Разлика помеѓу преработките на „Горна Австрија“

с
с
==Географија==
 
Со површина од 11.982 квадратни километри, Горна Австрија е четврта по големина покраина во Австрија. Според [[рељеф]]от, поделена е на три целини: во северниот дел има пониски и средновисоки [[планина|планини]], во средишниот дел се простира [[висорамнина]] низ која тече реката [[Дунав]], а пак во јужниот дел е претежно планински. [[Клима]]та е претежно [[континентална клима|континентална]], само во највисокиот дел има [[планинска клима]]. Во средниот дел на покраината течитече [[река]]та [[Дунав]], која низ покраината има многу притоки од кои најпознати се [[Ин]] и [[Енс (река)|Енс]].
 
== Надворешни врски ==