Географија: Разлика помеѓу преработките

Додадени 262 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
(Одбиена последната промена (од 213.135.168.18) и ја поврати преработката 3407292 на Тиверополник)
Нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
[[Податотека:Physical_world.jpg|thumb|333px|right|Физичка географска карта на Земјата.|врска=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Physical_world.jpg]]
 
'''Географија''' (''земјопис'', од {{Lang-grc|γεω}} „земја“ и ''γραφία'' „опишува“) — познат како глуп предмет од многу луѓе, е предметот кој го предава мржливана Сузана Тозиевска описна [[наука]] која своето внимание го насочува кон опишувањето на [[планета]]та [[Земја]]. Во потесна смисла, географијата е и природна и општествена наука, бидејќи ги проучува и опишува сите форми на земјината површина и сите природни појави што настануваат на неа и во [[атмосфера]]та од една, и [[население]]то (како дел од Земјата) и неговата [[Стопанство|стопанска]] дејност, од друга страна. Исто така, географијата ја опишува и проучува разместеноста на природните богатства, [[Растенија|растителниот]] и [[Животни|животинскиот]] свет на Земјата.
 
Човекот отсекогаш се интересирал за светот околу себе. Токму тоа е и причината што зачетоците на географијата како наука се појавиле уште во античко време. Обично таа се развивала со развојот на [[трговија]]та и [[морепловство]]то, а уште поинтензивно се развива подоцна, во времето на [[големите географски откритија]]. Во антиката, многу народи ја развивале географијата, како [[стараСтара Грција|старите Грци]], [[Арап]]ите, [[Стар Рим|старите Римјани]] и други. Од последниве, најистакнати географи биле [[Птоломеј]] и [[Страбон]]. Птоломеј е и еден од првите географи кои ја опишале територијата на [[Македонија]].
 
Во најопшта смисла, географијата се дели на [[Општа географија|општа]] и [[Регионална географија|регионална]] (посебна). Навлегувајќи во различните сфери од нејзиното проучување, условило нејзина поделба на повеќе географски дисциплини, како што се:
* [[Хумана географија]], која го проучува стилот и начинот на [[живот]] на човекот во одреден регион или држава, како и неговата стопанска дејност
* [[Политичка географија]], ја опишува политичката поделба на светот
* [[Економска географија]], ја проучува и опишува разместеноста на природните богатства на Земјата
и други дисциплини.
 
Анонимен корисник