Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''[[Пиринска Македонија]]''' од секогаш била дел на етногеографската област [[Македонија (регион)|Македонија]] и поради тоа на нејзиното подрачје се случиле повеќе значајни настани од македонската национална историја, од таму потекнуваат многу македонски национални борци, дејци и историски личности кои дејствувале и работеле на подрачјето на Пиринскиот дел на [[Македонија (регион)|Македонија]]. Една од најпознатите македонски историски личности од овој дел на [[Македонија (регион)|Македонија]] е [[Јане Сандански]], друг познат македонски борец и деец од [[Пирин]]ско е поетот и револуционер [[Никола Вапцаров]]. На подрачјето на [[Пиринска Македонија]] е дигнато познатото [[Македонско востание]] против турската власт во 1878/79 година со центар во [[Кресна]], а исто така е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка [[Мис Стон]] во 1901 година. Уште од античко време на подрачјето на [[Пиринска Македонија]] било населувано од античките народи [[Тракијци]], [[Пајонци]] и [[Антички Македонци|Македонци]], а била приклучена и кон царството на [[Античка Македонија]].
 
==Појава на именувањето и терминот Пиринска Македонија==
== Пиринска Македонија во Втората светска војна ==
 
Во текот на Втората светска војна, [[Пиринска Македонија]] како дел од [[Царство Бугарија]], прво ќе го крене својот глас за ослободување и обединување со останатите делови на [[Македонија (регион)|Македонија]]{{факт}}. На територијата на Пиринска Македонија уште во 1941 година ќе се оформат партизански одреди под раководство на македонскиот комунист од овој крај [[Никола Парапунов]], а токму во Пиринска Македонија ќе се одигра и првата вооружена борба против бугарската фашистичка војска{{факт}} и воопшто првата вооружена битка против фашистичка армија на Балканот. На [[1 јули]] [[1941]] година, помал партизански одред под водството на македонецотМакедонецот [[Иван Козарев]] ќе ја нападне бугарската фашистичка полиција кај [[Разлог]], со што официјално ќе започне вооружената борба на македонскиот и останатите балкански народи против фашистичките окупатори.{{факт}} Во периодот на Втората светска војна, Пиринска Македонија и целиот македонски народ ќе го загуби еден од најголеми македонски национални дејци и поети од овој крај [[Никола Вапцаров]], кој ќе биде стрелан од бугарските фашисти во Софија во [[1942]] година. Во Пиринска Македонија во август [[1943]] година ќе бидат и забележани првите активности на [[Македонска народна федерална организација|Македонската народна федерална организација]], која поактивно ќе дејствува во периодот на националната афирмација и слобода на Македонците во Пиринска Македонија, од 1944 до 1948 во времето на владеењето на [[Георги Димитров]].
 
== Започнување на процесот за припојување на Пиринска Македонија кон Вардарска Македонија ==
Георги Димитров во своето писмо од [[1934]] година до [[МНС]] од [[Детроит]] вели<ref>Ташковски, м-р Драган. ''За Македонската нација''. НИК „Наша книга“, Скопје, 1976. стр.12</ref>:
 
''Јас се чувствувам нераскинливо врзан со судбината на Македонскиотмакедонскиот народ и како бугарски пролетерски револуционер и како син на семејство што потекнува од Разлог - долината на историското [[Илинденско востание]] .......''
''Македонското движење има многу непријатели . Меѓутоа, најопасниот негов внатрешен непријател се агентите на бугарскиот [[империјализам]], бугарскиот [[монархизам]], бугарскиот [[фашизам]] и, пред се бандата на [[Ванчо Михајлов]] ...... ''
''Не може дада има успешна борбаа против националното угнетување и за ослободување на Македонскиотмакедонскиот народ без конечно изолирање на Македонскитемакедонските маси од таа опасна банда, без полното елиминирање на нејзината јудинска улога во Македонскотомакедонското движење и во натрешниот живот на Бугарија (се мисли на [[ВМРО]] на Ванчо Михајлов)...... ''
'' '''Само единствената револуционерна борба на македонскиот народ во најтесен сојуз со работниците и селаните во Бугарија, [[Југославија]] и [[Грција]] може да доведе до победа на македонската ослободителна [[револуција]]''' ''<ref>Ташковски, м-р Драган. ''За Македонската нација''. НИК „Наша книга“, Скопје, 1976. стр.13</ref>.
 
