Разлика помеѓу преработките на „Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје“

→‎Катедри: дополнувања
(ажурирање според новите податоци достапни на сајтот)
(→‎Катедри: дополнувања)
 
== Катедри ==
Додипломските студии на факултетот траат четири години, а од [[2005]] година наставата се изведува според критериумите на [[ЕКТС|европскиот кредит трансфер систем]] и [[Болоњска декларација|Болоњската декларација]]. Наставно-научната работа на факултет е организирана ифакултетот се изведува преку десетединаесет катедри. Сена организираатпрвиот последипломскициклус студии од научните области јазик и книжевност, и тоа<ref>[{{Наведена мрежна страница|url=http://flf.ukim.edu.mk/prv-ciklus-dodiplomski-studii/|title=Прв www.flf.ukim.edu.mk]циклус Катедри придодипломски факултетотстудии {{– Филолошки факултет „Блаже Конески“|language=mk-MK|accessdate=2019-04-08}}</ref>:
 
* Катедра за [[македонски јазик]] и [[јужнословенски јазици]]
* Центар за тестирање и сертифицирање на македонскиот јазик
 
=== Други изучувани јазици ===
Покрај јазиците на катедрите, на факултетот се изучуваат и следниве јазици<ref>[http://flf.ukim.edu.mk/prv-ciklus-dodiplomski-studii/ Активни студиски програми], Филолошки факултет „Блаже Конески“</ref>:
 
*[[Српски јазик|српски]]
* [[романски јазик|романски]]
 
Вториот циклус студии е организиран во четири научни области<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://flf.ukim.edu.mk/vtor-ciklus-postdiplomski-studii/|title=Втор циклус – постдипломски студии – Филолошки факултет „Блаже Конески“|language=mk-MK|accessdate=2019-04-08}}</ref>:
 
* Македонски јазик
* Македонска книжевност
* Наука за јазик (албански, турски, англиски, германски, романистика, славистика)
* Наука за книжевност (општа и компаративна, албанска, англиска, турска, германска, романистика, славистика)
* Конференциско толкување
 
На третиот циклус студии се нудат три студиски програми<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://flf.ukim.edu.mk/tret-ciklus-doktorski-studii/|title=Трет циклус – докторски студии – Филолошки факултет „Блаже Конески“|language=mk-MK|accessdate=2019-04-08}}</ref>:
 
* Наука за јазик
* Наука за книжевност
* Македонистика
 
=== Библиотека ===
 
== Издавачка дејност ==
Факултетот има и издавачка дејност. Покрај издавањето учебници за потребите на наставата, разни информативни и прирачни книги за студентите, се издаваат и низа монографски трудови од разни области на филолошките науки, [[речник|речници]] и други [[лексикографија|лексикографски]] трудови. Активно се издаваат списанијата „Славистички студии“ и „[[Современа филологија (списание)|Современа филологија]]“.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://flf.ukim.edu.mk/izdavacka-dejnost/|title=Издавачка дејност – Филолошки факултет „Блаже Конески“|language=mk-MK|accessdate=2019-04-08}}</ref>
 
== Извори ==
1.250

уредувања