (две семејства) и во [[Плевен]] (едно семејство).
* ''Николовци (5 к.)'' доселени се од [[Варвара (Тетовско)|Варвара]]. Имаат иселеници во [[Пловдив]] (едно семејство).
* ''Сандаровци (3 к.)'' доселени се од [[Непроштено]].
* ''Јоановци (2 к.)'' доселени се од селото [[Слатино (Тетовско)|Слатино]], подалечно потекло од областа [[Сириниќ]] во [[Косово и Метохија]].
* ''Рошој (2 к.)'' доселени се од селото [[Слатино (Тетовско)|Слатино]]. Подалечно потекло од некое село во [[Овче Поле]].
* ''Пејчиновци или Поповци (13 к.)'' доселени се од соседното село [[Отуње]], таму се викале ''Цанцаловци.'' Право потекло имаат од селото [[Орашко Градиште]] во клисурата на [[Вардар]]. Имаат иселеници во [[Тетово]] (три семејства, богат род), [[Русе]] (едно семејство), [[Белград]] (едно семејство), [[Софија]] (едно семејство) и во [[Франција]] (едно семејство).
* ''Цинцаровци (6 к.)'' доселени се од селото [[Сетоле]], ја знаат следната генеологија Форче (жив на 50 год. во 1947 година) Столе-Кочо-Богдан, кој се доселил.
* ''Нешовци (1 к.)'' доселени се од селото [[Чучер-Сандево|Чучер]], [[скопско]]. Имаат иселеници во [[Варна]] (едно семејство).
* ''Пашини (4 к.)'' родот го основал предок доселен од селото [[Подбреге]].
* ''Зако (1 к.)'' доселен како домазет од селото [[Палчишта]].
* ''Здраве (1 к.)'' доселен како домазет од селото [[Мушиково]] кај [[Средска]].
* ''Наљбукои (1 к.)'' стари доселеници однекаде.
* ''Прнџо (1 к.)'' доселен од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара]].
* ''Богојеви (1 к.)'' доселени од [[Рогачево]].
* ''Ончев (1 к.)'' доселен од [[Брезно]].
* ''Филиповци (1 к.)'' доселени од селото [[Јанчиште]].
* ''Стојан (1 к.)'' доселен од селото [[Брезно]] во 1939 година.
* ''Трпе (1 к.),'' Трпе е доселен како домазет од селото [[Теарце]].
* ''Стеван (1 к.),'' Стеван е доселен како домазет од селото [[Сетоле]] (таму припаѓал на родот ''Качовци'')
* ''Ѓоре (1 к.),'' Ѓоре е доселен како домазет од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара]] (таму припаѓал на родот ''Пржовци'')
* ''Сибиновци (4 к.)'' доселени се од селото Котлина кај [[Качаник]], ја знаат следната генеологија Ристо (жив на 40 год. во 1947 година) Андро-Спасо-Сибин.
* ''Коруновци (6 к.)'' доселени се од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара]], ја знаат следната генеологија Стојан (жив на 45 год. во 1947 година) Стојче-Милован-Корун. Имаат иселеници во [[Бугарија]] (три семејства).
* ''Богојевци (1 к.)'' доселени се од [[Слатино (Тетовско)|Слатино]].
* ''Манојловци (1 к.)'' доселени се од [[Глоѓи|Глоги]].<ref>{{Наведена книга|title=Полог|last=Трифуноски|first=Јован|publisher=САНУ|year=1976|isbn=|location=Белград|pages=}}</ref>
 
== Општествени институции ==
 
== Иселеништво ==
Родовите ''Џарловци, Дабовци и Главиновци'' целосно изумреле и се иселиле од селото.
 
== Наводи ==
2.657

уредувања