Овие свои ставови Георги Димитров подоцна и ќе ги потврди со формулирање на следниве три точки:{{факт}}
 
1. Признавање на Македонскатамакедонската нација како посебна словенска нација на Балканот и (С)Р Македонија како национална држава на Македонците.
 
2. Признавање на националните права на Македонците во Пиринска Македонија под управата на Отечествено-фронтовската бугарска држава.
 
3. Создавање пријателска атмосфера меѓу Југославија и Бугарија и готовност за создавање на јужно-словенскајужнословенска федерација во која би влегла и Бугарија како посебна единка со задолжително обединување на Вардарска и Пиринска Македонија која би била седма федерална единица во спомената федерација.
 
Врз основа на пописот од [[1946]] година, 70% од населението во [[Пиринска Македонија]] се декларирало за [[Македонци]]. Тоа било и своевиден [[плебисцит]], па во училиштата во Пиринска Македонија почна да се изведува настава на македонскиот мајчин јазик, отворени беа македонски книжарници, а во [[Благоевград]] (Горна Џумаја) почна да работи [[Македонски народен театар]] и беше дадена директива да се изработи законски проект според кој таа културна автономија на Македонците во Пиринска Македонија да се преобрази во територијална<ref>Ташковски, м-р Драган. ''За Македонската нација''. НИК „Наша книга“, Скопје, 1976. стр.14-15</ref>. Меѓутоа, со [[резолуција]]та на [[Информбиро]]то (заладувањето на одосите меѓу [[СФРЈ]] и Бугарија), смртта на Георги Димитров и доаѓањето на власт на [[Тодор Живков]] сето ова е забрането, поништено и прекинато.{{факт}}[http://www.nbu.bg/historyproject/dokumenti_63-89/razdel6t2/f1bop35ae127.pdf]
19.04. - Бугарскиот претседател [[Желју Желев]]: „Бугарскиот Устав не го познава статусот национално малцинство“.
20.04. - Оваа, како и сите наредни години, бугарските власти забрануваат собирање на Македонците крај гробот на Јане Сандански.
2.08. - спреченаСпречена е прославата на [[Илинденско востание|Илинден]], активисти на ОМО тепани од страна на бугарската полиција во [[Kресна]].
ноември - формирана е [[Македонска демократска партија|Македонската демократска партија]]; лидер: [[Славе Македонски]].
 
* '''1994'''
10.03. - Лидерот на ОМО Илинден, [[Јордан Костадинов]], на прес-конференција во Софија побара статус на [[автономна област]] за Пиринска Македонија. Остри реакции од бугарска страна.
5.10. - воВо селото [[Мусомишта]], [[Неврокопско]], е формирана [[ОМО ИЛИНДЕН - Демократско движење]]. Лидер - [[Иван Сингартијски]].
15.04. - приПри обид да разлепат летоци за чествувањето на годишнината од смртта на Јане Сандански, тројца припадници на ОМО Илинден се тепани од полицајци во Благоевград.
23.04. - полицијатаПолицијата не дозволува на група од околу 100 луѓе да чествуваат, блокирајќи го патот кон неговиот гроб кај село [[Хотово]].
31.07 - полицијатаПолицијата, ја блокира местноста "Самуилова крепост", за да го спречи чествувањето на годишнина од Илинденското востание од ОМО Илинден.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=242]
 
* '''1995'''
17.03. - ОМО Илинден ја обвини Бугарија пред [[Европски суд|Европскиот суд]].
Април - луѓе на ОМО Илинден прв пат се пуштени слободно до гробот на [[Јане Сандански]]. 26.07. - четворицаЧетворица активисти на организацијата се уапсени при разлепување на летоци за прослава на [[Илинденското востание]] кај "Самуилова крепост". Настанот е забранет и оневозможен.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=243]
31.10. - [[Георги Солунски]] е осуден на 2 години и 8 месеци затвор за "дръзко хулиганство" . На судењето не се пуштени набљудувачи.
02.12. - Одржан е Вториот конгрес на ОМО Илинден за обединување.
 
