Разлика помеѓу преработките на „Отоманско Царство“

с
== Култура ==
{{Main|Култура на Османлиската Империја}}
{{Култура на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство}}
Османлиската Империја својата култура ја стекнала на просторот на [[Средоземно Море|Средоземното]] и [[Црно Море|Црното Море]], додека примањето на нови традиции, обичаи и искуства ги стекнале со помешување на реонските култури, при кое се задржал исламскиот разум на културата. Во [[Среден век|средниот век]], [[османлии]]те имале голем степен на толеранција према надворешните култури и религии. Нешто порано, [[османлии]]те ја пропаднале [[христијанство|христијанска]] [[Византија]] и во [[1453]] година го превзеле [[Константинопол]], претварајќи многу [[црква|религиозни христијански објекти]] во [[џамија|џамии]]. Дворскиот живот во царството го задржав во голема мера традиционалниот антички поредок од времето на [[Персија]], но многу елементи од византиската и европската култура биле вклучени во секојдневниот живот. Многу години царството било еден вид засолниште за протераните [[Евреи]] од секаде низ светот, каде Евреите во царството имале своја слобода на сопствена вероисповед.