Разлика помеѓу преработките на „Обединето Кралство“

Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
Велика Британија објавува 206.000 книги секоја година и со тоа претставува најголем издавач на книги во светот.
Англискиот писател и поет [[Вилијам Шекспир]] се сметаsmeta заza најголемиот драматург на сите времиња. Меѓу најраните англиски писатели се [[Џефри Чосер]] (14-ти век), [[Томас Малори]] (15-ти век), [[Сер Томас Мор]] (16-ти век) и [[Џон Милтон]] (17-ти век). [[Самуел Ричардсон]] се смета за писателот кој го измислил современиот роман.
 
Дваесеттиот век раѓа писатели на научната фантастика Х. Џ. Велс, писател на класиците на детската литература Рудјард Киплинг, A.A. Милне, контроверзниот Д. Х. Лоренс, модернистката [[Вирџинија Вулф]], сатиричниот Ивлин Во, популарниот романописец [[Греам Грин]], криминалистичката романописецка [[Агата Кристи]], и поетите Тед Хјуз и Џон Бетчемен.
Анонимен корисник