* '''1996'''
4.02. - Во с. [[Мусомишта]] е спречен собир на [[ОМО Илинден-ДД]]. 04.05.во - Во Благоевград се уапсени 12 припадници на ОМО Илинден. 08.06.во - Во Сандански се уапсени 25 лица од ОМО Илинден. Истиот ден во Петрич се уапсени други 6 лица од организацијата,а во Благоевград уште 11.
8.06. - Спречено е одржувањето на конгресот на ОМО Илинден закажан во [[Американски универзитет во Бугарија|Американскиот универзитет во Благоевград]]. На 10.06. 6 лица од истата група наново се уапсени во Благоевград, а други 30 лица се предупредувани дека ќе бидат уапсени.[http://www.bghelsinki.org/upload/resources/hr1996-bg.pdf] Обиди за избор на ново раководство на ОМО.
21.10. - Жалба на ОМО Илинден пред Европската комисија за правата на човекот во [http://web.archive.org/20061009182616/www.echr.coe.int/echr/ Стразбур].
 
* '''1997'''
20.04. - активистиАктивисти на ОМО Илинден не се пуштени од полицијата до гробот на [[Јане Сандански]] кај [[Роженски манастир|Роженскиот манастир]]. Собирот е забранет од окружниот прокурор и кметот на град [[Сандански]].Автобус со 30 луѓе е сопрен кај село [[Лозеница]] и вратен назад. Двајца Македонци се жалат дека се тепани од полицајци кај село [[Ново Делчево]].Единиот Едниот го документира со медицинско сведоштво.
05.05. - уапсениУапсени се 15 луѓе од ОМО Илинден при обид аа чествување 94-годишнината от смртта на [[Гоце Делчев]].
Во почетокот на август полицијата блокира чествувањето од ОМО Илинден на годишнината од [[Илинденското востание]] кај "Самуилова крепост" близо [[Петрич]].
12.08. - ОМО Илинден бара Бугарија да ја потпише „[[Рамковна конвенција за националните малцинства|Рамковната конвенција за националните малцинства]]“, без [[интерпретативна клаузула]], како и спроведување попис на населението во Бугарија.
28.08. - наНа граничниот премин "Станке Лисичково", на враќане од [[Охрид]] на [[Георги Христов]] му се одземени 31 книги со мотив дека тие се "с промакедонско националистическо съдържание".
28.09. - одржанОдржан е конгрес на [[ОМО Илинден - центар]].
Во почетокот на септември двајца полицајци од Благоевград пребаруваат печатница на „Народна Волја“ и конфискуваат негативи на весникот. На почетокот на октомври во Благоевград полицајци наново пребаруваат печатницата не весник "Народна волја". Конфискувани се два материјала.[http://www.bghelsinki.org/annual/bg/bg1997.html]
 
 
* '''1998'''
28.02. - воВо градот [[Гоце Делчев (град)|Гоце Делчев]] е одржан Обединувачки конгрес на фракциите и на групите на ОМО Илинден (со исклучок на групата на Јордан Костадинов).
29.07. - Европската комисија за човековите права ја разгледа и ја прифати тужбата на ОМО Илинден против Република Бугарија и ја упати до Европскиот суд во Стразбур.
14.08. - Во Софија е одново регистрирана ТМО-ВМРО- независна, на лидерот Георги Солунски, но не како политичка организација.
3.09. - ново крило на ОМО Илинден во [[Ќустендил]], именувано како ОМО „Македонија“ - претседател [[Крум Малинов]].
13.11. - Судот во Благоевград ја одби регистрацијата на ОМО Илинден (претседател Јордан Костадинов).
Сите пројави на организираните Mакедонци се забрането. Неколку лица се уапсени,а Васил Ѓуџемов, от село [[Ново Лески]], Неврокопско, е тепан при што се му искршени предните заби. Јордан Тошев е уапсен кај Смоиловата тврдина,поради тоа што фрлил цвеќа во нозете на полицајците.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=259]
 
