Разлика помеѓу преработките на „Македонски претседателски избори (2019)“

нема опис на уредувањето
| popular_vote2 =
| percentage2 =
<!-- Alijansa za Albancite i Besa -->
| image3 =
| nominee3 = [[Блерим Река]]
| party3 = Алијанса за Албанците и Беса
| popular_vote3 =
| percentage1 =
<!-- Total -->
| map_image =
 
==Кандидати==
Државната изборна комисија на 11 март соопштила дека тројца од девет кандидати ги собрале потребните 10.000 потписи за влегување во претседателската трка.<ref>https://www.24.mk/details/guguchevska-trojca-od-devet-kandidati-gi-sobrale-potpisite-za-pretsedatelskite-izbori</ref>
[[ВМРО-ДПМНЕ]] на партиската конвенција во [[Струга]] за свој претседателски кандидат ја избра професорката [[Гордана Силјановска]]. Таа ја добила довербата на 408 од присутните 553 делегати, додека втор завршил пратеникот [[Владимир Ѓорчев]] со освоени 80 гласови.<ref>[https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/%D0%B2%D0%BC%D1%80%D0%BE-%D0%B4%D0%BF%D0%BC%D0%BD%D0%B5-%D1%9C%D0%B5-%D1%98%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA/ ВМРО-ДПМНЕ ќе ја кандидира Силјановска-Давкова на претседателските избори], [[Нова Македонија]] (16.02.2019)</ref> Поранешениот амбасадор [[Блерим Река]] бил вториот кој објавил дека ќе се кандидира за претседател како независнен кандидат со поддршка од партиите [[Алијанса за Албанците]] и [[Движење Беса]].<ref>[https://nezavisen.mk/mk/vesti/2019/02/131736/ Беса и Алијансата го поддржаа Блерим Река за претседател], [[Независен (весник)|Независен]] (28.02.2019)</ref> [[СДСМ]] го предложил [[Стево Пендаровски]] за консензуален кандидат за претседател со поддршка од коалицискиот партнер [[ДУИ]]. Пендаровски бил кандидат на СДСМ и на [[Македонски претседателски избори (2014)|претседателските избори во 2014]] кога освоил близу 400 илјади гласови.<ref>[https://tocka.com.mk/vesti/299732/stevo-pendarovski-e-konsenzualen-pretsedatelski-kandidat-na-sdsm-i-dui Стево Пендаровски е консензуален претседателски кандидат на СДСМ и ДУИ], Точка.мк (01.03.2019)</ref>
 
[[ВМРО-ДПМНЕ]] на партиската конвенција во [[Струга]] за свој претседателски кандидат ја избра професорката [[Гордана Силјановска]]. Таа ја добила довербата на 408 од присутните 553 делегати, додека втор завршил пратеникот [[Владимир Ѓорчев]] со освоени 80 гласовигласа.<ref>[https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/%D0%B2%D0%BC%D1%80%D0%BE-%D0%B4%D0%BF%D0%BC%D0%BD%D0%B5-%D1%9C%D0%B5-%D1%98%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA/ ВМРО-ДПМНЕ ќе ја кандидира Силјановска-Давкова на претседателските избори], [[Нова Македонија]] (16.02.2019)</ref> Силјановска-Давкова успеала да го постигне законскиот праг од најмалку 10.000 потписи за кандидирање на изборите на 23 февруари, кога за неа се потпишале над 16 илјади граѓани.<ref>https://republika.mk/vesti/makedonija/profesor-dragi-mitrevski-siljanovska-e-slamka-na-spasot-za-makedonija/</ref> Поранешениот амбасадор [[Блерим Река]] бил вториот кој објавил дека ќе се кандидира за претседател како независнен кандидат со поддршка од партиите [[Алијанса за Албанците]] и [[Движење Беса]].<ref>[https://nezavisen.mk/mk/vesti/2019/02/131736/ Беса и Алијансата го поддржаа Блерим Река за претседател], [[Независен (весник)|Независен]] (28.02.2019)</ref> Река влегол во претседателската трка собирајќи над 11 илјади потписи.<ref>https://www.mkd.mk/makedonija/politika/blerim-reka-sobral-nad-11000-potpisi-za-kandidaturata-za-pretsedatel</ref> [[СДСМ]] го предложил [[Стево Пендаровски]] за консензуален кандидат за претседател со поддршка од коалицискиот партнер [[ДУИ]]. Пендаровски бил кандидат на СДСМ и на [[Македонски претседателски избори (2014)|претседателските избори во 2014]] кога освоил близу 400 илјади гласови.,<ref>[https://tocka.com.mk/vesti/299732/stevo-pendarovski-e-konsenzualen-pretsedatelski-kandidat-na-sdsm-i-dui Стево Пендаровски е консензуален претседателски кандидат на СДСМ и ДУИ], Точка.мк (01.03.2019)</ref> Кандидатурата на Пендаровски ја поддржале 31 политичка партија, 32.000 граѓани и над 60 пратеника. <ref>https://fokus.mk/pendarovski-uspea-da-sobere-nad-32-000-potpisi-za-eden-den/</ref> но во вториот круг изгубил од Ѓорѓе Иванов.
 
==Наводи==
88

уредувања