Разлика помеѓу преработките на „Деветаголник“

Додаден 1 бајт ,  пред 2 години
с
(изменета категоризација)
 
Ако основната страна на деветаголник е <math>a\,\!</math>, неговата плоштина се определува со формулата:<br />
<math>P = \frac{9a^2}{4} \mathop{\mathrm{ctg}}\, \frac{\pi}{9} \approx 6{,}18182 a^2</math>.<br />
 
Плоштината може да се пресмета и со:<br />
 
[[Периметар]]от на деветаголникот чија страна е со должина <math>a\,\!</math> ќе биде еднаков на <math>9a\,\!</math>.
 
 
== Конструкција ==
31

уредување