Разлика помеѓу преработките на „Батерија“

Одземен 11 бајт ,  пред 2 години
поврзница
(поврзница)
 
== Опасности ==
Експлозија на батерии генерално е предизвикана од злоупотреба или дефект, како при обидувајќиобид сеза даполнење се наполнат основнатана батерија штокоја не можее данаменета сеза полниполнење, или од [[краток спој]].
 
Кога батеријата се надополнува со преголема брзина, експлозивната мешавина на гасови од водород и кислород може да се произведува побрзо отколку што може да избега од батеријата (на пр. Преку вграден вентилатор), што доведува до зголемување на притисокот и евентуално искривување на кутијата на батеријата. Во екстремни случаи, хемикалиите на батериите можат насилно да се истурат од обвивката и да предизвикаат повреда. Преполнувањето - односно обидот за полнење на батеријата надвор од неговиот електричен капацитет - исто така може да доведе до експлозија на батерии, покрај истекување или неповратно оштетување. Исто така, може да предизвика оштетување на полначот или уредот во кој подоцна се користи преполната батерија.