* '''1999'''
12.02. - Градскиот суд на Софија ја регистрира [[ОМО Илинден - Пирин|ОМО Илинден - Партија за економски развиток и за интеграција на населението (Пирин)]] како политичка партија - претседател [[Иван Сингартијски]].
16.02. - [[протестнаПротестна декларација од ОМО Илинден - Пирин]] по повод проектот на бугарско-македонската декларација, потпишана на 21 февруари во Софија од премиерите [[Љубчо Георгиевски|Георгиевски]] и [[Иван Костов]] во [[Софија]]
24.12. - Двајца кандидати на ОМО Илинден - Пирин се избрани на локалните избори за кметови на селата [[Мусомишта]] и [[Ново Лески]].[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=260]
 
 
* '''2001'''
02.10. - ЕСЧП во [[Стразбур]] прв пат ја осудува Бугарија по делото Станков и ОМО-Илинден против Бугарија.[http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=4&portal=hbkm&action=html&highlight=omo%20%7C%20ilinden&sessionid=11793455&skin=hudoc-pr-en]Но Бугарија не го прекинува притисокот врз Македонците.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=262] ОМО Илинден и ОМО Илинден-ПИРИН се пуштени до горбот на Јане Сандански, но се повеќе пати провоцитани од полицијата и нејзините агенти, а Ангел Тренев е уапсен и заплашуван со парична казна.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=262]
 
* '''2002'''
12.09.при - При обид да поднесат цвеќа на Денот на геноцид на Македонците во Благоевград, Македонците се нападнати од националистички групи (повеќето дојдени надвор од Пиринска Македонија), организирани од ВМРО. Некои од активистите се тепани, нивни предмети оштетени. Полицијата не реагира на насилствата, иако присуствува на настанот. 12.12. - Софијски градски суд одкажува да регистрира ОМО-ПИРИН.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=263]
 
* '''2003'''
Во март Софијскиот градски суд одкажува да регистрира нова политичка партија - „Обединена македонска обштност - партија за интеграција, развитие и икономически напредък“, или ОМО ПИРИН, создадена пред локалните избори.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=264]
 
* '''2004'''
Со исклучок на традициониот собир кај Рожен (дозволен само за 2 часа), другите пројави на организираните Македонци се забранети. ОМО Илинден ја тужи Бугарија во Стразбур. [http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=265]
 
* '''2005'''
31.07. - ОМО Илинден одржува митинг на „[[Самуилова крепост (Ключ)|Самуилова крепост]]“, иако е забранет. Полицијата не го спречува, но ги слика сите учесници, а тројца, што биле прв пат на сличен настан се повикани во полициската станица и заплашувани.
12.09. - полицијатаПолицијата во Благоевград не дозволува активисти на ОМО Илинден да положат свежо цвеќе на паметникот на Гоце Делчев во градот. Полицајци одземаат четири од нивните знамиња и един постер, а подоцна и един венец со лента, демонстративно уништен на плоштадот. На Борис Павлов му е наложена парична казна. На враќање од Благоевград групата македонски активисти се нападнати от неидентифицирани лица при обид да поднесат цвеќа на един паметник во село Черниче. По нив се фрлани камења. Напаѓачите ги сокриле табличките на колата да не се гледаат. Се знае дека тоа е организирано од софијската ВМРО{{факт}}.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=348]
Бугарија три пати е осудена од Европскиот суд за човекови права во Стразбур. 20.10. - наНа ОМО Илинден и Иванов против Бугарија и на ОМО Илинден - Пирин против Бугарија.[https://archive.is/20120524211532/www.echr.coe.int/Eng/Press/2005/Oct/ChamberjudgmentsUMOIlinden&Ivanov-UMOIlindenPirin&OthersvBulgaria201005.htm] 24.11. - ЕСЧП - Иванов и други против Бугарија.[http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=2&portal=hbkm&action=html&highlight=omo%20%7C%20ilinden&sessionid=11793455&skin=hudoc-pr-en]
 
== Македонски борци и херои од Пиринска Македонија ==
3.552

уредувања