Сесиско ниво: Разлика помеѓу преработките

Додадени 57 бајти ,  пред 3 години
с
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{викифицирање}}{{OSIModel}}
'''Сесиското Нивониво''' (анг. ''Session Layer'') е петтиот слој од седумслојскиот [[OSI модел]] на [[компјутерските мрежи]].
Сесиското Нивониво обезбедува механизам за отворање, затворање и управување со сесијата помеѓу крајниот корисник на апликациските процеси т.е. полупостојан дијалог. Комуникациските сесии се состојат од барања и одговори кои се јавуваат помеѓу апликациите. Сервисите на сесискиот слој најчесто се користени во апликациските средини кои ги користат далечинските процедурални повици (''RPCs'').
Пример за Сесискосесиско Нивониво е OSI протоколот познат како X.225 или ISO 8327. Во случај на губење на конекција овој протокол може да се обиде да ја поправи конекцијата. Ако врската не се користи во подолг период, на сесискиот слој може да се затвори и повторно да се отвори. Тој може да биде истовремено во две насоки (''full-duplex'') или најизменично во две насоки (''half-duplex'') и обезбедува синхронизациски поени во тек на разменување на пораки.
Други примери за имплементирање на Сесискотосесиското ниво е и Протокол за информативна зона (''Zone Information Protocol - ZIP'') и Протокол за контрола на сесии (''Session Control Protocol - SCP'').
Ниво е и Инфомативна Зона Протокол(''Zone Information Protocol - ZIP'') и Сесиски Контролен Протокол (''Session Control Protocol - SCP'').
 
=== Сервиси ===
* Реставрациски слој
Сесиското Нивониво на OSI моделот е одговорен за сесиски контролен пункт и закрепнување. Тоа им дозволува на информациите од различни извори да бидат правилно комбинирани и синхронизирани. Апликациски пример се веб конференции, во кои тековите на аудио и видео мора да бидат синхронизирани за да се избегне т.н. усни синхронизирачки проблеми. Етажната контрола осигурува дека лицето прикажано на екранот е актуелен спикер. Друга примена е ТВ програми во живо, каде тековите на аудио и видео треба да бидат беспрекорно споени преминати од една до друга за да се избегне тивко емитување или прекумерно поклопување.
 
=== Протоколи ===
=== Споредба со TCP/IP моделот ===
 
TCP / IP референтен модел не се занимава со детали од OSI моделот на барањето или протокол за транспорт значење и затоа не се сметаат за Сесискисесиски Нивоанивоа. Сесија за управување со OSI е во врска со типични транспорт протоколи (''TCP, SCTP''), се содржи и во Транспортно[[транспортно Нивониво]] или на друг начин се смета во областа на Апликациски[[применето ниво|апликациски слој]] TCP / IP и слоеви се описи на оперативен домет (апликација, домаќин-до-домаќин, мрежа, линк) и не детални прописи на оперативни процедури или податоци за семантика.
 
[[Категорија:OSI протоколи]]
412

уредувања