Отвори го главното мени

Промени

Нема измена во големината ,  пред 8 месеци
с
нема опис на уредувањето
Најголемата длабочина на морето изнесува 3785 m.
 
Тиренското Море се наоѓа близу местото кадешто се среќаваат [[Африканска Плоча|Африканската]] и [[Европска плочаПлоча|Европската Плоча]], па затоа во неговите длабочини има цели планински вериги и активни вулкани. Во јужниот дел од морето се наоѓаат осумте [[Липарски Острови]], северно од [[Сицилија]].
 
=== Граници ===