Разлика помеѓу преработките на „Казахстан“

Додадени 878 бајти ,  пред 2 години
Нов претседател и ново име име на главниот град
с
(Нов претседател и ново име име на главниот град)
| government_type = [[Унитарна држава|Унитарна]] [[Претседателски систем|претседателска]] [[република]]
| leader_title1 = [[Претседател на Казахстан|Претседател]]
| leader_name1 = [[НурсултанХашим-Јомрат НазарбаевТокајев]]
| leader_title2 = [[Премиер на Казахстан|Премиер]]
| leader_name2 = [[Аскар Мамин]]
'''Казахстан'''{{efn|Поретко државата се именува и како Казакстан, односно Република Казакстан}} ({{lang-kk|Қазақстан}},{{lang-rus|Казахстан}}), службено '''Република Казахстан''' ({{lang-kk|Қазақстан Республикасы|Qazaqstan Respýblıkasy|links=no}}; {{lang-rus|Республика Казахстан|Respublika Kazakhstan|links=no}}), е независна држава во [[Централна Азија]]. Казахстан е најголемата држава во светот без излез на море, а деветта најголема држава во светот по површина со своите 2,724,900 километри квадратни.<ref name="CIA" /><ref>{{cite web |url=http://www.stat.kz |title=Agency of Statistics of the Republic of Kazakhstan (ASRK). 2005. Main Demographic Indicators |publisher=Stat.kz |accessdate=1 June 2010 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20100314092716/http://stat.kz/ |archivedate=14 March 2010 |df=dmy-all }}</ref> Казахстан е трансконтинентална држава, каде голем дел од источните и централните предели се наоѓаат во [[Азија]], а делови од западните предели се во [[Европа]]. Казахстан е најдоминантна држава во економска смисла во Централна Азија, која допринесува со 60% од БНП на регионот. Тоа се должи првенствено на индустријата со нафта и гас, но и големите количини природни ресурси.
 
Официјално државата е демократска, секуларна и уставна република со богато културно наследство.<ref>{{cite web |url=http://www.parlam.kz/en/constitution |title=Kazakhstan/Qazaqstan Constitution |accessdate=27 December 2016 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20161202170929/http://www.parlam.kz/en/constitution |archivedate=2 December 2016 |df=dmy-all }}</ref> Казахстан се граничи со [[Русија]], [[Кина]], [[Киргистан]], [[Узбекистан]] и [[Туркменистан]], и исто така има излез на [[Касписко Езеро]]. Географската разновидност на државата вклучува низини, степи, тајги, кањони, планини, делти и пустини. Според проценките за 2018 година, Казахстан има население од 18.3 милиони жители.<ref>{{cite web |url=http://www.inform.kz/eng/article/2558103 |title=Census2010 |publisher=Stat.kz |accessdate=1 June 2010 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131012030115/http://www.inform.kz/eng/article/2558103 |archivedate=12 October 2013 |df=dmy-all }}</ref> Имајќи ги предвид бројот на население и вкупната површина се увидува дека Казахстан спаѓа во групата на држави со слаба населеност. Главен град на Казахстан е [[Астана]] (службено име: Нурсултан), а најголем град, кој воеднo бил и главен град, е [[Алмати]].
 
Територијата на Казахстан била историски населена од различни турски (туркиски) номади кои биле под управа на различни турски држави. Во 13 век територијата потпаднала под монголска управа во рамките на [[Монголска Империја|Монголската Империја]] под раководство на [[Џингис Хан]]. До 16 век [[Казаци|Казаците]] се оформиле како посебна етничка група, поделени на три подгрупи односно територијално потекло. [[Руси|Русите]] започнале да навлагаат во казашките степи во 18 век и до средината на 19 век во пракса ја контролирале целата територија на Казахстан. Тогаш Казахстан потпаднал под управа на [[Руска Империја|Руската Империја]]. По [[Руската револуција|Руската револуција од 1917]] година територијата на Казахстан била преуредувана под различни автономни единици. Менувањето на локалните автономни управи завршило со основањето на [[Казашка Советска Социјалистичка Република|Казашката Советска Социјалистичка Република]] во 1936, како интегрален дел на [[Советски Сојуз|Советскиот Сојуз]].
 
== Политика ==
Казахстан е унитарна република. Нејзин прв ипретседател, единственод претседателаприл е1990 година, па сè до неговата оставка во март 2019 година, бил [[Нурсултан Назарбаев]]. На 19 март 2019 година, тогаш 78-годишниот Назарбаев се повлекол од претседателското место, а за негов привремен наследник бил назначен претседателот на Горниот дом на Парламентот, Хашим-Јомрат Токајев.<ref>{{Наведени вести|url=https://novatv.mk/pretsedatelot-na-kazahstan-nazarbajev-podnese-ostavka-po-tri-detsenii-na-vlast/|title=Претседателот на Казахстан Назарбајев поднесе оставка по три децении на власт|last=|first=|date=|work=|access-date=|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref> Нејзиниот парламент е составен од два дома, Долен и Горен дом. Во практиката, Казахстан е диктаторска земја со една партија која ги има речиси сите места во парламентот.
 
== Економија ==
88

уредувања