Фредерик Соди: Разлика помеѓу преработките

Додадени 8.358 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
==Наводи==
{{Reflist}}
 
# "Нобеловата награда за хемија 1921 - Фредерик Содди Биографски". <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1921/soddy/biographical/|title=The Nobel Prize in Chemistry 1921|work=NobelPrize.org|language=en-US|accessdate=2019-03-13}}</ref>
# "Фредерик Соди Роден е Истборн 2 септември 1877 година Починал Брајтон 26 септември 1956"<ref>{{Наведено списание|date=2019-02-15|title=Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society|url=https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Biographical_Memoirs_of_Fellows_of_the_Royal_Society&oldid=883443512|journal=Wikipedia|language=en}}</ref>
# Дејвис, М. (1992). "Фредерик Соди: Научник како пророк"<ref>{{Наведено списание|last=Davies|first=Mansel|date=1992-07-01|title=Frederick Soddy: The scientist as prophet|url=https://doi.org/10.1080/00033799200200301|journal=Annals of Science|volume=49|issue=4|pages=351–367|doi=10.1080/00033799200200301|issn=0003-3790}}</ref>
# Кауфман, Г. Б. (1997). "Преглед на книги: Светот создаден: Фридрих Соди, наука, политика и животна средина Линда Меррикс".<ref>{{Наведено списание|date=2019-03-03|title=Digital object identifier|url=https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Digital_object_identifier&oldid=886000421|journal=Wikipedia|language=en}}</ref>
# Дејли, Х. Е. (1980). "Економската мисла на Фредерик Соди". Историја на политичката економија.<ref>{{Наведено списание|last=Daly|first=Herman E.|date=1980-11-01|title=The Economic Thought of Frederick Soddy|url=https://read.dukeupress.edu/hope/article-abstract/12/4/469/11101/The-Economic-Thought-of-Frederick-Soddy|journal=History of Political Economy|language=en|volume=12|issue=4|pages=469–488|doi=10.1215/00182702-12-4-469|issn=0018-2702}}</ref>
# Фридман, М. (2009). "Фредерик Соди и Практичното значење на радиоактивната материја". Британскиот весник за историја на науката.<ref>{{Наведено списание|last=Freedman|first=Michael I.|date=1979/11|title=Frederick Soddy and the Practical Significance of Radioactive Matter|url=https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-for-the-history-of-science/article/frederick-soddy-and-the-practical-significance-of-radioactive-matter/C27A43378BD9D9525F47CB095A5652EB|journal=The British Journal for the History of Science|language=en|volume=12|issue=3|pages=257–260|doi=10.1017/S0007087400017313|issn=1474-001X}}</ref>
# Sclove, Р. Е. (1989). "Од алхемија до атомска војна:" Проценка на технологија "на Фредерик Соди за атомска енергија, 1900-1915". Наука, технологија и човечки вредности.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://journals.sagepub.com/action/captchaChallenge?redirectUrl=https%3A%2F%2Fjournals.sagepub.com%2Fdoi%2F10.1177%2F016224398901400203&|title=SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research|work=SAGE Journals|language=en|doi=10.1177/016224398901400203|accessdate=2019-03-13}}</ref>
# Линда Меррикс (1996). Светот создаден ново: Фредерик Соди, наука, политика и животна средина. Оксфорд Њујорк: Оксфорд Универзитетски печат
# А. Н. Кривомазов (1978). Фредерик Соди: 1877-1956. Москва: Наука. стр. 208.
# Џорџ Б. Кауфман<ref>{{Наведено списание|date=2018-06-30|title=George Kauffman|url=https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=George_Kauffman&oldid=848186063|journal=Wikipedia|language=en}}</ref> (1986). Фредерик Соди (1877-1956): Ран пионер во радиохемијата (хемичари и хемија).
# Џон Грибин (2014). 13.8: Потрагата да ја пронајдете вистинската ера на универзумот и теоријата на сè. Лондон: Книги за икони.
# Вилијам Рамсај, Фредерик Соди (1903). "Експерименти во радиоактивноста и производство на хелиум од Радиум". Зборник на трудови на Кралското друштво на Лондон.72.204 - 207<ref>{{Наведено списание|date=1904-1|title=Experiments in radioactivity, and the production of helium from radium|url=http://www.royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspl.1903.0040|journal=Proceedings of the Royal Society of London|language=en|volume=72|issue=477-486|pages=204–207|doi=10.1098/rspl.1903.0040|issn=0370-1662}}</ref>
# * Ернест Ратерфорд, Томас Ројдс (1909). "Природата на α честичката од радиоактивни супстанци". Филозофско списание.17.281<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://web.lemoyne.edu/~giunta/royds.html|title=Rutherford & Royds|work=web.lemoyne.edu|accessdate=2019-03-13}}</ref>
# "Библиотека и архива". Кралското друштво. Преземено 19 октомври 2010 година.
# Соди, Фредерик; Хичкинс, Ф. Р. (август 1915). "XVII. Односот помеѓу ураниум и радиум. - Дел VI. Животен период на јониум". Филозофско списание.<ref>{{Наведено списание|last=F.R.S|first=Frederick Soddy M. A.|last2=B.Sc|first2=Miss Ada F. R. Hitchins|date=1915-08-01|title=XVII. The relation between uranium and radium.—Part VI. The life-period of ionium|url=https://doi.org/10.1080/14786440808635387|journal=The London, Edinburgh, and Dublin Philosophical Magazine and Journal of Science|volume=30|issue=176|pages=209–219|doi=10.1080/14786440808635387|issn=1941-5982}}</ref>
# Soddy, Фредерик (15 февруари 1917). "Атомската тежина на" Ториум "Олово".<ref>{{Наведено списание|last=Soddy|first=Frederick|date=1917-02|title=The Atomic Weight of “Thorium” Lead|url=https://www.nature.com/articles/098469a0|journal=Nature|language=en|volume=98|issue=2468|pages=469|doi=10.1038/098469a0|issn=1476-4687}}</ref>
# <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://universitystory.gla.ac.uk/biography/?id=WH3023&type=P|title=University of Glasgow :: Story :: Biography of John Arnold Cranston|work=universitystory.gla.ac.uk|accessdate=2019-03-13}}</ref>
# Зенси, Ерик (12 април 2009). "Еколошка економија на г-дин Soddy" (Мислење). Њу Јорк Тајмс. <ref>{{Наведени вести|url=https://www.nytimes.com/2009/04/12/opinion/12zencey.html|title=Opinion {{!}} Mr. Soddy’s Ecological Economy|last=Zencey|first=Eric|date=2009-04-11|work=The New York Times|access-date=2019-03-13|language=en-US|issn=0362-4331}}</ref>
# Бенеш, Јаромир; Кумхоф, Мајкл. "Чикашкиот план повторно".
# Економија на Фредерик Соди и Протоколите на старешините на Сион (1939)<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://longstreet.typepad.com/thesciencebookstore/2012/07/frederick-soddys-economics-and-the-protocols-of-the-elders-of-zion-1939-.html|title=Frederick Soddy's Economics and the Protocols of the Elders of Zion (1939)|work=JF Ptak Science Books|accessdate=2019-03-13}}</ref>
# Surette, Leon (1999). Фунта во чистилиште: Од економски радикализам до антисемитизам. Универзитет на Илиноис.
# Soddyite минерални податоци<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://webmineral.com/data/Soddyite.shtml#.XImYqiRKjIU|title=Soddyite Mineral Data|work=webmineral.com|accessdate=2019-03-13}}</ref>
9

уредувања