Разлика помеѓу преработките на „Мрежно ниво“

Додадени 98 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
{{OSIModel}}
Седмиот'''Мрежното слојниво''' е третото ниво од седумслојниот [[OSI-модел|ОСИ моделот]] во [[компјутерска мрежа]], '''мрежен слој''' е '''слој 3'''. Мрежниот слој е одговорен за [[испраќање пакети]] вклучувајкивклучувајќи [[рутирање]] помеѓу рутерите, со оглед на тоа дека [[слојотподаточно заниво|податочното податочна врсканиво]] е одговоренодговорно за контролата на пристап, контрола на проток и проверка на грешка.
 
Мрежниот слој обезбедува функционално и процедурално средство за пренесување на променлива должина на [[податоци]] редоследно од изворот до крајната дестинација преку една или повеќе мрежи, одржувајкиодржувајќи го [[квалитет на услуга|квалитетот на сервисните]] функции]].
 
Функциите на мрежниот слој вклучуваат:
: На пример, [[Интернет протокол|IP]] е поврзување, така што податоците може да патуваат од испраќачот до примачот, без примачот да мора да испрати потврда. Врска ориентирана на протоколи постои во други слоеви од ОСИ моделот.
* Host адресирање
:Секој host во мражата мора да има единствена адреса која одредува каде се наоѓа. Оваа адреса е доделена од хиерархиски систем. На пример, можете да бидете "Фред Марфи" за луѓето во вашата куќа, "Fred Murphy, 1 Main Street" во Дубаи, или "Fred Murphy, 1 Main Street, Dublin" за луѓето во Ирска, или "Fred Murphy, 1 Main Street, Dublin, Ireland" за луѓето насекаде во светот. На интернет, адресите се познати како [[IP адреси-адреса|Интернет-протокол Протокол(IP) адреси]].
* Испраќање на пораки
:БидејкиБидејќи многу мрежи се поделени во подмрежи и за да се поврзат со други мрежи за комуникација во широк простор, мрежите користат специјални хостови, наречени порти или [[Router (computing)Насочувач|рутери]], за да ги препратат пакетите помеѓу мрежите. Ова исто така е од интерес за мобилните апликации, каде што корисникот може да се движи од една до друга локација, и тоа мора да биде уредено и со пораките кои следат. Верзија 4 од [[Интернет Протокол-протокол]] ([[IPv4]]) не беше дизајнирана со оваа функција, иако мобилните екстензии постојат. [[IPv6]] има подобро дизајнирано решение.
 
Во рамки на услугата која ја дели сематиката на ОСИ мрежната архитектура, мрежниот слој одговара на барањата за услуги од страна на [[преносно ниво|транспортниот слој]] и барањата на услуги од [[слојотподаточно заниво|податочниот податочна врскаслој]].
 
==Протоколи==
 
==Однос кон TCP/IP моделот==
[[TCP/IP моделот]] моделот опишува протоколи кои се користат од Интернет.<ref>RFC 1122</ref> TCP/IP моделот има слој наречен [[Интернет слој]], кој се наоѓа над [[мрежно ниво|слојот за мрежен пристап]]. Во многу други книги и секундарни наводи, TCP/IP Интернет слојот се изедначува со ОСИ мрежниот слој. Меѓутоа, оваа споредба е погрешна, бидејкибидејќи е дозволено карактеристики на двата модели (на пр. без разлика дали тие се насочени за поврзување или не) местото на овие слоеви е различно во двата модели. TCP/IP Интернет слојот е всушност само подмножество од функционалноста на мрежниот слој. Го опишува само еден вид на мрежна архитектура на Интернет.
 
Општи, непосредни или строги споредби меѓу овие два модели треба да се избегнуваат бидејкибидејќи слоевите во TCP/IP не се главен критериум за дизајн и [[Internet Engineering Task Force]] (IETF) сметаат дека се "опасни".<ref>RFC 3439</ref>
 
==Видете понатаму==
412

уредувања