Разлика помеѓу преработките на „Политичка економија“

нема опис на уредувањето
Терминот '''полтичка економија''', до крајот на 19ти и почетокот на 20ти век се однесува на [[економија]](economics) во денешната смисла за зборот. Денес политичка економија има значење со кое се искажува политичкото влијание врз економијата. Но, во францускиот јазик поимот политчка економија се задржал и до денес, и денес го има значењето на [[економија]].
 
Политичката економија може да биде дефинирана како општествена наука која главно се занимава со врските помеѓу една економија и политика во една држава или регион.
 
[[Категорија:Политичка економија]]
{{Економија-никулец}}
 
[[ar:إقتصاد سياسي]]
[[bg:Политическа икономия]]
[[ca:Economia política]]
[[de:Politische Ökonomie]]
[[es:Economía política]]
[[en:Political economy]]
[[fa:اقتصاد سیاسی]]
[[fr:Économie politique]]
[[ko:정치경제학]]
[[it:Economia politica]]
[[ka:პოლიტიკური ეკონომია]]
[[nl:Politieke economie]]
[[ja:政治経済学]]
[[no:Politisk økonomi]]
[[pl:Ekonomia polityczna]]
[[pt:Economia política]]
[[ro:Economie politică]]
[[ru:Политическая экономия]]
[[simple:Political economy]]
[[sr:Економска политика]]
[[th:เศรษฐศาสตร์การเมือง]]
[[vi:Kinh tế chính trị]]
[[tr:Politik ekonomi]]
[[uk:Політична економія]]
[[zh:政治经济学]]