Разлика помеѓу преработките на „Петерско Езеро“

Додадени 24 бајти ,  пред 2 години
ситна поправка
(ситна поправка)
|}
 
'''Петерско Езеро''' ([[грчки јазик|грчки]]: ''Λίμνη Πετρών'', ''Лимни Петрон'') — [[езеро]] во [[Егејска Македонија]], [[Република Грција]], дел од групата на [[Егејски езераЕзера|Егејските езераЕзера]].
 
Езерото се наоѓа на териториите на [[Леринско]], [[Општина Суровичево]], во северниот дел на котлината [[Острово]] меѓу два крака на планината [[Ниџе]]. Надморска муНадморската висина му изнесува 572 метри, а површината околу 12кв12 кв.км. Поврзано е со соседното [[Рудничко Езеро]], од кадешто добива вода. Неговите води пак се влеваат во [[Островското езероЕзеро]]. На западензападниот брег се наоѓа селото [[Петерско]] (Πέτρες), а во југозападниот [[Суровичево]] (Αμυνταίο).
 
Заедно со [[Островско Езеро|Островското езеро]] сочинуваат екосистем, во кој живеат повеќе од 130 видови птици, цицачи , риби. Овој простор е живеалиште на ретки и загрозени видови птици,од кои само во Петерското езеро повеќе од 90 видови, како ''[[Голем корморан]]''(Phalacrocorax carbo) и ''[[Мал корморан]]''(Phalacrocorax pygmaeus). Гнездат и ''[[Ноќна чапја]]'' (Nycticorax nycticorax), ''[[Жолта (Гривеста) чапја]]'' (Ardeola ralloides) и ''[[Мала бела (Сребреникава) чапја]]'' (Egretta garzetta)[http://www.ornithologiki.gr/en/sppe/en033.htm]
 
Заедно со [[Островско Езеро|Островското езероЕзеро]] сочинуваат [[екосистем]], во кој живеат повеќе од 130 видови [[птици]], [[цицачи ]], [[риби]]. Овој простор е живеалиште на ретки и загрозени видови птици, од кои само во Петерското езероЕзеро повеќе од 90 видови, како ''[[Големголем корморан]]''(Phalacrocorax carbo) и ''[[Малмал корморан]]''(Phalacrocorax pygmaeus). Гнездат и ''[[Ноќнаноќна чапја]]'' (Nycticorax nycticorax), ''[[Жолта (Гривеста)жолта чапја]] (гривеста)'' (Ardeola ralloides) и ''[[Маламала бела (Сребреникава) чапја]] (сребреникава)'' (Egretta garzetta)[http://www.ornithologiki.gr/en/sppe/en033.htm]
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.satelliteviews.net/cgi-bin/w.cgi?c=gr&UF=-826127&UN=-1216070&DG=LK Сателитска слика на Петерското езеро]
* [http://www.birdlife.org/datazone/sites/index.html?action=SitHTMDetails.asp&sid=1016&m=0]
 
 
{{Езера во Егејска Македонија}}