Разлика помеѓу преработките на „Салцбург (покраина)“

==Географија==
 
Со површина од {{км2|7.154}}, Салцбург е шеста по големина покраина во Австрија. Според [[рељеф]]от, ова е [[планина|планинско место]] во срцето на [[Алпи]]те. Само крајниот северен дел е претежно [[низина|низински]] со надморска височина под 500 метри. Поради високата надморска висина, [[клима]]та е претежно [[континентална клима|континентална]], само во највисокиот дел има [[планинска клима]]. Во средниот дел на покраината течи [[река]]та [[Залцах]], додека пак во источниот дел [[извор|извираат]] реките [[Мура]] и [[Енс (река)|Енс]]. Покрај овие водотеци има и многу [[ледничко езеро|леднички езера]].
 
== Поврзано ==