Разлика помеѓу преработките на „Густав Крклец“

Додадени 774 бајти ,  пред 1 година
Ознака: Изворно уредување 2017
{{викификација}}
{{некатегоризирана}}
'''Густав Крклец''' (УдбинаУдбиња во близина на [[Карловац]], 23 јуни 1899 - [[Загреб]], 30 октомври 1977) бил хрватски писател, преведувач од руски, чешки, словенечки и германски, прв претседател на Друштвото на хрватските книжевни преведувачи. Еден од најважните хрватски писатели на 20 век.
 
[[Податотека:Gustav Krklec 1969.jpg|мини|десно|Густав Крклец 1969 година]]
== Биографија ==
 
Густав Крклец е роден во Удбина во близина на Карловац, како прво дете во семејството Аугуста и Хермен Крклец.<ref родениname="MH">[http://www.matica.hr/MH_Periodika/vijenac/1999/143/html/esej/02.htm воMatica hrvatska: Ernest Fišer: Uz stotu godišnjicu rođenja Gustava ВелсKrkleca. Čudnovati dvostruki život] {{Wayback|url=http://www.matica.hr/MH_Periodika/vijenac/1999/143/html/esej/02.htm|date=20120405094725}}, preuzeto 28. jula 2012.</ref> Детството го поминал во Марушевац, во [[Хрватско Загорје|Хрватското Загорје]], што оставиоставило траен белег во неговиот поетски описопус. Во гимназијаГимназија отишолучел во [[Вараждин]], [[Загреб]] и [[Сушак]] и студирал филозофија во Загреб.
 
[[Втората светска војна]] гозапочнала додека нападналабил во Белград, каде што го доживеал бомбардирањето на градот, а потоа се преселил во Земун во септември 1941 година. Во Земун работел како државен службеник и соработувал восо граничната гарда до бомбардирањето на Земун во март 1944 година. Бил претседател на Земунскиот веслачки клуб.<ref name="tko je tko">''[[Tko je tko u NDH]]: Hrvatska 1941.–1945.'', Minerva, Zagreb. 1997. ISBN 978-953-6377-03-9. pp. 210-211.</ref> Потоа, накратко се преселил со својата сопруга Мирјана наво Сланкамен, а крајот на војната го дочекал во [[Самобор. ]]. Во септември 1945 година, неговата сопруга дошла во Загреб, а оттогаш Крклец живеел и работел во Загреб до неговата смрт на 30 октомври 1977 година.
 
== Литературна креативност ==
 
Најважниот дел од книжевната работа на Крклец се состои од стихови. Неговата антолошка поезија насо концизен, непосреден и јасен израз изразува ведрина и радост и метафизичка вознемиреност. Тој, исто така, напишалпишувал есеи, критики, патувања, пилоти и афоризми. ПревелПреведувал многу, најмногу од руски, германски, но исто така словенечки и чешки. Крклец се соочил и со таканаречена секојдневна критика. НеговитеОд неговите преводи особено се истакнуваат вопреводите на [[Александар Сергеевич Пушкин|Пушкин]], [[Франце Прешерн|Прешерн]] и [[Бертолт Брехт|Брехт]]. Под псевдонимот Мартин Липњак напишал критични записи и есеи.
 
== Дела ==
* Сон под брезата, 1940 год.
* Подароци за безимени, 1942 год.
* Ранетиот галеб: Шест песни, "Хрватски орач", Загреб, 1942 година (коавтори ФранјоФрањо Алфиревиќ, Салих Алиќ, Никола Шоп, Владо Влаисалевиќ и Иво Балентовиќ)
* Темнината на времето, 1944 год.
* Ликови и пејсажи, 1954 год.
* 1944 год.: Антунова награда.
* 1968 год.: Награда Владимир Назор за животно дело.
 
== Наводи ==
[[Категорија:Хрватски поети]]
{{DEFAULTSORT:Крклец, Густав}}