Разлика помеѓу преработките на „Планина“

Додадени 384 бајти ,  пред 1 година
 
==Планината како тема во уметноста и во популарната култура==
===Планината се јавува како тема во бројни дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:книжевноста===
* „Планина“ - песна на арапскиот поет [[Ибн Хефаџа]].<ref>''Arapska poezija''. Beograd: Rad, 1977, стр. 73-74.</ref>
* „[[Волшебниот рид]]“ - [[роман]] на германскиот писател [[Томас Ман]] од 1924 година.<ref>Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, ''Tonio Kreger - Smrt u Veneciji''. Beograd: Rad, 1963, стр. 138.</ref>
* „[[Плачат оние планини за мене]]“ - роман на македонскиот писател [[Петар Ширилов]] од 1965 година.
 
===Планината како тема во музиката===
* „Планинска свирка“ (''Mountain Jam'') - песна на американската [[блуз]]-група „[[Алман брадерс бенд]]“ (''The Allman Brothers Band'') од 1971 година.<ref>[https://www.discogs.com/sell/item/241129445 DISCOGS, The Allman Brothers Band ‎– The Fillmore Concerts (пристапено на 30.3.2019)]</ref>
* „Да одиме во планините“ (''Hajdemo u planine'') - песна на југословенската група „[[Бијело дугме]]“ (''Bijelo Dugme'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CAFE6UZ8DHk YouTube, bijelo dugme-hajdemo u planine (пристапено на 15.1.2017)]</ref>
* „Планини“ (''Mountains'') - песна на американскиот пејач „[[Принс]]“ (''Prince'') од 1986 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=1qZi_B7-IHw YouTube, Prince - Mountains (Lyrics) (пристапено на 15.1.2017)]</ref>
* „Планини од нешта“ (''Mountains O' Things'') - песна на американската пејачка [[Трејси Чепмен]] (''Tracy Chapman'') од 1988 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=6AbZZQWZT6w&list=PLI-aE2vM93rcInPgmDtjk-1Uxrl-K-jfZ&index=6 YouTube, Mountains O' Things - Tracy Chapman 1988(live) (пристапено на 12.5.2017)]</ref>
* „Можам да поместам планина“ (''Move any mountain'') - песна на британската група „[[Шејмен]]“ (''The Sahamen'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=SpjnzxtZ6Qg YouTube, The Shamen - Move any mountain (пристапено на 2.3.2017)]</ref>
 
===Планината како тема во филмот===
* „[[Англичанецот кој се качил...|Англичанецот кој се качил на рид, а слегол од планина]]“ ([[англиски]]: ''The Englishman Who Went Up a Hill but Came Down a Mountain'') - британски [[филм]] од 1995 година, во [[режија]] на Кристофер Монгер.<ref>''Антена'', број 857, 28.11.2014, стр. 22.</ref> <ref>''Антена'', број 864, 16.1.2015, стр. 22.</ref>