Разлика помеѓу преработките на „Дваесетаголник“

с
(изменета категоризација)
 
Ако основната страна на правилниот дваесетаголник е со должина <math>a\,\!</math>, неговата плоштина ќе биде дадена со формулата:<br />
<math>P = 5a^2 \mathop{\mathrm{ctg}}\, \frac{\pi}{20} = 5a^2 \left(1+ \sqrt{5}+ \sqrt{5+2\sqrt{5}}\right) \approx 31{,}5688 a^2</math>.<br />
 
Плоштината може да се пресмета и со: <br />
 
Една од можните конструкции се надоврзува на конструкцијата на [[десетаголник]]. Доволно најпрво да се конструира правилен десетаголник, а потоа и симетрали на страните и во пресекот со кружницата да се добијат уште десет точки кои со темињата на десетаголникот ќе ги сочинуваат дваесетте темиња на правилен дваесетаголник.
 
 
== Поврзани статии ==
31

уредување