Разлика помеѓу преработките на „Влада на Македонија“

с
нема опис на уредувањето
с
'''Влада на Република Македонија''', службено '''Влада на Република Северна Македонија''' — носител на [[извршна власт|извршната власт]] во [[Република Македонија]] и е составена од [[премиер|претседател на владата]] и [[министер|министри]]. Владата ја избира [[Собранието на Република Македонија]] со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.
 
Првата Влада на Македонија е формирана на Првото заседание на [[АСНОМ]], на 2 август 1944 година, во текот на [[Втората светска војна]]. ДоЗаклучно денессо мај (2017), во Република Македонија се смениле вкупно 25 влади и 16 претседатели. Во периодот од 1945 до 1991 година на чело на македонските влади, кои во еден период се нарекувале ''Извршен совет'', застанале осум претседатели, додека од 1991 до 2017 година осум премиери формирале влади.
 
== Историја ==
* да врши други работи утврдени со Уставот и со закон.
 
Владата и секој нејзин член одговараат пред Собранието за својата работа. Одлуката за изгласување недоверба на Владата се донесува со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Ако на Владата иѝ е изгласана недоверба, Владата е должна да поднесе оставка.
 
== Начин на избор ==
88

уредувања