Геометризирани единици: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
кодот за расчистување
Одбиени последните 5 промени во текстот и вратена преработката 3788862 на Инокентиј
Ред 1:
'''Систем на геометриски единици''' или '''геометриски единица систем''' е систем на природни единици во кои база [[Единица мерка|физички единици]] се избрани така што [[Брзина на светлината|брзината на светлината во вакуум]], ''c'', и [[Гравитациска константа|гравитационо постојана]], ''G'', поставени се еднакви за единство.
 
:<math> c = 1 \ </math>
:<math> G = 1 \ </math>
 
На системот на геометриски единици е целосно дефинирано или уникатен систем: координатите на географската ширина е лево за да ги поставите и други [[Физичка константа|константи]] за единство. Ние, на пример, може исто така да го поставите вакуум диелектричностpermittivity, ε0ε<sub>0</sub>, и на [[Електричен набој|електрично полнење]], <math />, на единство.
 
:<math> \epsilon_0 = 1 \ </math>
:<math> e = 1 </math>
 
Овој систем е корисно во [[Физика|физиката]], особено во [[Специјална теорија за релативноста|специјалната]] и [[Општа теорија за релативноста|општата теорија на релативноста]]. Сите [[Физичка величина|физички количества]] се идентификува со геометриски количини како области, должини, dimensionless броеви без димензии, кривиот пат или пресек на закривеност.
 
Многу равенки во релативистичка физика појави далеку поедноставно кога изразени во геометриски единици, затоа што на сите настапи на ''G'' или ''c'' откажат. На пример, [[Шварцшилдов полупречник|Шварцшилд радиус]] на nonrotating празен [[црна дупка]] со маса ''m'' станува едноставно ''r'' = 2''m''. Затоа, многу книги и на трудови од областа на релативистичка физика употреба геометриски единици исклучиво. Алтернативен систем на геометризираних единици често се користи во [[Честична физика|физика на честички]] и космологијата, во која 8π''G'' = 1 , наместо. Ова воведува дополнителен фактор на 8π во Њутн е [[Њутнов закон за гравитацијата|закон на универзална гравитацијата]] , но поедноставува [[Ајнштајнови равенки за полето|ајнштајновата равенки]], Ајнштајн–Гильберт акција, Фридман равенки и Ньютон Пуассон равенка со отстранување на соодветните фактор.
 
== Конверзија ==
Конверзија kg,s,C,K во m:
 
*G/c<sup>2</sup> [m/kg]
*c [m/s]
*((G/(4*π*ε<sub>0</sub>))<sup>0.5</sup>)/c<sup>2</sup> [m/C]
*(G*k)/c<sup>4</sup> [m/K]
 
Конверзија m,s,C,K во kg:
 
*c<sup>2</sup>/G [kg/m]
*c<sup>3</sup>/G [kg/s]
*1/(G*4*π*ε<sub>0</sub>)<sup>0.5</sup> [kg/C]
*k/c<sup>2</sup> [kg/K]
 
Конверзија m,kg,C,K во s
 
*1/c [s/m]
*G/c<sup>3</sup> [s/kg]
*((G/(4*π*ε<sub>0</sub>))<sup>0.5</sup>)/c<sup>3</sup> [s/C]
*(G*k)/c<sup>5</sup> [s/K]
 
Конверзија m,kg,s,K во C
 
*c<sup>2</sup>/((G/(4*π*ε<sub>0</sub>))<sup>0.5</sup>) [C/m]
*(G*4*π*ε<sub>0</sub>)<sup>0.5</sup> [C/kg]
*c<sup>3</sup>/((G/(4*π*ε<sub>0</sub>))<sup>0.5</sup>) [C/s]
*(k*(G*4*π*ε<sub>0</sub>)<sup>0.5</sup>)/c<sup>2</sup> [C/K]
 
Конверзија m,kg,s,C во K
 
*c<sup>4</sup>/(G*k) [K/m]
*c<sup>2</sup>/k [K/kg]
*c<sup>5</sup>/(G*k) [K/s]
*c<sup>2</sup>/(k*(G*4*π*ε<sub>0</sub>)<sup>0.5</sup>) [K/C]
 
Многу равенки во релативистичкаrelativistic физика појави далеку поедноставно кога изразени во геометриски единици, затоа што на сите настапи на ''G'' или ''c'' откажат. На пример, [[Шварцшилдов полупречник|ШварцшилдSchwarzschild радиус]] на nonrotating празен [[црна дупка]] со маса ''m'' станува едноставно ''r'' = 2''m''. Затоа, многу книги и на трудови од областа на релативистичкаrelativistic физика употреба геометриски единици исклучиво. Алтернативен систем на геометризиранихgeometrized единици често се користи во [[Честична физика|физика на честички]] и космологијата, во која 8π''G'' = 1 , наместо. Ова воведува дополнителен фактор на 8π во Њутн е [[Њутнов закон за гравитацијата|закон на универзална гравитацијата]] , но поедноставува [[Ајнштајнови равенки за полето|ајнштајновата равенки]], Ајнштајн–ГильбертАјнштајн–Hilbert акција, ФридманFriedmann равенки и НьютонNewtonian ПуассонPoisson равенка со отстранување на соодветните фактор.
[[Категорија:Општа релативност]]
[[Категорија:Природни единици]]
[[Категорија:Системи за единици]]
 
== Наводи ==
 
* [http://web.archive.org/web/20080309142834/http://dbserv.ihep.su/~pubs/tconf99/ps/tomil.pdf Natural Systems Of Units. To the Centenary Anniversary of the Planck System] {{en}}
* [http://www.physics.nist.gov/cuu/Constants/energy.html Conversion factors for energy equivalents] {{en}}
* [http://books.google.com/books?id=9S-hzg6-moYC&lpg=PA471&pg=PP1#v=onepage&q&f=false General Relativity] {{en}}
* [http://maia.usno.navy.mil/NSFA/meetings/units.pdf Relativistic scaling of astronomical quantities and the system of astronomical units] {{en}}